Η Ψυχική Υγεία στα αζήτητα! Λήπτες κι εργαζόμενοι στα σκουπίδια!

 

 

 

Του Αντώνη Δημάκη
Μέλους Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων στο «Περιβολάκι» (Δομή Ψυχικής Υγείας)

 

 

Στις 26/8/2011 το Υπουργείο Οικονομικών με την υπ. αρ. 000 15 00207  απόφασή του οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο τις μονάδες ψυχικής υγείας, που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και την επιστροφή στα ψυχιατρεία-άσυλα.

 

Από το προϋπολογισμένο ποσό των 82 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους (2011) περικόπτεται το 45% (36,8εκ.). Δεδομένου ότι το σύνολο του εναπομείναντος ποσού έχει ήδη απορροφηθεί για τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου του 2011, οι μονάδες καλούνται να συνεχίσουν να «λειτουργούν» αδυνατώντας να καλύψουν μισθούς και έξοδα λειτουργίας!

 

Αν δεν υπάρξει άμεσα ανάκληση αυτής της απόφασης από πλευράς Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας θα οδηγήσουν χιλιάδες λήπτες και τις οικογένειές τους σε συνθήκες Λέρου αφού θα αναγκαστούν να ξανανοίξουν τα ψυχιατρεία-αποθήκες ανθρώπων. Επίσης πάνω από 3000 εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στις δομές ψυχικής υγείας με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση καταδικάζονται με τον πιο βίαιο τρόπο σε πολυετή, ενδεχομένως, ανεργία.

 

Οι βάρβαρες περικοπές που ανακοινώθηκαν αφορούν επίσης ΟΚΑΝΑ(49%), ΚΕΘΕΑ(51%), Κέντρα Πρόληψης(50%), ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας(45%) ακόμα και τον Ερυθρό Σταυρό(48%)*.

 

Αφού λοιπόν δε «βγαίνουν τα νούμερα» αποφασίζουν την τελική κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους για να ξεχρεώσουν τους τραπεζίτες κερδοσκόπους με μπακάλικες αλχημείες. Στην πράξη στέλνουν στο απόσπασμα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χιλιάδες εργαζόμενους.

 

Την 1η Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε μια πρώτη κινητοποίηση που καλέστηκε από τις διοικήσεις των Δομών και στηρίχτηκε από τα σωματεία εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή 200 περίπου εργαζομένων. Βασικό αίτημα ήταν η ανάκληση της υπουργικής απόφασης Βενιζέλου. Μετά τα μισόλογα του Υπουργείου Υγείας για «λάθος» και με την υπόσχεση ότι τα χρήματα για το 2011 θα βρεθούν, πρέπει να εντείνουμε τι κινητοποιήσεις μας. Μία και μόνη κινητοποίηση δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο δράσης από πλευράς Σωματείων που πρέπει και οι διοικήσεις να κληθούν να στηρίξουν στη φάση αυτή.

 

Αποφασίστηκε επί τόπου νέα κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας για την Τετάρτη 07/09/2011 στις 10.00π.μ.

 

Η πλειοψηφία του κόσμου είναι σε κατάσταση σοκ καθώς οι περικοπές είναι «εξωπραγματικές». Οικογένειες και λήπτες πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά και υπεύθυνα για να σταθούν στο πλευρό μας.

 

Εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις στους χώρους μας ώστε να αποφασίσουμε δημοκρατικά τις επόμενες κινήσεις μας και να συντονίσουμε τη δράση μας.

 

Εδώ και πολλά χρόνια  μας έχουν αναγκάσει να παλεύουμε καθημερινά για τα δικαιώματά μας. Αν σήμερα μιλάμε ακόμα για Ψυχική Υγεία αυτό οφείλεται στον αγώνα των εργαζομένων κατά κύριο λόγο. Οι υπεύθυνοι για την κατάντια αυτή να είναι σίγουροι ότι θα μας βρούνε μπροστά τους!

  • Άμεση ανάκληση της παραπάνω απόφασης με ακύρωση της περικοπής των 36,8εκ. ευρώ.
  • Εξασφάλιση της συνέχισης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
  • Καμία έκπτωση στην ποιότητα της δουλείας μας.
  • Όχι σε απολύσεις και περικοπές που καταδικάζουν την Ψυχική Υγεία στην ανυπαρξία.
  • Σχεδιασμός και συντονισμός της δράσης μας με συνελεύσεις ανά χώρο και συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων από κάθε επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

_______________________

*από psi-action.blogspot.com

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα