Η συμμετοχή του «Ξ» στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης για τους υποψηφίους στις εκλογές του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.

Το Ξεκίνημα συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ (που κινείται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ) με υποψήφιο τον σ. Θανάση Μαρίνη, σαν ανεξάρτητο συνεργαζόμενο.

Στις εκλογές αυτές, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο[*] είχαμε μια σημαντική πτώση της βασικής δύναμης που ελέγχει το Σύλλογο (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΟΚ) και μικρή άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και της ΔΑΚΕ (ΝΔ). Παρά τις ανακατατάξεις αυτές, το μνημονιακό μπλοκ κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΔΑΣ ήρθε τρίτη δύναμη, με 19,26% και 1.062 ψήφους, σημειώνοντας άνοδο 4,88%.

Ο σ. Θ. Μαρίνης εκλέχτηκε τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Επιπλέον, εξελέγη αντιπρόσωπος για το συνέδριο της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων).

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία καθώς ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας με 7.800 εγγεγραμμένα μέλη και συγκροτείται στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας που αποτελεί έναν από τους βασικούς  πυλώνες του ελληνικού καπιταλισμού.

Την προηγούμενη τριετία ο σ. Θανάσης διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και ανέπτυξε εντατική δράση σε πολλά επίπεδα: Παρέμβαση στην Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ, ενημέρωση και προτάσεις στο ΔΣ του Συλλόγου, εβδομαδιαία ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Σωματείο και προτάσεις για τη λειτουργία του Συλλόγου και την βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας, περιοδεία σε καταστήματα και Διευθύνσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, πρωτοβουλίες «βάσης» (Περιφερειακή Συνάντηση εργαζομένων ΕΤΕ) μαζί με άλλους εργαζόμενους-ες, κλπ.

Με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και τη δράση μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

  • Δημοκρατική και αγωνιστική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ,

  • Κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων,

  • Κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων και η ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό,

  • Ξήλωμα των golden boys,

  • Πέρασμα του τραπεζικού συστήματος στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας,

  • Αποκατάσταση μισθών και δικαιωμάτων.

Οι θέσεις αυτές αποτέλεσαν μερικές από τις βασικές μας προτάσεις και βρήκαν σημαντική απήχηση σε αρκετούς συναδέλφους και συναδέλφισσες στην Εθνική, οι οποίοι-ες ψάχνοντας λύσεις στα προβλήματα που παράγει η κρίση προσεγγίζουν αριστερές-επαναστατικές ιδέες.

Η επιτυχία αυτή, αλλά και η άνοδος της Αριστεράς στις εκλογές, γεννάει τόσο για το «Ξεκίνημα», όσο και για τη ΔΑΣ και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, αυξημένα καθήκοντα για την επόμενη πολύ κρίσιμη περίοδο.

Σε κάθε εργασιακό χώρο, η Αριστερά πρέπει να μπει μπροστά, με προτάσεις που συσπειρώνουν και κινητοποιούν τους εργαζομένους και να ανατρέψει την σάπια κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιήσουμε το βήμα που μας δόθηκε μέσα από αυτές τις εκλογές.

____________________

[*] https://xekinima.org/arthra/view/article/ekloges-syete-anakatanomes-sto-mnimoniako-mplok/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα