Θεσ/νίκη: Ιδρύθηκε Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε διαδηλωτές της 17/11 και 6/12

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου και παρακάτω ένα πρότυπο ψήφισμα για συλλογικούς φορείς, της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών των κινητοποιήσεων στις 17/11 και 6/12 της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχει το «Ξ».


Συστάθηκε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου» στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη συλλογική έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και την οικονομική στήριξη των συμμετεχόντων στις συγκεντρώσεις της 17ης  Νοέμβρη, αλλά και της 6ης Δεκέμβρη.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Κυβέρνηση απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και συναθροίσεις πάνω των 3 ατόμων για τις μέρες του Πολυτεχνείου, θυμίζοντας άλλες εποχές, και οι πόλεις γέμισαν από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ. Οι δυνάμεις του κινήματος αντέδρασαν με πρωτοφανή συμπόρευση απέναντι στην αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης ΝΔ. Παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας οι διαδηλωτές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το ίδιο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης  που η πορεία ήταν υποδειγματική σε τήρηση των μέτρων (μάσκες και αποστάσεις) τόσο κατά τη προσέλευση, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας. Η αστυνομία πάνοπλη επιτέθηκε, προέβη σε 6 συλλήψεις και επέβαλε  -εκτός από αναγκαστικό συνωστισμό- 94 πρόστιμα των 300€ καθώς και 1πρόστιμο των 3.000€ βαφτίζοντας αυθαίρετα ως διοργανωτή της συγκέντρωσης έναν εκ των διαδηλωτών.

Με την ίδια σοβαρότητα και συναίσθηση της κατάστασης εντός της πανδημίας, διαδήλωσαν οι οργανώσεις της αριστεράς και την 6η Δεκέμβρη. Το μήνυμα της 6ης Δεκέμβρη ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή αναβαπτίστηκε μέσα στην πανδημία όπου η κυβέρνηση επιλέγει να κατηγορεί την νεολαία για την διασπορά του ιού για να κρύψει τις πολιτικές της επιλογές, να δίνει λεφτά για την αστυνομία και όχι για την υγεία, λεφτά για ΜΑΤ και όχι για ΜΕΘ. Με τον ίδιο τρόπο, το μήνυμα για το Πολυτεχνείο επικαιροποιήθηκε και πέρα από το «Έξω αι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ» που κρατήθηκε αυτούσιο, το γνωστό τρίπτυχο, έγινε το 2020 τετράπτυχο: «Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία».

Λίγες μέρες μετά τις δύο κινητοποιήσεις  είναι πλέον σαφές πως από τη συγκέντρωση ατόμων με μάσκες, με αποστάσεις και σε ανοιχτό χώρο, που διεκδικούν υγεία για όλο το λαό, πραγματική προστασία του λαού από τον ιό και τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, άλλα τα κυβερνητικά αφηγήματα (νέα success story, ατομική ευθύνη κα).

Γι’ αυτό δηλώνουμε πως τα παράνομα και παράλογα πρόστιμα και οι αυθαίρετες διώξεις αγωνιστών/τριων αποσκοπούν στην εξόντωση των κινημάτων και άρα είναι υπόθεση όλων  όσων βρεθήκαμε στις συγκεντρώσεις και όσων για αντικειμενικούς λογούς δεν μπορέσαμε να βρεθούμε σε αυτές. Είναι ένα βάρος που θα σηκώσουμε όλες και όλοι μαζί πολιτικά, δικαστικά και οικονομικά, για να βάλουμε φραγμό στη νέα “νομιμότητα” της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει λιγότερη δημοκρατία περισσότερο αυταρχισμό και καταστολή για να κρύψει τη γύμνια και την αποδεδειγμένη ανικανότητα της στην υγειά, στην παιδεία, στις δημόσιες μεταφορές και κάθε τι που αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία του λάου.

Ξεκινάμε από σήμερα πλατιές καμπάνιες για τη συλλογή του συνόλου του χρηματικού ποσού των δικαστικών εξόδων. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσουμε τις πρώτες μας δράσεις και τους τρόπους που μπορεί να συνεισφέρει ή και να συμμετέχει κάποιος/α.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου


Ακολουθεί το προτεινόμενο ψήφισμα:

Παύση κάθε δίωξης και άρση κάθε προστίμου για το Πολυτεχνείο 2020

Στις 17 Νοέμβρη 2020 εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που 47 χρόνια μετά, στην περίοδο της πανδημίας και της κλιμάκωσης της αντεργατικής και αυταρχικής επίθεσης, μας καλεί στους σύγχρονους αγώνες για «Ψωμί-Υγεία-Παιδεία-Ελευθερία». Άλλοι συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις, άλλοι προσπαθώντας να προσεγγίσουν τους χώρους, άλλοι για να καταθέσουν ένα λουλούδι άσκησαν το δικαίωμα και το χρέος απέναντι στη μνήμη.

Παρότι οι συμμετέχοντες τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και τις αναγκαίες αποστάσεις, σε όλες σχεδόν τις περιοχές βρέθηκαν απέναντι στην αστυνομική βία, την καταστολή.  Με γκλομπ, βομβίδες κρότου λάμψης, χημικά αέρια, αύρες που εκτόξευαν νερό, μπλόκα, κλείσιμο συγκοινωνιών κ.α. εξελίχτηκε το σχέδιο που κατά τα λεγόμενα του Υπουργού Χρυσοχοϊδη δεν περιορίζεται για την περίοδο της πανδημίας, αλλά έχει στόχο μακρόπνοο «να τελειώνουν με τις διαδηλώσεις», ενώ ο ίδιος δηλώνει για το συνωστισμό των αστυνομικών τις μέρες του Πολυτεχνείου «Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, π ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους».  Σκοπός η φίμωσή της κοινωνίας για να περνούν ανεμπόδιστα τα αντεργατικά τους τερατουργήματα. Φανερώθηκε περίτρανα το γεγονός ότι η γενικευμένη επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε γύρω από την ημέρα του Πολυτεχνείου και η χουντικής έμπνευση απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την βάναυση καταστολή που δέχτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης τη 17η Νοέμβρη που συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στη συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν. Ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, μέσα σε λίγα λεπτά, οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ) έστησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές εξωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος να ποδοπατηθεί και να συνωστιστεί ασφυκτικά χωρίς οδό διαφυγής σε μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης που διήρκησε περίπου 2 ώρες. Αντίστοιχη πρωτοφανή επίθεση με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και 900 ευρώ πρόστιμο ανά άτομο δέχθηκε η συγκέντρωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών στα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη, στην κεντρική αγορά, στις 14/11 έγιναν 5 συλλήψεις αγωνιστών που μοίραζαν κάλεσμα ενόψει του Πολυτεχνείου, πρακτική που ακολουθήθηκε ύστερα με δεκάδες περιπτώσεις ποινικοποίησης της πολιτικής-συνδικαλιστικές δράσης.

Η τρομοκρατική επιχείρηση κυβέρνησης-αστυνομίας έχει πανελλαδικό απολογισμό 43 συλλήψεις, 329 πρόστιμα των 300 € ή και 600 ευρώ, 1 πρόστιμο 3.000 ευρώ και 437 προσαγωγές. Μόνο στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκαν 94 πρόστιμα, έγιναν 28 προσαγωγές και έξι συλλήψεις. Εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η πρόβλεψη του νέου νόμου κατάργησης των διαδηλώσεων για καταλογισμό από την ίδια την αστυνομία «οργανωτή», με αυθαίρετη επιλογή προσώπου, με την επιβολή προστίμου 3.000 € σε διαδηλωτή, καθώς η άσκηση διώξεων με την κατηγορία της διέγερσης (!), ενώ πολλά χρόνια παραμένει ανενεργή.

  • Καλούμε να σταματήσει κάθε δίωξη για τους συλληφθέντες της Αθήνας σε Σεπόλια και οδ. Πανεπιστημίου, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου.
  • Καταγγέλλουμε την αναίτια σύλληψη από τον σωρό και την παραπομπή σε δίκη του δασκάλου Η. Σ., γραμματέα του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων Μενεμένης, του Ζ.Μ. μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής και του Ν. Μ. μέλους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, καθώς και των υπόλοιπων τριών συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, φοιτητών ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ και των πέντε συλληφθέντων στις 14/11.
  • Ζητάμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά-τρομοκρατικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 12  περιοχές και σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε συλλογικά ώστε να μην επιβαρύνουν όσους τα χρεώθηκαν.
  • Αποφασίζουμε ότι θα στηρίξουμε οικονομικά τον δικαστικό αγώνα των αγωνιστών της πορείας της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη συμβάλλοντας με το ποσό των …… ή ότι θα καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα των μελών μας …………………………

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα