Ην. Βασίλειο: η αντίσταση του αντιρατσιστικού κινήματος στην ακροδεξιά βία

Διασκευή άρθρου του Νάιτζελ Σμιθ από το Internationalist Standpoint

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, οι ρατσιστικές κινητοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έμειναν αναπάντητες από το αντιρατσιστικό κίνημα. Το βασικό σύνθημα του κινήματος λέει ότι «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» και είναι ένα σύνθημα το οποίο συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης, μόνο το 33% των Βρετανών πιστεύει ότι η μετανάστευση είναι κάτι κακό, ενώ μόνο το 19% πιστεύει ότι θα πρέπει να περιοριστεί σε μικρό, ή σε μηδενικό αριθμό μεταναστών. Στην ίδια έρευνα, μόνο το 17% πίστευε ότι η μετανάστευση επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής στη Βρετανία. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η σκέψη της βρετανικής κοινωνίας είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική ελίτ της χώρας, όπως και πιο προοδευτική όσον αφορά τη στάση της απέναντι στη μετανάστευση, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ που αναφέρονται στην έρευνα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μόνες χώρες με πιο προοδευτική άποψη για τη μετανάστευση που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, ήταν η Νορβηγία και η Ισλανδία – και οι δύο δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Το πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι τα συστημικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος, προωθούν την αφήγηση ότι η μετανάστευση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αυτό έχει δώσει αυτοπεποίθηση στην Ακροδεξιά, με αποτέλεσμα ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, αλλά και άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα, που φτάνει μέχρι την υποκίνηση φυλετικού μίσους. Ωστόσο, μετά τις ρατσιστικές διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, δεν αντιμετώπισαν σχεδόν καμία αντίσταση από τους τραμπούκους και τους χούλιγκανς που το προηγούμενο διάστημα είχαν βγει στους δρόμους μετά τα ρατσιστικά ψέματα που κυκλοφόρησαν από ακροδεξιές πηγές.

Μαζικές κινητοποιήσεις

Την εβδομάδα που ακολούθησε τις ρατσιστικές διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικές πορείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίες έδειξαν ότι υπάρχει μια ισχυρή φωνή απέναντι στην Ακροδεξιά και δεν της επέτρεψαν να κινητοποιηθεί. Το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου, καλέστηκαν τουλάχιστον 40 αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Εργατικών αποθάρρυνε τον κόσμο από το να κατέβει και έδωσε εντολή στους βουλευτές του να μην παραστούν σε αυτές.

Στις 11-12 Αυγούστου, οι αντιδιαδηλώσεις επεκτάθηκαν από το Αμπερντίν ως το Πόρτσμουθ και από το Λονδίνο ως το Μπέλφαστ, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τουλάχιστον δέκα αντιρατσιστικές διαδηλώσεις μόνο στην κομητεία του Γιορκσάιρ. Στο Χάλιφαξ, για παράδειγμα, πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν σε αντιρατιστική συγκέντρωση, παρά τις οδηγίες της αστυνομίας που προσπάθησε να την αποτρέψει. Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, μια άλλη συγκέντρωση αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί, αναβλήθηκε επειδή οι διοργανωτές της (που προέρχονταν από τον χώρο της εκκλησίας) ακολούθησαν τη συμβουλή της αστυνομίας και έκαναν πίσω λόγω του φόβου για πιθανές εντάσεις με ρατσιστές.

Ωστόσο το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, περιφρουρήθηκε με προσοχή από τους εκπροσώπους των συνδικάτων που είχαν αναλάβει την ασφάλειά του και δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα. Με παρόμοιο τρόπο διοργανώθηκαν και περιφρουρήθηκαν κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πολύ λίγοι ακροδεξιοί που εμφανίστηκαν, σύντομα έφυγαν με την ουρά στα σκέλια.

Συνδικάτα ενάντια στον ρατσισμό

Η μάχη ενάντια στην Ακροδεξιά και τις φασιστικές οργανώσεις και αντιλήψεις, είναι ζωτικής σημασίας για τα συνδικάτα, πολλά από τα οποία έχουν καλέσει τα μέλη τους να συμμετέχουν στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις. Ο γενικός γραμματέας της NEU (Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών), Ντάνιελ Κεμπέντε δήλωσε: «Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις χιλιάδων ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες … αποτελούν απόδειξη της ισχυρής και ζωντανής ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος που αντιτίθεται στον ρατσισμό και τον φασισμό … η καταπολέμηση της Ακροδεξιάς είναι ζήτημα που αφορά τα συνδικάτα».

Η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας του συνδικάτου «UNITE», έγραψε το ακόλουθο μήνυμα προς τα μέλη του: «Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει τώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όχι μόνο με τη διοργάνωση διαδηλώσεων, αλλά με το χτίσιμο οργανώσεων που θα κρατήσουν στον χρόνο, μέσα στους χώρους εργασίας και στις κοινότητές μας. Η UNITE θα δείξει τον δρόμο».

Το μήνυμα που στέλνει αυτό το κίνημα, είναι ένα μήνυμα ενότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους. Είναι μια ευκαιρία για ομάδες από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της Αριστεράς να συναντηθούν. Χρειάζεται όμως να έχουν έναν πολιτικό στόχο. Το Εργατικό Κόμμα και συνολικά η κυρίαρχη πολιτική, είναι υπεύθυνες για τα φριχτά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος. Στο μεταξύ τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, είχαν εκτεταμένη κάλυψη των ρατσιστικών κινητοποιήσεων, αλλά υποβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αντιρατσιτική απάντηση που δόθηκε τις τελευτάιες μέρες.

Αυτό είναι λογικό, καθώς τα μέσα ενημέρωσης δεν θέλουν να κυριαρχήσει η αφήγηση στην οποία ο βρετανικός λαός κινητοποιείται και αποκτά εμπιστοσύνη στη δράση του. Θέλουν η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα να συνεχίσουν να παρουσιάζονται σαν η μοναδική λύση απέναντι στην ακροδεξιά βία. Στην πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των εργαζομένων και για μια πιο ποιοτική δημοκρατία, είναι η κινητοποίηση και η πολιτική δράση των απλών ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους αυτό το διάστημα κινητοποιούνται για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα