Η Σοφία, ο Αχιλλέας και το κακό συναπάντημα

Η βράβευση του Αχιλλέα Μπέου από τη Σοφία Σακοράφα προκάλεσε έκπληξη, στεναχώρια και οργή σε πάρα πολύ κόσμο. Ειδικά σε όσους ζουν στον Βόλο αλλά ακόμα και σε φίλους/ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ25.

Ο Α. Μπέος είναι γνωστός στο πανελλήνιο ως άνθρωπος της νύχτας, τραμπούκος, σεξιστής, ακροδεξιών αντιλήψεων, οργανωτής στημένων παιγνιδιών (καταδικασμένος πρωτόδικα), υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Ιδού ένα σύντομο ιστορικό για όσους-ες δεν γνωρίζουν:

 • Όταν ζούσε στις ΗΠΑ ήταν μπράβος σε νυχτερινά κέντρα.
 • Στις 22/5/2011 συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις φυλακές Ναυπλίου με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
 • Του επιβλήθηκε από την ΕΠΟ ποινή ισόβιας απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο γι’ αυτόν τον λόγο.
 • Είχε παυθεί από δήμαρχος λόγω των στημένων αγώνων και επανήλθε μόνο και μόνο γιατί μετατράπηκε η κατηγορία εναντίον του από κακούργημα σε πλημμέλημα.
 • Στις 3/7/2020 στις Σταγιάτες Πηλίου μαζί με μπράβους του προπηλάκισε κατοίκους αγωνιστές του τοπικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που «τόλμησαν» να τον αποδοκιμάσουν.
 • Στις 10/9/22 στον Άλιμο, ξυλοφόρτωσε στη μέση του δρόμου μοτοσικλετιστή. 
 • Στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις, οι απειλές και οι μηνύσεις σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.
 • Αντί να κάνει τον Βόλο Μονακό, όπως καυχούνταν, έχει καταφέρει η μπόχα από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που καίει σκουπίδια, να μπαίνει καθημερινά στα σπίτια των κατοίκων.
 • Σε δυο επετείους της 8 Μάρτη-Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας είπε δημόσια «ανέκδοτα» που προσβάλλουν τις γυναίκες και «ξεπλένουν» τους βιαστές.
 • Έχει προβεί άπειρες φορές σε δημόσια σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
 • Ξέπλενε με κάθε ευκαιρία τους Ναζί της Χρυσής Αυγής εμφανιζόμενος μαζί τους σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, παραχωρώντας τους αίθουσες για εκδηλώσεις, βάζοντας πλάτες στην ΧΑ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κοκ. Γι αυτόν τον λόγο άλλωστε, η ΧΑ στήριξε υπογείως τον Μπέο στις δημοτικές εκλογές του 2014 μη κατεβάζοντας δικό της υποψήφιο σε έναν νομό όπου είχε εκλέξει βουλευτή. 
 • Στις 11/9/2015 στο δημοτικό συμβούλιο ο Μπέος είχε δηλώσει ότι «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα όπως και τα υπόλοιπα και στη Μαγνησία θα έρθει 3ο κόμμα με πολύ μεγάλο ποσοστό. Φασίστες είστε εσείς» (απευθυνόμενους στους δημοτικούς συμβούλους της Αριστεράς). 
 • Τον Απρίλη του 2021 ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό σε εταιρεία του καταδικασμένου πρώην Χρυσαυγίτη βουλευτή Π. Ηλιόπουλου τα έντυπα τουριστικής προβολής και πληροφόρησης του Δήμου.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα έργα και ημέρες του Α. Μπέου.

Δεν τα ήξερε αυτά η Σοφία Σακοράφα και το ΜΕΡΑ25; Ασφαλώς τα ήξεραν. Το αναφέρουν και στις ανακοινώσεις τους μετά το περιστατικό της βράβευσης Μπέου. (δείτε εδώ κι εδώ)

Τότε γιατί το έκαναν;

Λόγω «θεσμικής υποχρέωσης για αναγνώριση της διαχρονικής στήριξης ενός Δήμου στην  προσπάθεια του ελληνικού στίβου», απαντάει η Σοφία Σακοράφα. Σε επικοινωνία της μάλιστα με το 2020mag.gr η Σ. Σακοράφα απάντησε ότι η βράβευση Μπέου αφορούσε τη δωρεάν παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου για 3 αγώνες στίβου την περίοδο 2019-2023. Αναφέρει μάλιστα ότι βραβεύτηκαν και άλλοι Δήμοι που έκαναν το ίδιο, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πειραιά! Δηλαδή ο Δήμος που έχει κάνει φέουδο ο μεγαλοεφοπλιστής και δημοτικός σύμβουλος Μαρινάκης και ο αντ’ αυτού στη δημαρχία Γ. Μώραλης!

Επομένως δεν πρόκειται για ένα λάθος της στιγμής ή για κάτι που ξέφυγε από την προσοχή της Σοφίας Σακοράφα. Πρόκειται για «ολοκληρωμένη» αντίληψη και άποψη για τον ρόλο της στους θεσμούς, που πρακτικά καταλήγει να ξεπλένει τον κάθε μεγάλο ή μικρό μαφιόζο αρκεί να παραχωρήσει ένα γήπεδο για αγώνες στίβου.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τα γήπεδα δεν ανήκουν στον Μπέο ή στον Μώραλη. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού την οποία καταπάτησαν και ιδιοποιήθηκαν μέσα από νομικά τερτίπια, σκανδαλώδεις παραχωρήσεις και κρατικές επιχορηγήσεις μεγαλοκεφαλαιούχοι, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για να αγοράσουν ομάδες, να αποκτήσουν οπαδικούς στρατούς και να τα χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα προφύλαξης των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Οι βραβεύσεις Μπέου και άλλων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξεπλένουν αλήτες του κοινού ποινικού δικαίου και καταχραστές του δημόσιου χρήματος.

Καθήκον μιας αριστερής αγωνίστριας ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ δεν είναι να υποτάσσεται σε θεσμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά να τους χρησιμοποιεί αποκαλύπτοντας τα σκάνδαλα και τις ευθύνες και κινητοποιώντας το ευρύτερο λαϊκό κίνημα ενάντια σε όλα αυτά.

Καθήκον ενός κόμματος που τοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος είναι να παίρνει καθαρή θέση ενάντια σε όλα αυτά και όχι να καλύπτει τα απαράδεκτα λάθη των στελεχών του. Το ΜΕΡΑ25 αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή του τον Μπέο ως σεξιστή, τραμπούκο, κοκ. Τότε γιατί δέχτηκε ένα προβεβλημένο στέλεχός του και βουλεύτρια να τον βραβεύει; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει αυτή η στάση στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα;

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξη ούτε καν στον ΣΕΓΑΣ θα κάνουμε ρήξη με την ολιγαρχία και το σύστημα που διαφεντεύει τον πλανήτη;

Η Σ. Σακοράφα ως πρόεδρος μιας αθλητικής ομοσπονδίας, αντί να βραβεύει λαμόγια θα έπρεπε να καταγγείλει την πρόταση βράβευσης του Μπέου και των ομοίων του. Να απαιτήσει και να επιβάλει τη δωρεάν παραχώρηση του Πανθεσσαλικού και άλλων σταδίων για τους αγώνες στίβου. Να αποκαλύψει τον ρόλο του Μπέου στον Βόλο και ειδικά στον αθλητισμό. Να διαβάσει τις δεκάδες δημόσιες καταγγελίες κατοίκων του Βόλου που  περιγράφουν όχι μόνο την αδιαφορία Μπέου για τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και ότι πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους προκειμένου να αθληθούν τα παιδιά τους. Να θυμίσει τον ρόλο του Μπέου στον Πανιώνιο και στον Βόλο ως προέδρου. Τον πρώτο τον έριξε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες ενώ τον δεύτερο θέλει να τον πουλήσει σε ξένα funds. Να πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για δωρεάν κλασικό αθλητισμό, δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων όπου χρειάζεται, επιστροφή των δημόσιων γηπέδων στο κράτος και φυλάκιση των απατεώνων καταχραστών.

Η δήθεν λαϊκή στήριξη του Μπέου επειδή εκλέγεται δήμαρχος Βόλου είναι παραμύθι που χτίζεται με τέτοιες ενέργειες και βραβεύσεις. Λαϊκή υποστήριξη είχαν και έχουν κατά καιρούς διάφοροι. Από τον Χίτλερ μέχρι τον Τραμπ. Από τον Ψινάκη ως δήμαρχο Μαραθώνα μέχρι τον Μπολσονάρου. Από τον Χ. Παπαδόπουλο δήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας και δολοφόνο 8 ατόμων μέχρι τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη (πατέρα και υιού).

Αυτή η προσωρινή λαϊκή στήριξη τέτοιων περιπτώσεων σημαίνει ότι τους αποδεχόμαστε και τους βραβεύουμε; Και μάλιστα στο όνομα της Αριστεράς και των αγώνων;

Για την Αριστερά και τους ανθρώπους της οι θεσμοί δεν αποτελούν αντικείμενο λαγνείας ή θέσφατο. Αλλά μέσο πάλης και προβολής των ιδεών της. Όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Για να πείσει την κοινωνία γιατί αξίζει η Αριστερά να είναι όχι απλά πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ή αντιπρόεδρος της Βουλής αλλά στην εξουσία. Δίνοντας το δικό της παράδειγμα και τη δική της εναλλακτική για το πώς πρέπει να είναι ο αθλητισμός, η Βουλή και τελικά η κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα