Η υστερία της τρομολαγνείας

Το μακελειό της Μαδρίτης είναι γεγονός πως έφερε τον τρόμο λίγο πιο κοντά μας και είναι φυσικό να δημιουργεί συναισθήματα ανησυχίας. Απ’ αυτό το σημείο ωστόσο, μέχρι το κλίμα πανικού που εντέχνως επιχειρείται να διαμορφωθεί, υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη απόσταση. Ένα κλίμα που όσο κι αν καλλιεργείται για λόγους εντυπωσιασμού από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, στην πραγματικότητα από άλλους εκπορεύεται κι άλλους εξυπηρετεί ουσιαστικά.

Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει ότι για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους συνοδοιπόρους τους, που δε διστάζουν να εξαπολύουν πολέμους βασισμένους στο ψέμα και την εξαπάτηση, να βομβαρδίζουν "ανθρωπιστικά" και να ξοδεύουν τεράστια ποσά για τα "έξυπνα όπλα τους", τη στιγμή που στον κόσμο βασιλεύουν η πείνα και οι αρρώστιες, η βασική τους έννοια μπορεί να είναι η "ασφάλεια" των πολιτών και η νίκη της δημοκρατίας. Όχι βέβαια. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο προσγειωμένοι στους στόχους τους:

Ο πιο σημαντικός είναι τα πλήγματα που έχουν ήδη καταφέρει και που συνεχίζουν να σχεδιάζουν, ενάντια στα βασικότερα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, πλήγματα που, τουλάχιστον για την Ευρώπη, φάνταζαν εξωπραγματικά μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ενδεικτικά (γιατί ο κατάλογος είναι τεράστιος), οι προληπτικές συλλήψεις, η παρακολούθηση τηλεφώνων και αλληλογραφίας (ακόμη και από υπηρεσίες εκτός των συνόρων) και το πλήρες φακέλωμα με βιομετρικά στοιχεία είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, σύντομα δε θα καλυφθούν και νομοθετικά.

Και μην ελπίζει κανείς ότι αυτά θα ισχύουν μόνο για τους "Άραβες τρομοκράτες". Ήδη, οι εφημερίδες βρίθουν από πληροφορίες ότι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών έχουν μπει στο στόχαστρο "δεδηλωμένοι αναρχικοί", μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που "συμμετέχουν σε διάφορα διεθνή κινήματα" ή "είναι αντίθετοι με τη διοργάνωση από τη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων" κλπ. Πώς το λέγανε παλαιά; "Πας μη Έλλην, Βάρβαρος"…

Οι επιθέσεις αυτές πάντως δε μένουν αναπάντητες: Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και το εκλογικό αποτέλεσμα, η άρνηση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να δεχτούν την επιβολή της "αμερικανοποίησης" του νομικού τους συστήματος αλλά και το αυξανόμενο κύμα αντίστασης στα σχέδια του Μπους στις ίδιες τις ΗΠΑ, δείχνουν πως όπως θα ‘λεγε κι ο Bob Marley: "Μπορείτε να ξεγελάσετε μερικούς ανθρώπους για λίγο καιρό, αλλά δε μπορείτε να κοροϊδεύετε όλον τον κόσμο για πάντα".

Π.Β.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής