ΙΜΑΝΤΑΣ – Βόλος: η πολυεθνική αυξάνει τζίρο και κέρδη, αλλά θέλει μειώσεις μισθών!

Η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατική Αυτονομία – κίνηση εργατών της ΙΜΑΣ ΑΕ» μοίρασε τις προηγούμενες μέρες την ακόλουθη ανακοίνωση στους εργάτες του Ιμάντα, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις ή μείωση των αποδοχών – αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα!

Λίγες μέρες μετά το πάγωμα της εκ περιτροπής εργασίας και την έναρξη της διαβούλευσης εξηγούσαμε στους συναδέλφους ότι το αίτημα της εταιρίας για ισοδύναμα μέτρα και για εναρμόνιση του εργατικού κόστους ανάλογα με την πορεία των παραγγελιών έδειχνε ότι η εταιρεία ετοιμάζονταν να επανέλθει στις αξιώσεις της.

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή της 20ήμερης «εκεχειρίας» είναι πλέον σε όλους φανερό πως η προειδοποίηση αυτή επιβεβαιώνεται αφού η διοίκηση επιμένει στις αρχικές της επιδιώξεις να μειώσει τις αποδοχές μας.

Απαιτούνε από εμάς να ζήσουμε με λιγότερα τη στιγμή που τα δικά τους κέρδη αυξάνονται διαρκώς! Τα επιχειρήματά τους για δήθεν μείωση των παραγγελιών και κρίση στο κλάδο είναι ψευδή και αυτό αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ίδια η πολυεθνική στο επίσημο σάιτ της. Στον παρακάτω πίνακα[1] (από το επίσημο σάιτ της Contitech) φαίνεται ότι η πολυεθνική είχε αύξηση πωλήσεων, κερδών αλλά και αριθμού εργαζομένων (στα 99 εργοστάσια που βρίσκονται σε 28 xώρες) ανάμεσα στο 2012 και το 2013 (για το 2014 δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία).

 www.contitech.de

2013

2012

Πωλήσεις (σε εκατομμύρια ευρώ)

3.878,3

3.711,8

Κέρδη προ φόρων (σε εκατομμύρια ευρώ)

462,1

453,6

Συνολικός αριθμός εργαζομένων στα 99 εργοστάσια της Contitech

29.725

28.210

Ίδια είναι η εικόνα (αύξηση πωλήσεων & κερδών) και για την Continental και μάλιστα για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία[2] με βάση και πάλι τα ίδια τους τα δημοσιευμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα τα κέρδη της πολυεθνικής Continental από1,82 δις ευρώ το 2004, εκτοξεύθηκαν στα 5,09 δις ευρώ το 2013! Κι ύστερα μιλάνε για κρίση και για ανάγκη μείωσης των αποδοχών μας…

Ανύπαρκτη αποδείχτηκε και η δήθεν διάθεση της εργοδοσίας για «διαβούλευση». Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη ενημέρωση της Τετάρτης (8/10) όταν οι κ.κ. Παπουτσόγλου και Μπάικενχους απαίτησαν να τους ακούσουμε χωρίς να μιλήσουμε και χωρίς να μπορούμε να ρωτήσουμε τίποτα! Εισέπραξαν βέβαια την αναγκαία απάντησή από την πλευρά μας.

Για αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα θετικό από την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας όποτε και αν αυτή γίνει. Αντίθετα, θα πρέπει άμεσα να προετοιμαστούμε για νέες κινητοποιήσεις, τα ακριβή χαρακτηριστικά και τις μεθόδους των οποίων θα αποφασίσουμε σε νέα γενική συνέλευση.

Όπως έδειξε άλλωστε η πρόσφατη απεργία μας, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε τότε είμαστε πιο δυνατοί από την εργοδοσία γιατί από εμάς εξαρτάται η παραγωγή και όχι από αυτούς.

______________
Σημειώσεις
1. http://www.contitech.de/pages/contitech/daten-fakten/gesamtergebnis/gesamtergebnis_en.html

2. Δείτε τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύονται από την ίδια την πολυεθνική εδώ: http://www.continental-corporation.com/www/portal_com_en/themes/ir/continental_in_brief/keyfigures_tool_en.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής