Η Πρωτομαγιά ανήκει και στους μετανάστες εργάτες

Ένα μεγάλο κομμάτι των μεταναστών έχει βγάλει σημαντικά συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία του μεταναστευτικού κινήματος.

1. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ετήσιες πορείες επετειακού χαρακτήρα.

2. Τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε θέματα χαρτιών και αδειών παραμονής αλλά και σε ζητήματα της καθημερινότητας, παρόμοια με των ελλήνων εργαζόμενων.

3. Την αναγκαιότητα της προσέγγισης με το ελληνικό εργατικό κίνημα.

Υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα που συνέβαλαν στη διάλυση της αυταπάτης ότι η άδεια παραμονής είναι το μοναδικό «εισιτήριο» για μια αξιοπρεπή ζωή. Τα γεγονότα με τους μετανάστες μικροπωλητές που ξαφνικά έχασαν τις άδειές του, με έναν απροκάλυπτα ρατσιστικό νόμο του Υπουργείου Εμπορίου, τα συνεχή κρούσματα εργοδοτικής εκμετάλλευσης (μη πληρωμή υπερωριών και ασφαλιστικών εισφορών, κα.), τα κινήματα των μεταναστών σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα ο μεγαλειώδης αγώνας των Λατίνων στις ΗΠΑ, κάνουν σαφές ότι μετά τον πρώτο σκόπελο υπάρχουν πολλά ακόμα εμπόδια.

Επιπλέον, πολλοί μετανάστες που ζουν για χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με Έλληνες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αντιλαμβάνονται ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι κοινά και ότι υπάρχει ανάγκη να αγωνιστούν πια και για αυτά.

Η YRE πάντα εξηγούσε πόσο σημαντική είναι η κοινή πάλη και η σύνδεση των μεταναστών με το εργατικό κίνημα. Προτρέπαμε πάντα τους συντρόφους μας μετανάστες να συνδικαλιστούν στους χώρους τους και καλούσαμε πάντα τα συνδικάτα να στηρίζουν τα αιτήματα των μεταναστών. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να παλέψουμε ενάντια στις «διαίρει και βασίλευε» τακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Έτσι, η ΥRE, ύστερα και από επιθυμία των μεταναστών συντρόφων, αποφάσισε να καλέσει τους μετανάστες να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία της Πρωτομαγιάς και για το λόγο αυτό καλεί σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια (Γερανίου και Πειραιώς) από όπου θα προχωρήσουμε οργανωμένα προς τον κορμό της πορείας.

Θα είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε τον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα των μεταναστών με τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίες, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης που θέλει να μας βλέπει διαιρεμένους. Ξέρουμε άλλωστε πως ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση γεννιούνται από το καπιταλιστικό σύστημα, που θα νικηθεί μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα.

Χριστίνα Καλλιώδη

___________________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής