Μόνο ως μεγαλειώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Γενάρη στην Ινδία, καθώς 250 εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων της χώρας. Ο αριθμός από μόνος του δείχνει ότι πρόκειται για μια ιστορική απεργία καθώς ήταν η μαζικότερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία.
Η απεργία καλέστηκε από τα 10 μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τις αντιδραστικές αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση Μόντι. Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες που έχουν υποστεί διώξεις για το θρήσκευμα τους θα μπορούν να παίρνουν την ινδική ιθαγένεια, αρκεί να μην είναι μουσουλμάνοι.
Παράλυση της χώρας
Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε συνδυασμό με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε οι Ινδοί να βγουν μαζικά και με μαχητική διάθεση στους δρόμους. Ολόκληρη η Ινδία παρέλυσε από την απεργία, με καθολική συμμετοχή του δημόσιου τομέα, αλλά και με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής από κλάδους του ιδιωτικό τομέα όπως οι τηλεπικοινωνίες και η κλωστοϋφαντουργία. Ταυτόχρονα διακόπηκαν σε ολόκληρη τη χώρα οι μεταφορές και οι τραπεζικές υπηρεσίες.
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε διάφορες περιοχές διέκοψαν την οδική κυκλοφορία σε περίπου 480 περιοχές της χώρας, ενώ σπουδαστές σε πάνω από 60 πανεπιστήμια, ιδρύματα και κολέγια προχώρησαν σε αποχές από τα μαθήματά τους προκειμένου να πάρουν μέρος στις απεργιακές διαδηλώσεις.
Φτώχεια και ιδιωτικοποιήσεις
Την τελευταία περίοδο η μεγάλη πλειοψηφία της ινδικής κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη έξαρση της ανεργίας και της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους ο δείκτης της ανεργίας έφτασε στο 7,7%, (αριθμός που αντιστοιχεί σε 73 εκατομμύρια άτομα). Την ίδια στιγμή περίπου το 60% των 1,3 δισεκατομμυρίων Ινδών ζουν με λιγότερα από 3,10 δολάρια και το 21% (περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι) επιβιώνουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς μια μέρα πριν τη γενική απεργία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5%, που αποτελεί τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 6 χρόνια στη χώρα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφέρει τεράστιες φορολογικές διευκολύνσεις στο κεφάλαιο έχει προκαλέσει μαζική οργή. Μάλιστα, η κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης» μείωσε τον βασικό συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις από 30% σε 22%.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μια (αντ)εργατική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών Air India και των διυλιστηρίων BPCL, καθώς και τη συγχώνευση 10 κρατικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Εργαζομένων της Τράπεζας της Ινδίας, η συγχώνευση των 10 τραπεζών σε 4 θα σημάνει απολύσεις.
Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ανέργους, η αύξηση των μισθών καθώς και η πενθήμερη εργασία. Όσο για τους αγρότες, απαιτούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.
Ενάντια στο νόμο για την ιθαγένεια
Πέρα όμως από την επίθεση που δέχονται οι Ινδοί εργαζόμενοι, πρόσφατα απέκτησαν άλλον ένα λόγο για να βγουν στους δρόμους και αυτός ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τροποποίηση του νόμου για την ιθαγένεια που θα διευκολύνει την άρνηση της ινδικής υπηκοότητας στους μουσουλμάνους που ζουν στην Ινδία.
Ο νέος νόμος, που ονομάζεται «Νόμος για την τροποποίηση της ιθαγένειας» (CAA), θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Ινδίας να δημιουργήσει ένα νέο μητρώο όλων των Ινδών πολιτών, το Εθνικό Μητρώο Πολιτών (NRC) προκειμένου να εκδώσει δελτίο ταυτότητας σε αυτούς που πληρούν τα κριτήρια.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, σκοπός είναι να πολιτογραφηθούν μετανάστες που έφτασαν στην Ινδία πριν από το 2015 από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν εκτός κι αν είναι μουσουλμάνοι, οπότε και θα θεωρούνται «παράνομοι» και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης. Με το νέο νόμο λοιπόν, 200 εκατομμύρια μουσουλμάνοι της Ινδίας θα μετατραπούν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η τροποποίηση αυτή αποτελεί επέκταση του μέτρου που βρίσκεται σε ισχύ στο βορειοδυτικό κρατίδιο Άσαμ, όπου έχουν τεθεί εκτός μητρώου υπηκοότητας 1,9 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί.
Από τον περασμένο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτή την απαράδεκτη τροποποίηση του νόμου για την ιθαγένεια, με τη νεολαία και τις γυναίκες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις έχουν δεχτεί την άγρια καταστολή της κυβέρνησης, ενώ μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη 23 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Το γεγονός ότι το αίτημα για την κατάργηση αυτού του νόμου κατάφερε να εκφραστεί και μέσα από τη μεγαλειώδη γενική απεργία είναι ένα σημαντικό βήμα.
Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση Μόντι προχωράει στην εφαρμογή αντεργατικών μέτρων παίζοντας ταυτόχρονα το χαρτί του ρατσισμού προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο μόνο τρόπος για να ξεφύγει ο λαός της Ινδίας από αυτή τη δίνη είναι η ενότητα πάνω σε μια ταξική βάση, μακριά από θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Φαίνεται ότι η εργατική τάξη της Ινδίας βγαίνει στον αγώνα, κάτι που προσθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στην μάχη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής έχει μεταφερθεί από τις χώρες τις Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ σε χώρες τις Ασίας. Η εμφάνιση στο προσκήνιο της ιστορίας των εκατομμυρίων Ινδών, Κινέζων και άλλων εργαζομένων μπορεί να καταφέρει ένα δυνατό χτύπημα στους κυρίαρχους παγκόσμια! Το ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου έχουμε κινήματα, απεργίες και εξεγέρσεις παγκόσμια είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί, καθώς προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για συντονισμό και κοινό αγώνα.