Η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ο νόμος Κεραμέως βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές μας!

Ανακοίνωση της Νεολαίας «Ξ»

Την Δευτέρα 18/10 ένας φοιτητής έπεσε από τον 3ο όροφο του κτιρίου της Νομικής σχολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Αυτό συνέβη γιατί το μάθημα του ενοχικού δικαίου συμπτύχθηκε σε μόλις δυο τμήματα με αποτέλεσμα οι φοιτητές που πρέπει να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μάθημα να είναι παρά πολλοί και να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στην αίθουσα. Για να παρακολουθήσουν κάποιοι καθόταν στο πάτωμα και άλλοι στα περβάζια των παραθύρων. Το γεγονός ότι ο συνάδελφος δεν είναι νεκρός είναι καθαρά θέμα τύχης!

Η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο μάθημα. Είναι μια εικόνα που έχουν πολλά μαθήματα σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Το φοιτητικό κίνημα καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο υποχρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία, αλλά και τα χρήματα που δίνει, δεν τα διοχετεύει στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα; Αντί να προσλάβει καθηγητές, προσλαμβάνει αστυνομικούς! Αντί να επεκτείνει και να εξοπλίσει τα κτήρια των ΑΕΙ βάζει τουρνικέ και συστήματα ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια!

Με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο που προϋπολογίζεται ότι θα κοστίζει η ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία) μπορούν να προσληφθούν εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και να αμβλυνθούν άμεσα μερικά από τα προβλήματα που οδήγησαν στον πρόσφατο τραυματισμό του συναδέλφου κάνοντας τις συνθήκες παρακολούθησης των μαθημάτων ανθρώπινες.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι γεγονότα που Κυβέρνηση και υπουργείο δεν τα ξέρουν ή τους διέφυγαν, το αντίθετο μάλιστα, αυτή είναι η πολιτική τους. Υποχρηματοδοτούν, δυσφημίζουν, απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια με απώτερο σκοπό τη συρρίκνωσή τους προς όφελος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κολεγιών και ΙΕΚ. Αυτός είναι ο στόχος πίσω από αυτές τις πολιτικές.

Γι’ αυτό η μόνη πραγματική «επένδυση» που κάνουν στην παιδεία αφορά στην καταστολή του φοιτητικού κινήματος και οποιασδήποτε φωνής αντιτίθεται και αντιστέκεται στα σχέδια τους. Γι’ αυτό προσπαθούν να βάλουν την ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό τα ΜΑΤ μπαινοβγαίνουν διαρκώς στο ΑΠΘ και επιτίθενται με μεγάλη βιαιότητα στους φοιτητές. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ασφάλεια μας. Αν την ενδιέφερε δεν θα επέτρεπε στα ΜΑΤ να χτυπάνε στο ψαχνό και να πετάνε χειροβομβίδες κρότου – λάμψης στο πρόσωπό συναδέλφων μας, όπως έγινε μέσα στο campus του ΑΠΘ πριν λίγο καιρό, ή να πνίγουν στα δακρυγόνα και να σπέρνουν τον πανικό στον κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις μελών ΔΕΠ ώστε καμία/κανένας φοιτήτρια/ης να μην αποκλείεται από μάθημα και τα μαθήματα να διεξάγονται σε αξιοπρεπείς και επιστημονικά άρτιες συνθήκες.
  • Επέκταση και εξοπλισμό των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημίων
  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητριών/ών και αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία συνολικά.
  • Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα