Η συζήτηση για την αντικαπιταλιστική αριστερά

Η συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ για την πορεία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ευρώπη φανέρωσε για μια ακόμη φορά τις σοβαρές διαφορές που χωρίζουν τις οργανώσεις που μιλούν στο όνομα του τροτσκισμού. Στο πάνελ βασικοί εισηγητές ήταν από τη μια οι εκπρόσωποι του SWP από την Βρετανία και του ΣΕΚ από την Ελλάδα (βασικών οργανώσεων της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης – IST) καθώς και της LCR, βασικής οργάνωσης της USFI (Ενιαία Γραμματεία της 4ης Διεθνούς, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος)

Και οι μεν και οι δε παρουσίασαν μια υπερ-αισιόδοξη εικόνα για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές της εξωκοινοβουλευτικής / αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στην πραγματικότητα παρουσίασαν μια απατηλή εικόνα. Δεν θεωρούμε ότι δεν έχουν γνώση των προβλημάτων. Θα ήταν αστείο να ισχυρισθεί κανείς κάτι τέτοιο. Θεωρούμε ότι προσπάθησαν συνειδητά να τα αποκρύψουν.

Η πρώτη περίοδος

Από τα τέλη της δεκαετίας του 90 η LCR και το SWP , μαζί με άλλες οργανώσεις όπως το SSP (Σοσιαλιστικό Κόμμα Σκοτίας) το Αριστερό Μπλοκ (Πορτογαλία) κλπ, πήραν την πρωτοβουλία για την συσπείρωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.(*).

Την περίοδο 2000 με 2003 οι συναντήσεις της ευρωπαϊκής αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ε.α.α.) γινόντουσαν τακτικά και η ε.ε.α., γενικά, βρισκόταν σε μια ανοδική φάση. Στις συναντήσεις της συμμετείχαν σαν παρατηρητές μεγάλα μαζικά κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς όπως η Κομμουνιστική Επανίδρυση από την Ιταλία (ΚΕ), η Ενωμένη Αριστερά από την Ισπανία (ΕΑ), ο ΣΥΝ από την Ελλάδα κ.λπ.

Η υποχώρησηh5>

Από το 2004 όμως η ε.ε.α. βρίσκεται σε υποχώρηση. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, η Ενωμένη Αριστερά, ο ΣΥΝ κ.λπ. επέλεξαν να προχωρήσουν μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας (PDS) κ.λπ., στη συγκρότηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (κ.ε.α.) και να εγκαταλείψουν την αντικαπιταλιστική αριστερά. Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των πιο πάνω κομμάτων είναι οι στενές σχέσεις που έχουν με την Σοσιαλδημοκρατία και το γεγονός πως τα πιο μαζικά απ’ αυτά έχουν σχηματίσει μαζί με Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κεντροαριστερές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που παριστάνουν τις προοδευτικές αλλά στην πράξη εφαρμόζουν νέο-φιλελεύθερες πολιτικές.

Στη συνέχεια η LCR και το SWP εμφανίστηκαν σαν παρατηρητές στις συναντήσεις του κ.ε.α.!! Το γιατί επεδίωξαν αυτή τη σχέση είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τι περιμένουν αλήθεια από αυτά τα κόμματα; Δεν έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο απόλυτο τρόπο η κατεύθυνση που έχουν πάρει;

Ανεξάρτητα από αυτό, το σίγουρο είναι πως την τελευταία τριετία αντιστράφηκαν οι όροι, και εκεί που είχε το προβάδισμα η αντίκαπιταλιστική αριστερά, το πήρε το κ.ε.α. της κεντροαριστεράς.

Η LCR στη Γαλλία

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η δουλειά των οργανώσεων αυτών σε εθνικό επίπεδο. Στη Γαλλία η LCR κυνηγάει το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και την “αριστερά” του Σοσιαλιστικού Κόμματος επιδιώκοντας συνεργασία και το χτίσιμο μιας νέας αριστεράς μαζί τους. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αν αυτή η ενότητα επιτευχθεί θα καταλήξει σε μια νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση;

Η συμμετοχή σε κυβερνήσεις («προοδευτικές», υποτίθεται) φαίνεται να μετατρέπεται σε μόνιμη «κακή συνήθεια» στις γραμμές της USFI, στελέχη της οποίας συμμετέχουν ήδη στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, και της Σενεγάλης, (και δεν φαίνεται να το βλέπουν και πολύ αρνητικά στην περίπτωση της Ιταλίας όπου η USFI δρα μέσα στην Κομμουνιστική Επανίδρυση)

Το SWP στη Βρετανία

Το SWP από την άλλη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να χτιστεί στη Βρετανία το Ρησπέκτ (Respect μεταφράζεται σε «Σεβασμός») σε συνεργασία με την «αριστερά» του Νέου Εργατικού Κόμματος, του Μπλερ, και οργανώσεις των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία.

Στις τελευταίες τοπικές εκλογές (Μάης 2006) στη Βρετανία το Respect κατάφερε να εκλέξει 15 δημοτικούς συμβούλους. Σημαντικός αριθμός, μόνο που ήταν όλοι στελέχη μουσουλμανικών οργανώσεων!

Είχαμε ξαναγράψει για το Ρησπέκτ και εξηγούσαμε πως το SWP, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί σαν ένα κόμμα με εκλογική απήχηση καταφεύγει σε ακραίο καιροσκοπισμό, συμμαχώντας με τις μουσουλμανικές οργανώσεις στη βάση της κοινής εναντίωσης στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά την ίδια στιγμή εγκαταλείποντας ολοκληρωτικά το σοσιαλιστικό πρόγραμμα . Τα αποτελέσματα είναι σήμερα καθαρά. Το Ρησπέκτ “μεταμορφώνεται”από ένα κόμμα της αντικαπιταλιστικής (υποτίθεται) αριστεράς σε ένα κόμμα μουσουλμανικό !! Έτσι θα χτίσει το SWP (και μαζί του το ελληνικό ΣΕΚ) τη νέα Αριστερά την οποία προπαγανδίζει;

Γερμανία & WASG

Στη Γερμανία εμφανίστηκε μέσα από τους αγώνες της τελευταίας διετίας ένα νέο αριστερό κόμμα, το WASG. Σε αυτό συμμετέχει και η οργάνωση της CWI στη Γερμανία, SAV, καθώς και η αντίστοιχη οργάνωση του ελληνικού ΣΕΚ, η Linksruck.

Στις πρόσφατες γενικές εκλογές το WASG συνεργάστηκε με το PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, το πρώην κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας) και πήραν από κοινού πάνω από 8%. Η εμφάνιση μιας νέας αριστεράς στη Γερμανία ήταν έτσι γεγονός και αποτελεί μια εξέλιξη με πανευρωπαϊκή διάσταση. Στις εκλογές που θα γίνουν φέτος το Φθινόπωρο για την τοπική κυβέρνηση στο Βερολίνο, όμως, εμφανίζεται μια πολύ σημαντική περιπλοκή: το PDS συμμετέχει στην κυβέρνηση του Βερολίνου μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (ΣΔΚ). Η οργάνωση της CWI, η SAV, είναι της γνώμης ότι δεν είναι δυνατόν το WASG να κατεβεί μαζί με το PDS στις εκλογές, τη στιγμή που αυτό, συμμετέχει στην ίδια κυβέρνηση με το ΣΔΚ.

Η SAV έθεσε το ζήτημα αυτό στο τοπικό συνέδριο του WASG και κέρδισε την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας. Η κεντρική ηγεσία του WASG αρνήθηκε να αναγνωρίσει σαν τελεσίδικη την απόφαση του συνεδρίου και επέβαλε δημοψήφισμα σε όλα τα μέλη του WASG στην περιφέρεια του Βερολίνου. Η πλειοψηφία και πάλι υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία με το PDS όσο αυτό συνεργάζεται με το ΣΔΚ.

Ποια ήταν η θέση του Linksruck σε αυτή την περίπτωση; Πλήρης ταύτιση με την ηγεσία του WASG, κάθετη διαφωνία με τις αποφάσεις του συνεδρίου και της μεγάλης πλειοψηφίας της οργάνωσης του WASG στο Βερολίνο.

Όταν στην συζήτηση που έγινε στο Φόρουμ ο σύντροφος Μάικλ Ομπράιαν, από το ιρλανδικό τμήμα της CWI έθεσε αυτό το ζήτημα, η απάντηση που έδωσε το SWP ήταν ότι αποτελεί προδοσία το να διασπαστεί η ενότητα της αριστεράς που επιχειρείται σήμερα να χτιστεί στην Γερμανία…

Διάσταση μεταξύ τους

Με άλλα λόγια στο όνομα της ενότητας η IST (Linksruck /SWP / ΣΕΚ) είναι έτοιμη να ανεχθεί τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες!

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το που οδηγείται στο μέλλον αυτή η οργάνωση; Η τοποθέτηση αυτή του IST / SWP ήταν τόσο κραυγαλέα που ο εκπρόσωπος της LCR- USFI αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση του και να πει πως δεν συμφωνεί ότι η ενότητα της αριστεράς μπορεί να τεθεί πάνω από την συμμετοχή στην ίδια κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Συμφωνούμε απόλυτα ! Γιατί όμως ο εκπρόσωπος της USFI δεν μας εξήγησε τη στάση της οργάνωσής του στη Βραζιλία, τη Σενεγάλη και αλλού;

(*)Από την προσπάθεια αυτή η LCR και το SWP επιχείρησαν να αποκλείσουν τις οργανώσεις που ανήκουν στην CWI, όχι μόνο το αγγλικό, σουηδικό, γερμανικό, κ.λπ., τμήμα, που έχουν εκλεγμένους αντιπρόσωπους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμα και το ίδιο ιρλανδικό τμήμα που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κάτω όμως από την πίεση που ασκήσαμε διεθνώς, αναγκάστηκαν να επιτρέψουν την παρουσία συντρόφων μας σε αυτές τις συναντήσεις

Ανδρέας Παγιάτσος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα