Array

Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ: Σκανδαλώδες ξεπούλημα στο κεφάλαιο

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Από την εποχή που ο Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο όλες οι κυβερνήσεις είχαν σαν στόχο τους την «φαστ τρακ» («γρήγορα να τελειώνουμε») ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να έκανε πανηγυρικές δηλώσεις για στόχους… 50 δις € από την πώληση της περιουσίας του δημοσίου αλλά οι περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ δείχνουν ότι το δημόσιο δεν θα πάρει παρά ψίχουλα, αφού στην πραγματικότητα ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους των πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικα είναι το ξεπούλημα των «φιλέτων» του δημοσίου για ένα κομμάτι ψωμί.

ΟΠΑΠ: το αφεντικό «τρελάθηκε»;

Στις αρχές του Μάη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρία Emma Delta για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. €.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί στην πράξη σκανδαλώδες ξεπούλημα. Δε φτάνει μόνο ότι ο διαγωνισμός για την πώληση ήταν παρωδία με μόνο ένα ουσιαστικά υποψήφιο αλλά και το ποσό αστείο. Η κυβέρνηση την επόμενη της συμφωνίας θριαμβολογούσε με χαρακτηριστική τη δήλωση Στουρνάρα ότι:

«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία»

Τα ποσά είναι αστεία. Ο ΟΠΑΠ είχε το 2012 κέρδη 505 εκ. €, ενώ τη δεκαετία 2002 – 2012 τα κέρδη του έφταναν στο αστρονομικό ποσό των 5,795 δις €. Δηλαδή μέσο όρο ετήσιων κερδών κοντά στα 600 εκατ. €.

Ακόμα λοιπόν και το απαράδεκτο επιχείρημα της κυβέρνησης σε άλλες περιπτώσεις, ότι ο δημόσιος πλούτος πωλείται για να απαλλαγεί το δημόσιο και οι φορολογούμενοι από τα χρέη, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ δεν ισχύει. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: μία δημόσια επιχείρηση που θα μπορούσε να είναι πηγή μόνιμης κερδοφορίας και κρατικών εσόδων χαρίζεται έναντι πινακίου φακής.

Αυτό που συνέβη στην περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι και ο πραγματικός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, να πάρει δηλ. το κεφάλαιο όλη τη δημόσια περιουσία και τους στρατηγικούς τομείς  της οικονομίας στα χέρια του αλλά να τους πάρει και πολύ φτηνά.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η πώληση του ΟΠΑΠ έχει κολλήσει με την Emma Delta να ζητά ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο και στην αγορά των λαχείων στην οποία ο ΟΠΑΠ συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης η ουσία του ξεπουλήματος παραμένει.

ΔΕΠΑ: ανταγωνισμός κεφαλαίων με φόντο την αγορά ενέργειας

Από την άλλη στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ήρθαν στην επιφάνεια μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό των κεφαλαίων στο χώρο της ενέργειας στην Ευρώπη που κάνουν και εδώ τη στάση της κυβέρνησης σκανδαλώδη.

Για όλο το Μάη η κυβέρνηση δήλωνε ότι διαπραγματεύεται την πώληση της ΔΕΠΑ με τον κολοσσό της Gazprom και άφηνε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. Η συμφωνία αυτη δεν ήρθε ποτέ γιατί η Gazprom ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της γιατί δεν πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ποιες ήταν όμως αυτές οι εγγυήσεις; Το πρώτο που ζητούσε η Gazprom ήταν εγγύηση ότι τα χρέη 400 εκ € που υπάρχουν από τη παραγωγή ρεύματος προς τη ΔΕΠΑ θα αποπληρωθούν είτε από αυτούς που τα χρωστούν είτε από το ελληνικό δημόσιο.

Εδώ έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμα σκάνδαλο. Προφανώς μιλάμε για τα τεράστια χρέη που έχουν δημιουργήσει προς τη ΔΕΠΑ οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού που είναι ο βασικός οφειλέτης αυτών των 400 εκ €. Με άλλα λόγια αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι ότι οι ιδιώτες θησαυρίζουν από την παραγωγή ρεύματος και την ίδια στιγμή φεσώνουν το δημόσιο.

Η δεύτερη εγγύηση που ζητούσε η Gazprom ήταν η διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την αγορά της ΔΕΠΑ. Την επόμενη της απόσυρσης του ενδιαφέροντος ο ρωσικός τύπος ήταν γεμάτος δημοσιεύματα ότι η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ μπλόκαραν την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Εδώ έρχεται στην επιφάνεια ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία για το ζήτημα του ελέγχου της αγοράς ενέργειας αλλά και για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συμφωνίες για τους αγωγούς αερίου.

Είναι γνωστό ότι ΕΕ και ΗΠΑ «ανησυχούν» για το ότι η Gazprom αποτελεί «ολιγοπώλιο» στην αγορά αερίου στην Ευρώπη – κι αυτό όχι γιατί την ενοχλούν τα «ολιγοπώλια» αλλά γιατί προσπαθεί να βάλει φραγμούς στην επέκταση του ρωσικού κεφαλαίου στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επέκταση της επιρροής του ρωσικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια μέσω της συμφωνίας με τη Gazprom. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί καν να πουλήσει μια επιχείρηση χωρίς να έχει την έγκριση των αφεντικών της – ΕΕ και ΗΠΑ.

Το σήριαλ βέβαια με το έλεγχο της ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζεται με την πώληση του 66% της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ που είναι αυτή που ελέγχει το δίκτυο διακίνησης και τους αγωγούς. Η αζέρικη εταιρεία  Soccar έχει ανακοινώσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία με την κυβέρνηση αλλά όλα είναι προς το παρόν ρευστά. Επίσης η κομισιόν ζήτησε να γίνει το φθινόπωρο νέος διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Αυτοί τη δουλειά τους. Εμείς;

Οι στόχοι των κυβερνώντων είναι ξεκάθαροι. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το ποιο είναι το συμφέρον του δημοσίου – ο δημόσιος πλούτος πρέπει πάση θυσία να παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο ή ξένο. Και βέβαια ο λόγος των «μεγάλων» (ΕΕ και ΗΠΑ) είναι για τους υποτελείς που μας κυβερνούν νόμος!

Μετά τον ΟΠΑΠ, και τη ΔΕΠΑ ακολουθούν οι επιχειρήσεις ύδρευσης , η ΔΕΗ κτλ. Αν δεν μπλοκαριστούν τα σχέδια τους δε θα σταματήσουν πουθενά. Όσοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν «να τη γλιτώσουν», όπως αφειδώς τους υπόσχονται οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο όλων αυτών των χώρων, με πρωτεργάτη βέβαια την Αριστερά, για να ανατρέψει αυτές της πολιτικές και την ίδια την κυβέρνηση της Τρόικας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα