Του Νίκου Κοκκάλη
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που σχετίζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία και ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα όλων των εποχών. Επίσης πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στον κόσμο. Υπεύθυνη για αυτό, είναι μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη, η γερμανική Volkswagen, η οποία πιάστηκε στα πράσα να «κρύβει» τις εκπομπές ρύπων των τελευταίων μοντέλων της, αυτών μάλιστα που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν ειδικά για να είναι… φιλικά προς το περιβάλλον.
Για την ακρίβεια, προκειμένου να καταφέρει να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα που κινούνται με diesel στις ΗΠΑ, όπου η χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου είναι πολύ χαμηλότερη από ότι στην Ευρώπη, επειδή θεωρείται «βρώμικο», έκανε την εξής «κομπίνα»: λάνσαρε τα νέα, φιλικά υποτίθεται προς το περιβάλλον μοντέλα της, που αν και κινούνται με diesel, διαθέτουν ένα σύστημα καθαρισμού που κάνει το καύσιμο «αβλαβές».
40 φορές πιο πάνω από τα όρια
Στην πραγματικότητα οι ρύποι που παράγουν τα συγκεκριμένα μοντέλα, είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν να εντοπιστούν στους ελέγχους. Και, στην στην πραγματικότητα, αυτά τα αυτοκίνητα παράγουν 40 φορές περισσότερους ρύπους από αυτούς που επιτρέπει η αμερικάνικη νομοθεσία.
Ο «ένοχος» είναι ένα λογισμικό που εγκαταστάθηκε επίσης στα νέα μοντέλα και συγκεκριμένα στους υπολογιστές 11 εκατομμυρίων αυτοκινήτων τύπου diesel, κυρίως τζιπ, που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια από την εταιρία. Περίπου 500.000 από αυτά έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ, όπου τα όρια εκπομπών αερίων ρύπων είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις… απόψεις της εταιρίας.
Έτσι, το πονηρό λογισμικό μπαίνει σε λειτουργία κάθε φορά που γίνεται έλεγχος καυσαερίων στο όχημα και παραπλανά τα μηχανήματα ελέγχου εκπομπής ρύπων. Όσο το λογισμικό βρίσκεται σε λειτουργία, το όχημα φαίνεται να παράγει λιγότερους ρύπους, παραμένοντας έτσι εντός των επιτρεπτών ορίων.
1 εκατομμύριο τόνοι επιπλέον ρύπων
Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι επιπλέον ρύπων, αλλά ταυτόχρονα εξαπατήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, που αγόρασαν αυτοκίνητο με την ψευδαίσθηση ότι… βοηθάνε στην προστασία του περιβάλλοντος!
Ο λόγος που εγκαταστάθηκε το βρώμικο λογισμικό σε αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι κινούνται με καθαρή ενέργεια είναι απλός: το σύστημα καθαρισμού επιβαρύνει τη λειτουργία του οχήματος, την αποδοτικότητα του καυσίμου και βέβαια ανεβάζει την τιμή μειώνοντας την περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» των οχημάτων που κατασκευάζει η εταιρεία.[1]
Volkswagen: το… «αυτοκίνητο του λαού»
Η αποκάλυψη, που έγινε μετά τις έρευνες ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει τεράστιο σκάνδαλο, αλλά και τεράστιες οικονομικές ζημιές για την εταιρία. Πέρα από το κόστος της ανάκλησης και της επισκευής των εν λόγω μοντέλων, η εταιρία αναμένεται να πληρώσει βαριά πρόστιμα, αλλά και να συρθεί σε πολυετείς και δαπανηρές δικαστικές περιπέτειες, αφού πολλοί από τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων σκέφτονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της, μιας και τους εξαπάτησε.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι το σκάνδαλο και οι οικονομικές του επιπτώσεις, αλλά και η πληγωμένη αξιοπιστία του κλάδου κατασκευής αυτοκινήτων στο σύνολό του, θα επηρεάσει τη γερμανική οικονομία και την αυτοκινητοβιομηχανία παγκόσμια.[2]
Η Volkswagen, που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’40 παράγοντας φτηνά αυτοκίνητα, προσιτά για το μέσο εργαζόμενο (Volkswagen σημαίνει «αυτοκίνητο του λαού») ασχολείται πλέον κατά κύριο λόγο με την κατασκευή ακριβών και πολυτελών αυτοκινήτων.
Και ενώ η ίδια η εταιρεία, για να μεγιστοποιήσει το κέρδος της μειώνει το κόστος με απάτες και κομπίνες, το τελικό κόστος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι εξαιρετικά ψηλό.
Η περίπτωση της Volkswagen αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι το κεφάλαιο είναι αδίστακτο μπροστά στην ακόρεστη δίψα του για κέρδη. Το πέρασμα τέτοιων επιχειρήσεων στην κοινωνία, μέσα από την εθνικοποίηση τους κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης, είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν να αποτελούν απειλή και να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατό να παράγει η Volkswagen «αυτοκίνητα για το λαό».