Η YRE και το κάμπινγκ των φασιστών

Η ματαίωση του διεθνούς φασιστικού κάμπινγκ που είχαν εξαγγείλει φασιστικές οργανώσεις και κόμματα από όλη την Ευρώπη μαζί με τη Χρυσή Αυγή ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα. Σε αυτή την επιτυχία συμμετείχαν κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις του Ε.Κ.Φόρουμ, η ΟΛΜΕ, οργανώσεις της αριστεράς και πολλοί τοπικοί φορείς και συνδικάτα της Καλαμάτας, της Ηλείας και της Λαμίας.( δες και άρθρο σελ. 5).

Αυτό όμως που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις κινητοποιήσεις και οδήγησε στην τελική αποτροπή τόσο του κάμπινγκ όσο και της φασιστικής συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας ήταν οι προτάσεις που κατευθύνονταν με συγκεκριμένο τρόπο στην αποτροπή των φασιστικών εκδηλώσεων.

Για τη YRE και το Ξεκίνημα κάθε πρόκληση των φασιστών που αφορά δημόσια και ανοικτή εκδήλωσή τους πρέπει να απαντάται συγκεκριμένα από το μαζικό κίνημα. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις της YRE από τον περασμένο Ιούνη είχαν ως βασικό άξονα τις αντισυγκεντρώσεις στα ίδια τα μέρη όπου θα πραγματοποιούνταν οι φασιστικές εκδηλώσεις, ώστε να αποτραπούν στην πράξη. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με τους φορείς της περιοχής στις 31.8 προτείναμε η εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, η αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία να καταλήξουν είτε στην κατάληψη του χώρου όπου θα πραγματοποιούνταν το φασιστικό κάμπινγκ, είτε στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούσαν εκεί ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν ποτέ οι φασίστες.

Το ίδιο έγινε και στη Λαμία στις 14.9 και η πρόταση υιοθετήθηκε από τους φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής. Η πραγματοποίηση συγκέντρωσης και συνέντευξης τύπου έξω από το χώρο που είχαν κλείσει οι φασίστες για να κατασκηνώσουν, καθώς και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας έπαιξαν τελικά βασικό ρόλο στο να ματαιώσουν το κάμπινγκ τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και η πρότασή μας που αφορούσε και στην πραγματοποίηση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη σαν απάντηση στην πορεία που σχεδίαζαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας. Οι οργανώσεις του ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, παρά τους αρχικούς δισταγμούς, ήταν αυτές που κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση στην Ομόνοια, η οποία κατέληξε στην αποτροπή της νεοναζιστικής πορείας ολοκληρώνοντας μια σημαντική νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα