Χρυσή Αυγή: δέκα μήνες μετά την εκλογική νίκη, γειτονιές, εργαζόμενοι και νέοι αντεπιτίθενται!

Ρίχνοντας μια ματιά στην εικόνα των δημοσκοπήσεων, την τηλεοπτική και γενικότερα μιντιακή παρουσία της Χρυσής Αυγής, την ταύτιση σε πολλά σημεία των θέσεών της με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα βαίνουν καλώς για τους εκπροσώπους του ελληνικού νεοναζισμού. Η Χρυσή Αυγή έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό γύρω στο 12%, αρκετά πάνω από τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα που της χάρισαν 18 βουλευτές, και παράλληλα τους αντίστοιχους πόρους, προβολή, και τον «σεβασμό», που αξίζει σε ένα «σοβαρό κοινοβουλευτικό κόμμα».

Την ίδια ώρα ωστόσο, αποκαλύπτεται το πραγματικό της πρόσωπο σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Οι υπερήφανες φωτογραφίσεις στελεχών της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, οι καθημερινές βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, κοινωνικούς αγωνιστές της Αριστεράς κοκ, και βέβαια μια σειρά από θέσεις/προτάσεις της Χ.Α. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρανόησης. Οι θέσεις αυτές, στην καλύτερη περίπτωση απλά ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ισχυρότερων εκπροσώπων του συστήματος (όπως π.χ. τους εφοπλιστές, ή τον κύριο Μπόμπολα στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού) στη χειρότερη θυμίζουν εποχές που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θέλει να θυμάται ή να «ακούσει», όπως π.χ. η πρόταση για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ή η στέρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ.

Σαν αποτέλεσμα εντείνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας και των λαϊκών στρωμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αντιδράσεις που ολοένα και αυξάνονται, αποδεικνύοντας πως όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, όχι απλά δεν καταπίνουν πλέον τα ψέματά τους περί «ελληνικού εθνικισμού», αλλά αντιλαμβάνονται πλήρως το φασιστικό τους χαρακτήρα, και ταυτόχρονα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση. Αντιδράσεις που δηλώνουν ότι οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής είναι ανεπιθύμητοι.

Οι αποδοκιμασίες της 25ης Μαρτίου

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες απέναντι σε βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στο Λουτράκι την ώρα που πήγε να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία Ευστάθιος Μπούκουρας, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες από τους κατοίκους της πόλης, ενώ ένας νεαρός έτρεξε να του πάρει το στεφάνι από τα χέρια. Ακολούθησε συμπλοκή σώμα με σώμα. Νωρίτερα ο ίδιος βουλευτής παραβρέθηκε σε εκδήλωση στη Περαχώρα, όπου επίσης δέχτηκε την αποδοκιμασία των κατοίκων.

Την ίδια μέρα στη Κοζάνη μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές έκαναν παρέμβαση πριν την κατάθεση στεφανιών και απαίτησαν να μην καταθέσει η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας χαρακτηριστικά «έξω οι ναζιστές».

Επίσης ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, αρνήθηκε το αίτημα της Χρυσής Αυγής να παραβρεθεί στην εκδήλωση εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Ενοχλημένοι από την απόρριψη του δημάρχου, οι Χρυσαυγίτες έβαλαν μπροστά τον εκπρόσωπο Τύπου του «κόμματος», Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κάλεσε τηλεφωνικά τον Δήμαρχο της Ελευσίνας, τον έβρισε, τον απείλησε και στο τέλος δήλωσε ότι θα πάει ο ίδιος να καταθέσει το στεφάνι. Ο Δήμος Ελευσίνας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι «Η πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην καλεί εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις του Δήμου».

«Το εργατικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση με τους φασίστες”

Ταυτόχρονα μια σειρά από εργατικά σωματεία απομονώνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής στους εργατικούς χώρους.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου η Χρυσή Αυγή έστειλε Δελτίο Τύπου προς τα γραφεία του ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) σχετικά με δάνεια που δόθηκαν σε Βουλευτές από την Εθνική Τράπεζα. Οι εργαζόμενοι που ήταν παρόντες όταν έφτασε το φαξ, το επέστρεψαν κατευθείαν σημειώνοντας πάνω ότι δεν θέλουν ξανά επικοινωνία με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Την ίδια τύχη είχε και το φαξ που δέχθηκε τη 1/4/2013 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών από την κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής, το οποίο τους ενημέρωνε για ερώτηση του βουλευτή της, Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, για τον τρόπο υπολογισμού τόκων και προμηθειών των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι το επέστρεψαν με τη σημείωση «Επιστρέφεται. Το εργατικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση με τους φασίστες-δολοφόνους Ελλήνων και ξένων εργατών, τσιράκια των αφεντικών».

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αφορμή το γεγονός ότι το νεοναζιστικό κόμμα ζήτησε πληροφορίες κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, έστειλε επιστολή στο Διοικητή του νοσοκομείου δηλώνοντας πως η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στους χώρους του νοσοκομείου τονίζοντας «Θα μας βρουν μαζικά και οργανωμένα απέναντί τους όπου κι όποτε τολμήσουν να εμφανιστούν».

Απρόσμενη υποδοχή

Την 1η Απρίλη, στην Ποταμιά της Θάσου οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας υποδέχτηκαν με πανό και αντιφασιστικά συνθήματα τα μέλη της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στο χωριό με σκοπό να διανείμουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το αποτέλεσμα ήταν να εμποδίσουν το φορτηγό να ξεφορτώσει τα τρόφιμα, ενώ οι Χρυσαυγίτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το χωριό. Έξι μέρες αργότερα στην Παναγιά της Θάσου, οι κάτοικοι έβαλαν για δεύτερη φορά «φρένο» στα σχέδια των τραμπούκων, που είχαν προγραμματίσει διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες». Οι Χρυσαυγίτες δεν εμφανίστηκαν ποτέ και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξελίχθηκε σε ένα αντιφασιστικό γλέντι.

Στα Χανιά της Κρήτης, μετά από επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών, αντιφασίστες της περιοχής προπηλάκισαν τα φασιστοειδή και ο υποψήφιος βουλευτής τους Βλαμάκης κατέληξε στη θάλασσα (λίγες μέρες μετά διαγράφηκε από τη ΧΑ).

Η άνοδος του αντιφασιστικού κινήματος

Ενδεικτικό της ανόδου του αντιφασιστικού κινήματος είναι ότι μέσα σε μόνο μια μέρα το Σάββατο 6 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν 7 αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (Πατήσια, Δραπετσώνα, Αργυρούπολη, Πτολεμαίδα, Ξάνθη, Ζάκυνθος, Εύοσμος Θεσ/νίκης) με μαζική συμμετοχή διαδηλωτών.

Είναι φανερό ότι τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μπαίνουν σε εγρήγορση. Οι θρασύδειλοι Νεοναζί που επιτίθενται σε μετανάστες φτωχούς εργάτες αλλά και σε οποιοδήποτε αδύναμο, δέχονται αυτή την περίοδο μια σειρά από ήττες.

Ενισχύουμε λοιπόν τον αντιφασιστικό αγώνα και δημιουργούμε αντιφασιστικές επιτροπές παντού. Αυτή είναι η λύση για να απομονώσουμε τη φασιστική τους δράση και να τους βάλουμε για τα καλά στη θέση τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα