Array

Η Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα: άλλο ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Περιβολάκι

Στους φορείς ψυχικής υγείας που λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικά σωματεία ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς για πολλοστή φορά είναι απλήρωτοι για μήνες, για πολλοστή φορά δεν γνωρίζουν ποια είναι η μέρα αυτή που θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά σε μια σειρά από χώρους και η αγανάκτηση των εργαζομένων, μη μπορώντας να ζήσουν, επηρεάζει αναπόφευκτα την ποιότητα της δουλειάς τους, που δεν είναι άλλη από την φροντίδα ανθρώπων που υποφέρουν από την ψυχική νόσο.

Οι αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα σωματεία των εργαζομένων, των συλλόγων οικογενειών αλλά και των συλλόγων των ίδιων των ασθενών έχουν καταφέρει να παρατείνουν τη λειτουργία των χώρων αυτών μια και εξασφαλίζονταν κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις ψίχουλα, που σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τη λύση των προβλημάτων. Το Υπουργείο έμεινε ασυγκίνητο από τις πιεστικές και συνεχείς μας κινητοποιήσεις και φυσικά η εξήγηση είναι απλή: δεν ενδιαφέρεται γιατί τώρα η ψυχική υγεία δεν επιφέρει κέρδος στις τσέπες του, αυτή είναι η πολιτική τους προτεραιότητα, αυτό το μοναδικό τους κριτήριο, το κέρδος. Ωθούν και την ψυχική υγεία στην ιδιωτικοποίηση όπως κάνουν με πολλά δημόσια αγαθά.

Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, της ΕΕ, Vladimir Spidla, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αθετήσει την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί επαρκώς από εθνικούς πόρους το πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, αν και γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης.

Οι ευθύνες όμως δεν τελειώνουν στην κυβέρνηση αλλά βαραίνουν και πολλούς από τους διοικούντες των φορέων που δρουν ανεξέλεγκτοι από το κράτος. Πριν λίγες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων και το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Υγείας Ν. Κέρκυρας με σχετικό δελτίο τύπου κατήγγειλαν τη στάση της Εταιρείας ΚΛΙΜΑΚΑ για μειώσεις μισθών, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις, μηνύσεις κατά του κλαδικού σωματείου της Κέρκυρας, για αντικατάσταση των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με εργαζόμενους με εξάμηνες συμβάσεις, για μη ανανέωση των συμβάσεων.

Χρειάζεται:

– να οργανωθούμε συνδικαλιστικά με τρόπο ενεργό και δημοκρατικό 

– να αποκαλύπτουμε τον κυνισμό και την αδιαφορία του Υπουργείου για την ψυχική υγεία 

– να παλέψουμε για την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού της ψυχικής υγείας για το 2009 από το Υπουργείο Υγείας. Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι δημόσια 

– να περιφρουρήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και να περιορίσουμε τον αυταρχισμό των διοικήσεων 

– να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των διοικήσεων τόσο σε οικονομική διαχείριση όσο και στη λειτουργία των δομών προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει άμεσα να πάρουμε αποφάσεις στις γενικές μας συνελεύσεις για τους όρους και το πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που θα κλιμακώνει τους αγώνες μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο, πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και δυναμικά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα