Η Σύνοδος των G8 στο Ροστόκ της Γερμανίας (6 – 8 Ιουνίου)

“Εδώ καράβια χάνονται και βαρκούλες αρμενίζουν”, που λέει και η παροιμία! Aυτό φαίνεται να κάνουν οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G8 – ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία)!

Ποιος αμφισβητεί, πλέον, σήμερα ότι ο κόσμος που ζούμε βρίσκεται σε τρομακτικά κρίσιμη καμπή! Κι όμως οι G8 συγκεντρώθηκαν στο Ροστόκ της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα για να συζητήσουν κυρίως για την υπερθέρμανση του πλανήτη και για την αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες του Γ’ κόσμου και τελικά έκαναν «μια τρύπα στο νερό»!

Σ’ έναν πλανήτη, που

– το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες με λειψυδρία,

– 1.6 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου είναι αδύνατη η τροφοδοσία νερού,

– που υπάρχουν 60εκ. υποσιτιζόμενα παιδιά, ενώ

– 854 εκ. υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό,

– με την Αφρική να σημειώνει την πρωτιά, όπου ετησίως πεθαίνουν τουλάχιστον 2.5 εκ. από την πείνα…

Σ’ έναν πλανήτη, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης, θα διαθέτει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. “περιβαλλοντικούς πρόσφυγες” μέχρι το 2080 (Ελευθεροτυπία 6/6/07)…η ομάδα των δυνατών του κόσμου φαίνεται να είναι…στον κόσμο της…!

Ο αμερικανός πρόεδρος Bush, πριν ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος, δεν έδειχνε καθόλου διατεθειμένος να αναπτύξει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον (μείωση ρίπων κλπ.), στάση την όποια δεν άλλαξε ούτε κατά τη διάρκεια, βέβαια.

Σε γενικές γραμμές, 14 απο τις 25 φτωχές χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, βλέπουν το βοήθημα τους είτε να μένει στάσιμο είτε να μειώνεται!

Οι ισχυροί του κόσμου έδωσαν υπόσχεση για αύξηση κατά 3δισ. $ των κονδυλίων εναντίον της φτώχειας στον πλανήτη, όταν το 2005 ξοδεύτηκαν τουλάχιστον 1 τρισ. $ σε πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ την ίδια στιγμή, πολλές απο τις παλιότερες υποσχέσεις τους, κυρίως σε χώρες της Αφρικής, να παραμένουν σε εκκρεμότητα!

Δεν μπορούμε να έχουμε καθόλου αυταπάτες!!! Όλοι αυτοί οι κάθε λογής ισχυροί έχουν σαν μόνο σκοπό τους να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του παγκόσμιου κεφαλαίου! Στόχος τους είναι να μεγαλώνουν τα κέρδη των αστικών τάξεων των χωρών τους.

Στο Ροστόκ δεκάδες χιλιάδες αγωνιστών απ΄ όλο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, καταφέρνοντας, μάλιστα, με μπλοκαρίσματα δρόμων, να καθυστερήσουν την έναρξη της συνόδου!

Η C.W.I συμμετείχε ενεργά στις δράσεις εναντίον των G8 και των πολιτικών τους, με συντρόφους απο Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία, Σουηδία και Ολλανδία κλπ. Ένας αριθμός συντρόφων συμμετείχαμε κι από την Ελλάδα. Λάβαμε μέρος σε διαδηλώσεις, καταλήψεις δρόμων, οργανώσαμε συζητήσεις στο κάμπινγκ των διαδηλωτών, συμμετείχαμε στην εναλλακτική σύνοδο και παρεμβήκαμε στο κέντρο της πόλης, στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε τους πολίτες του Ροστόκ. Τονίζαμε με έμφαση την ανάγκη σύνδεσης του κινήματος της αντι-παγκοσμιοποίης με το διεθνές εργατικό κίνημα, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας πραγματικών επαναστατικών εργατικών κομμάτων σε διεθνές επίπεδο, για την επικράτηση του σοσιαλισμού διεθνώς, ως τη μόνη και αναγκαία λύση εναντίον αυτού του ανελέητου καπιταλισμού.

Σάββας Στρούμπος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα