Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί η είδηση ότι η Tesla πήρε έγκριση από γερμανικό δικαστήριο να συνεχίσει τις εργασίες κατασκευής εργοστασίου αυτοκινήτων οι οποίες είχαν διακοπεί επειδή απαιτούσαν την εκχέρσωση μιας μεγάλης δασικής έκτασης (920 στρέμματα) κοντά στο Βερολίνο. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της μικρής πόλης Grünheide και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η δικαιοσύνη φαίνεται πως αποφάσισε ότι τα αυτοκίνητα της Tesla είναι πιο σημαντικά για την οικονομία, αλλά και για… το περιβάλλον, από ότι το δάσος της περιοχής. Τα επιχειρήματα της εταιρείας, είναι πως δεν πρόκειται για φυσικό δάσος, αλλά για μια «φυτεία από πεύκα», επομένως η καταστροφή του δε θα προκαλέσει και ιδιαίτερη ζημιά, πολύ περισσότερο αν συγκριθεί με τα υποτιθέμενα οφέλη από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μια εταιρεία με συνείδηση…
Η Telsa ισχυρίζεται πως είναι μια πράσινη εταιρεία. Παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακά πάνελ, και «καθαρή ενέργεια» όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα της. Είναι μια εταιρεία που προσπαθεί να μας πείσει ότι σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Δεδομένου μάλιστα ότι στην Ευρώπη η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει αυξηθεί, αποφάσισε να «ανταποκριθεί» στις ανάγκες, κατασκευάζοντας ένα εργοστάσιο κοντά στο νέο αγοραστικό κοινό. Έτσι, δε θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον με τις μετακινήσεις των εμπορευμάτων (δηλ. των νέων αυτοκινήτων) σε μεγάλες αποστάσεις. Και επιπλέον βέβαια, δε θα επιβαρυνθεί η εταιρεία με το κόστος αυτής της μετακίνησης. Στόχος της για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι να παράγει 15.000 αυτοκίνητα από το 2021 και σταδιακά να αυξήσει τον αριθμό στα 500.000 το χρόνο.
Τα «πράσινα» αυτοκίνητα και η ενοχλητική πρασινάδα
Το δάσος του Grünheide, το οποίο μεγάλα τμήματα του ντόπιου πληθυσμού δείχνουν αποφασισμένα να υπερασπιστούν, είναι κατά τη γνώμη της εταιρείας μια «φάρμα» από πεύκα, την οποία μπορεί να ξεφορτωθεί προκειμένου να κατασκευάσει το «πράσινο» εργοστάσιό της. Το γεγονός βέβαια ότι το δάσος δεν προέκυψε φυσικά, αλλά φυτεύτηκε, δεν το εμποδίζει να καθαρίζει τον αέρα από τους αέριους ρύπους, να συγκρατεί το έδαφος, να μειώνει τοπικά τη θερμοκρασία και να αποτελεί τόπο αναψυχής και επαφής με τη φύση. Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν και για τις μεγάλες ποσότητες νερού που θα απαιτήσει η λειτουργία του εργοστασίου, βάζοντας σε κίνδυνο τους υδατικούς πόρους από τους οποίους εξαρτάται η υδροδότηση της περιοχής.
Όσο για τα «φιλικά» προς το περιβάλλον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και δε χρησιμοποιούν απευθείας ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιούν ενέργεια που ως επί το πλείστον έχει παραχθεί από αυτά. Κάθε φορά που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαίνει στην πρίζα, δεν καταναλώνει μόνο το ρεύμα, αλλά και τα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν για να το παράξουν.
Η ενέργεια αυτή μάλιστα, αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου με τις οποίες είναι εφοδιασμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε μια σειρά περιοχές του κόσμου, από τη Βολιβία και τη Χιλή μέχρι το Θιβέτ, κολοσσιαία ορυχεία λιθίου προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, εκτοπίζουν τους αυτόχθονες κατοίκους, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού…
Όλα αυτά για να κατασκευαστούν μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα, αλλά και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλάνε «ευαίσθητες» περιβαλλοντικά εταιρείες όπως η Tesla. Εταιρείες που δε θα διστάσουν να εξαφανίσουν δασικές εκτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, συχνά με τις ευλογίες όχι μόνο των κεντρικών και τοπικών κυβερνήσεων, αλλά και της δικαιοσύνης.