Η WIND στους δρόμους των κινητοποιήσεων

Συνέντευξη με τον Χάρη Χρήστου  – μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ (WIND)-ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ. Τη συνέντευξη πήρε η Ζακλίν Γκόρου

Ερ. Ποιοι είναι οι λόγοι των κινητοποιήσεων στην WIND;

Απ: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία  κινητής τηλεφωνίας WIND είμαστε σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Κορύφωση αυτών των κινητοποιήσεων ήταν το τετραήμερο κινητοποιήσεων που ξεκίνησε την Παρασκευή 15/4 με αποχή από την εργασία και μαζική Γενική Συνέλευση.

Οι αποφάσεις της ΓΣ ήταν για 8ωρες στάσεις εργασίας τη Μ.Δευτέρα 18/4 και Μ.Τρίτη 19/4 καθώς και 24ωρη απεργία την Μ.Τετάρτη 20/4.

Οι σημαντικοί λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτές τις δυναμικές κινητοποιήσεις ήταν οι δεκάδες απολύσεις  που έγιναν από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τις 14 Απριλίου αλλά και η σθεναρή στάση της συναδέλφου μας Ελένης Δεμέναγα από το τμήμα της Εξυπηρέτησης Πελατών που αρνήθηκε να δεχτεί την απόλυσή της και μέσα από το συλλογικό αγώνα του σωματείου μας αποφάσισε να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή της.

Το ποτήρι της οργής των συναδέλφων μας το ξεχείλισε η εταιρεία γιατί ένα μήνα πριν ο Γενικός Διευθυντής της δήλωνε στα ΜΜΕ πως δεν θα μειωθεί το προσωπικό της WIND.

Ερ: Ήταν μόνο οι απολύσεις που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις αγώνων;

Απ: Δεν ήταν μόνο οι απολύσεις.  Η εταιρία WIND:

-Δεν ανανέωσε τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε τρεις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του σωματείου και πήρε πέντε νέες στις θέσεις τους. Μία απο τις τρεις η Έλενα Στεφανίδου διεκδικεί με το σωματείο μας την ανανέωση της σύμβασής της και την μετατροπή της σε αορίστου χρόνου.

-Από τον περασμένο Μάϊο δεν εφαρμόζει την ομοιεπαγγελματική σύμβαση του ΣΤΕΒ που όριζε αυξήσεις στους μισθούς τεχνικών πάνω από την Επιχειρησιακή Σύμβαση της WIND. 

-Δεν εφαρμόζει την επιχειρησιακή σύμβαση σε συναδέλφους στην Εξυπηρέτηση Πελατών αφού δεν τους καταβάλλει το επίδομα Ξένης γλώσσας.

-Δεν εφαρμόζει τα διαλείμματα στο τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και επιχειρείται να μετατραπεί σε τμήμα ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων(συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τετράωρες βάρδιες κ.ά.)

-Μετέφερε 300 συναδέλφους από τα κτίρια του Αμαρουσίου στο κτίριο της Λ.Αθηνών στοιβάζοντάς τους και χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Για αυτούς τους λόγους κινητοποιηθήκαμε από τις  9 Δεκέμβρη 2010 με στάσεις εργασίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο παροχής της εργασίας  ετοιμότητας (stand-by) για τους τεχνικούς. Με τις αλλαγές ανάγκαζε σε εξοντωτική ετοιμότητα από 2 εβδομάδες και πάνω για κάθε μήνα ενώ παράλληλα έκοβε  από 600€ μέχρι και 1.200€ το έτος από κάθε συνάδελφο τεχνικό.

Ερ: Τι θα γίνει από δω και πέρα;

Απ: Οι κινητοποιήσεις που έγιναν και ξεκίνησαν με την άρνηση συναδέλφων να παρέχουν εργασία stand-by κράτησαν 3  εβδομάδες με τρεις 24ωρες πανελλαδικές  απεργίες 23/2, 01/03 και 09/03 που είχαν καθολική συμμετοχή των συναδέλφων μας   και καθημερινές στάσεις εργασίας για τους τεχνικούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίμονης και διαρκούς κινητοποίησης ήταν η εταιρία να αποσύρει την απόφασή της για τις αλλαγές στην  ετοιμότητα(stand-by). Η επιτυχία αυτή τροφοδότησε με δύναμη τις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας. Η συμμετοχή στις καθημερινές πολύωρες περιφρουρήσεις των συναδέλφων μας από το σωματείο αλλά και των αλληλέγγυων από σωματεία και συλλογικότητες, απορύθμισε την εταιρεία. Παρά την αδιάφορη στάση που επιχείρησε να δείξει, ενεργοποίησε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. ΈστεΙλε συναδέλφους από την Εξυπηρέτηση Πελατών με την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση άρνησης, εκτός ωραρίου στην ΤΕΛΕΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ. Έστειλε συναδέλφους από τις 5 και 6 τα χαράματα να σπάσουν τις κινητοποιήσεις και να εργαστούν.

Εστειλαν  ανακοίνωση στα e-mails των συναδέλφων και τους παρότρυναν σε απεργοσπασία δηλαδή να δηλώσουν ότι παρακωλύθηκαν από το σωματείο ώστε να τους πληρώσουν τα ημερομίσθια.

Μας έκαναν δικαστική αγωγή και μας έστειλαν στα δικαστήρια ανήμερα της απεργίας της Μ.Τετάρτης, με στόχο να βγάλουν παράνομες και καταχρηστικές τις στάσεις εργασίας και την 24ωρη απεργία. Το πρωί της απεργίας ενημέρωναν συναδέλφους να έρθουν στις 12 το μεσημέρι για εργασία γιατί όπως τους έλεγαν διευθυντές και προϊστάμενοι: «το δικαστήριο θα έβγαζε παράνομη την απεργία».

Σε πείσμα όλων αυτών οι κινητοποιήσεις πέτυχαν, είχαν την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων μας. Αυτό είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του σωματείου μας για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να σταματήσουμε τις απολύσεις, να ξαναφέρουμε στην εργασία τους  τις  Ελένη Δεμέναγα και  Έλενα Στεφανίδου και να δικαιωθούμε και στα υπόλοιπα αιτήματά μας.

Στην έκτακτη ΓΣ το πρωί της  Μ.Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε με περιφρούρηση του κτιρίου της Λ.Αθηνών  εκφράστηκε διάθεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όμως δεν πάρθηκε κάποια απόφαση καθώς στην πρόταση μελών του ΔΣ για επναλαμβανόμενες 24ωρες από 2 ως 4 Μαϊου, η Ταξική Ενότητα(ΠΑΜΕ) αντιπαρέβαλε 2 στάσεις και μια 24ωρη που ξεφούσκωναν τον αγώνα.

Σε αυτό συνέβαλε και μέλος του ΔΣ και του Εκτελεστικού Γραφείου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με την ΠΑΣΚΕ, που επέλεξε να καλύψει την αδράνειά του με το να δυναμιτίσει την ΓΣ  καλλιεργώντας τον διχασμό.

Όμως αγωνιστική διάθεση υπάρχει. Υπάρχει ήδη απόφαση Γενικής Συνέλευσης του σωματείου για στάση εργασίας την Τετάρτη 04/05 από τις 7π.μ. ως τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Νέας Ιωνίας για την Έλενα Στεφανίδου. Στη ΓΣ  στις 3/5 αποφασίσαμε ακόμα στάσεις εργασίας, συμμετοχη στην γενική απεργία 11/5 και νέα 48ωρη απεργία στις 18 – 19 /5 αν η εργοδοσία δεν πάρει πίσω τις απολύσεις.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ , ΔΥΝΑΜΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα