Array

ΙΚΕΑ – FORTHNET – VODAFONE: Η εργοδοσία επιτίθεται, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά το μελάνι από τις υπογραφές της κυβέρνησης στο 3ο μνημόνιο και μία σειρά εταιρείες του ιδιωτικού τομέα προχώρησαν σε μία νύχτα σε μειώσεις μισθών (ΙΚΕΑ,Vodafone, forthnet) κλεισίματα και απολύσεις. Οι εργοδότες σε όλο το ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε μία βίαιη συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων αφού με τα μνημόνια της κυβέρνησης και της τρόικα βλέπουν καθημερινά τη δική τους ατζέντα να γίνεται νόμος.

  • Vodafone

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε αρχικά στους εργαζόμενους στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ότι προχωρά σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το 10% των εργαζομένων του τμήματος. Για να πετύχει μάλιστα τους στόχους της η διοίκηση εκτός από τις αποζημιώσεις έταξε και μια σειρά από επιπλέον χρηματικές και ασφαλιστικές απολαβές. Είναι σαφές ότι η διοίκηση της εταιρείας θέλει με κάθε κόστος να μειώσει το προσωπικό που έχει με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας ώστε να το αντικαταστήσει με νέους εργαζόμενους που θα δουλεύουν με επαχθείς όρους που επιβάλει η νέα νομοθεσία (4ωρα με 240€ μισθό).

Από την άλλη η τακτική της εταιρείας αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι κάθε άλλο παρά εθελούσια ήταν η έξοδος. Καταρχήν επέκτεινε το πρόγραμμα σε όλα σχεδόν τα τμήματα και όχι μόνο σε αυτό της εξυπηρέτησης πελατών. Στη συνέχεια και αφού είδε ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει τους στόχους του προχώρησε σε απειλές και πιέσεις στους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα ώστε να αποχωρήσουν «οικιοθελώς». Παράλληλα έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδιστούν οι ενημερώσεις του σωματείου των εργαζομένων ενάντια στην «εθελούσια» έξοδο.

Η εθελούσια έξοδος είναι συγκαλυμμένες απολύσεις. Από τη μια είναι κατανοητό ότι κάποιοι εργαζόμενοι δέχτηκαν κάτω από τις πιέσεις και μπροστά στο φόβο ότι σε λίγους μήνες θα βρεθούν απολυμένοι με πολύ λιγότερα ανταλλάγματα και μικρές αποζημιώσεις  από την άλλη όμως σε μια εποχή γενικευμένης ανεργίας και χτυπήματος του βιοτικού επιπέδου όλων μας είναι σίγουρο ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας απέναντι στις ορέξεις των αφεντικών μπορεί να εξασφαλίσει τη δουλειά, τους μισθούς και να σπάσει το φόβο απέναντι στις απειλές της εργοδοσίας. (Για το ιστορικό ανακοινώσεων του σωματείου των εργαζομένων απέναντι στην εθελούσια δείτε: http://www.pasevodafone.gr/hry_vlry_rstion.php )

  • Forthnet – nova:

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών που θα φτάνουν το 35%. Ήδη από την προηγούμενη περίοδο η διοίκηση είχε προχωρήσει σε ένα αριθμό απολύσεων τις οποίες έκανε σποραδικά στα διάφορα τμήματα προσπαθώντας να μη δημιουργήσει αντιδράσεις.

Με την ανακοίνωση των μειώσεων οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα προχωρώντας σε αποχή από την εργασία τους καταρχήν και στη συνέχεια σε απεργία την οποία μάλιστα συνέχισαν ακόμα και όταν κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων οδήγησε μάλιστα στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία, ολοκληρώνοντας μία συζήτηση που είχε ήδη αρχίσει από το παρελθόν ανάμεσα στους εργαζόμενους. Η δημιουργία του σωματείου είναι μία  πολύ θετική εξέλιξη  μια που τώρα η διοίκηση δεν θα έχει απέναντι της τους εργαζόμενους διασπασμένους και μόνους αλλά οργανωμένους όλους μαζί στο σωματείο τους.

Μετά από τις κινητοποιήσεις και τη δημιουργία του σωματείου είχαμε και την πρώτη υποχώρηση της εταιρίας η οποία πλέον μιλά για μικρότερες μειώσεις μισθών αλά ταυτόχρονα προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους καλώντας τον καθένα ξεχωριστά να υπογράψει νέα μειωμένη σύμβαση.

Είναι σαφές ότι η μάχη στη Forthnet τώρα αρχίζει. Μπορεί η διοίκηση να υποχώρησε αρχικά αλλά τώρα με απειλές και εκφοβισμούς θα προσπαθήσει να επιβάλει τις μειώσεις ενώ οι εργαζόμενοι θα βρουν μπροστά τους και τις νέες μειώσεις που προβλέπει το 3ο μνημόνιο από τη νέα χρονιά. Είναι άμεση η ανάγκη το νέο σωματείο να μαζικοποιηθεί και όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στα σχέδια που υποβαθμίζουν την εργασία και τη ζωή τους.

  • ΙΚΕΑ

Στα ΙΚΕΑ παρά την μεγάλη κερδοφορία τη επιχείρησης η διοίκηση του ομίλου Φουρλή (η οποία έχει την αντιπροσωπία των καταστημάτων στην Ελλάδα) κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν αμέσως και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και απεργίες που είχαν ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η εταιρεία και ειδικά το κατάστημα του Κηφισού να σταματήσει κυριολεκτικά να δουλεύει.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αχόρταγες για κέρδος. Μπορεί το ΙΚΕΑ να είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και να λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς ανταγωνισμό  (κλείσιμο SATO, NEOSET, PLANET HOME κτλ) αλλά προσπαθούν καθημερινά να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων κάνοντας χρήση κάθε νόμου και διάταξης που τους προσφέρουν απλόχερα   τρόικα.

Είναι σαφές ότι τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων κάνουν πάρτι με τη στήριξη κυβέρνησης και τρόικας που κάνουν νόμους τις επιταγές τους. Προσπαθούν μάλιστα με κάθε τρόπο να εκβιάσουν τους εργαζόμενους με τον εφιάλτη της ανεργίας. 

Ο μόνος δρόμος των εργαζομένων είναι ο οργανωμένος αγώνας από τα κάτω. Μέσα από αυτούς τους αγώνες με το χτίσιμο νέων μαχητικών σωματείων και  την οργάνωση τους οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν νίκες αλλά και να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους είναι εμπόδιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα