Ινδία: οι φτωχοί πεθαίνουν από τη ζέστη, η κυβέρνηση επιδοτεί την κλιματική αλλαγή

 

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις αδιανόητα υψηλές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα[1] άλλη μια είδηση έρχεται να προστεθεί στις αμέτρητες άλλες που αποτελούν μικρά ή μεγαλύτερα «καμπανάκια» για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία είναι μια από τις χώρες – πρωταγωνιστές στον πλανήτη ως προς τις επιδοτήσεις στις εταιρίες ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (το ύψος των επιδοτήσεων υπολογίζεται στα 277 δισ. δολάρια). Φυσικά, αυτού του είδους οι πολιτικές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, κυρίως στις πιο φτωχές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε κλιματισμό, ή ακόμη και η δυνατότητα παραμονής σε κλειστούς χώρους αποτελεί πολυτέλεια.

Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι, όπως π.χ. οι οδηγοί ταξί των ανατολικών περιοχών της Καλκούτα, που αρνούνται να δουλέψουν ανάμεσα στις 11.00 π.μ. και τις 4.00 μ.μ.[2] Πολλοί άλλοι όμως, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καταρρέουν από τη ζέστη στους δρόμους, αφού η θερμοκρασία ξεπερνά σε πολλές περιοχές του 50 βαθμούς Κελσίου.

Μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που διαθέτουν τις δικές τους γεννήτριες (αφού πλέον οι πολύωρες διακοπές ρεύματος είναι καθημερινό φαινόμενο) μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο από την ακραία ζέστη, ωστόσο είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού.

Το χειρότερο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι «αφύσικες» αυτές θερμοκρασίες πρόκειται να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη μέρες, ίσως και εβδομάδες. Για άλλη μια φορά, το παρανοϊκό σύστημα στο οποίο ζούμε δεν μας εκπλήσσει: διαφυλάττει τα κέρδη των πολυεθνικών που ξεζουμίζουν τον πλανήτη και αφήνει τους φτωχούς να πεθαίνουν στους δρόμους…

__________
[1] https://xekinima.org/arthra/view/article/orykta-kaysima-oi-megaloi-rypantes-kai-to-opsimo-endi/ 
[2] http://www.theguardian.com/world/2015/may/25/india-heatwave-deaths-heatstroke-temperatures  
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής