Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα σε κατάρρευση

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας «Περιβολάκι»

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ξεκίνησε μετά από την αποκάλυψη των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούσαν στα μεγάλα άσυλα της χώρας και έπειτα από τον διασυρμό της χώρας διεθνώς για την κατάσταση αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε την δημιουργία δομών που θα υπηρετούσαν τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών με σκοπό τόσο την αποασυλοποίησή τους και την ένταξή τους στην κοινότητα όσο και την πρόληψη για να αποφευχθούν στο μέλλον πρακτικές ασυλοποίησης και ιδρυματισμού.

Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των δομών από ευρωπαϊκά κονδύλια η δεσμευτική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης αποδείχτηκε πλασματική και άφησε στο έλεος την τύχη πολλών χιλιάδων ασθενών. Το 2005 υπήρξε μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία με συνέπεια να μένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι επί σειρά μηνών, να γίνονται απολύσεις και βέβαια, να μειώνεται η ποιότητα φροντίδας των ασθενών.

Το 2006 ξεκίνησε με ακόμη πιο τραγικές εξελίξεις. Περικόπτεται το 62% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία (από 57 εκατομμύρια ευρώ των υποβληθέντων προϋπολογισμών εγκρίνονται μόνο τα 22 εκατομμύρια). Αυτή η τεράστια περικοπή οδηγεί μοιραία σε τέλμα την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οι ασθενείς εγκαταλείπονται, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι χωρίς κανείς να εγγυάται την καταβολή των δεδουλευμένων τους, και η κυβέρνηση είναι η μόνη που μιλά για συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Το σωματείο εργαζομένων στο «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ» (Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας) παίρνει την πρωτοβουλία να προτάξει έναν λόγο διαμαρτυρίας αφενός για να προασπιστεί το δικαίωμα των ασθενών για ποιοτική θεραπευτική μέριμνα κι αφετέρου να γνωστοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν την ψυχική υγεία.

Διεκδικούμε ένα τέλος στις παράνομες κι ανεύθυνες πρακτικές της κυβέρνησης και ζητάμε να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη της με αποτελεσματικές λύσεις και όχι με υποσχέσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως αναιρούνται με τις τεράστιες περικοπές.

Η υπεράσπιση της ύπαρξης των δομών της ψυχικής υγείας, σημαίνει να αναλάβει το κράτος την χρηματοδότησή τους, να αναλάβει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις ανάγκες λειτουργίας, να διασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να μην υπολογίζει λογιστικά την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Στις 10-10-2005, παγκόσμια ημέρα για την ψυχική υγεία, είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας «σήμερα ο κάθε ασθενής στοιχίζει στο Υπουργείο Υγείας περίπου 3.300 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα το κόστος αυτό υπολογίζεται στα 2.000–2.200 ευρώ» δείχνοντας από τότε τις προθέσεις του να υπάρξει «εξορθολογισμός των δαπανών» αγνοώντας όμως την ποιοτική παροχή φροντίδας που απαιτείται για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στο «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ» κάνουν έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία να συντονιστούν και να διεκδικήσουν τη διατήρηση αλλά και τη διεύρυνση των υπηρεσιών που πλήττονται. Με συνελεύσεις και σύσταση επιτροπών ή σωματείων στους χώρους μας οφείλουμε να υπερασπιστούμε τόσο το εργασιακό μας περιβάλλον όσο και τους ασθενείς που υπηρετούμε, διαφορετικά η κοινωνική κρίση που ήδη εξελίσσεται στο τομέα της ψυχικής υγείας θα πάρει δραματικές διαστάσεις.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησε το σωματείο εργαζομένων στο «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ» αποφασίσαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις ξεκινώντας από τη συμμετοχή της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 15 Μαρτίου 2006 ευελπιστώντας να συναντηθούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε τις φωνές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας μας για πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και κοινωνικό κράτος. Στις απεργίες που κηρύσσει η ΓΣΕΕ ο κάθε εργαζόμενος καλύπτεται νομικά να συμμετέχει, οπότε δε χρειάζεται να παρθεί απόφαση συνέλευσης εργαζομένων ή σωματείου. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν για να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθούν οι λύσεις, δημοσιοποιώντας τα αιτήματά μας που αφορούν όλη την κοινωνία.

Για το Σωματείο εργαζομένων στο «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ»

Η Πρόεδρος

Αγγελική Συλλιγαρδάκη

Η Γραμματέας

Εύη Κατάκη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα