Η «Πρωτοβουλία των 1000» – μια φιλόδοξη κίνηση στο χώρο της Αριστεράς

Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας εδώ 

και τον απολογισμό της πρώτης, μεγάλης εκδήλωσης εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/protoboylia-ton-100-ena-dynato-ksekinima-me-tin-ekdilo/

Από τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη η Πρωτοβουλία 1000 αγωνιστών της Αριστεράς, μελών διαφορετικών οργανώσεων αλλά και ανένταχτων, είναι πραγματικότητα(1). Έρχεται σε μια φάση που η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή ρευστότητα και τεράστιους κινδύνους για το βιοτικό επίπεδο, τα δικαιώματα και τις ζωές εκατομμυρίων, που οδηγούνται στην απελπισία από τις πολιτικές της άρχουσας τάξης και της Τρόικα. Σ’ αυτές τις συνθήκες η Αριστερά είναι αντιμέτωπη με κρίσιμα καθήκοντα.

Η συζήτηση για το βαθμό στον οποίο η Αριστερά καταφέρνει να ανταποκριθεί  επαρκώς σ’ αυτά τα καθήκοντα είναι ήδη ανοικτή και δημόσια. Με αυτά τα δεδομένα η Πρωτοβουλία επιχειρεί να παρέμβει όχι σαν ένας καινούργιος πόλος σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και κατακερματίζοντας περισσότερο την Αριστερά, αλλά καλώντας σε συνεργασία, στη βάση ενός προγράμματος διεξόδου από την κρίση, με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Οι βασικοί άξονες συγκρότησης της Πρωτοβουλίας

Τα βασικά σημεία του κειμένου που αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας συνοψίζονται στο τελευταίο μέρος του κειμένου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:(1)

Όσοι θέτουμε την υπογραφή μας κάτω από αυτό το κείμενο:

 • žΘεωρούμε πως η μοναδική λύση απέναντι στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή στον τόπο μας, βρίσκεται έξω από τα  πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
 • žΛύση μπορεί να δώσει μόνο ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, με ένα πρόγραμμα ρήξης με τη σημερινή εξουσία.
 • Η κρίση είναι διεθνής και πανευρωπαϊκή. Παλεύουμε για μια ριζική ανατροπή στην Ελλάδα, πυροδότη διεθνών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό και κοινή πάλη με τα κινήματα που αναπτύσσονται διεθνώς.
 • žΥποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και ενότητα στη δράση του συνόλου της ελληνικής Αριστεράς, στη βάση ενός τέτοιου πολιτικού προγράμματος, αλλά και στον κοινό αγώνα για τη λαϊκή επιβίωση και αλληλεγγύη.
 • žΣτηρίζουμε την προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου, αλλά την απαρχή μιας πορείας ανάτασης του λαϊκού κινήματος και συγκρούσεων με το παρελθόν.
 • žΗ Αριστερά οφείλει να επιδιώξει την πλατύτερη συνεργασία των δυνάμεών της στην πάλη ενάντια στο μνημόνιο, την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη, αρχής γενομένης από το αίτημα «καμιά θυσία για το ευρώ».
 • žΩς πρωτοβουλία, απευθυνόμαστε στο σύνολο των δυνάμεων και των αγωνιστών που έχουν παρόμοια αντίληψη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό/κομματικό χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένοι, για διεύρυνση της απήχησης των πιο πάνω θέσεων, επιδιώξεων και στόχων.

Ενωτική

Ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της Πρωτοβουλίας είναι ότι είναι ενωτική, διαπερνώντας τα «κομματικά τείχη» που λειτουργούν κατά κανόνα σαν απόλυτα εμπόδια για τη συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς.

Την πρωτοβουλία πήραν αρχικά η «Αριστερή Παρέμβαση της ΑΡΑΝ» (τάση στο εσωτερικό της ΑΡΑΝ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) η «Κομμουνιστική Ανανέωση», μια από τις οργανώσεις που αποτελούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Παρέμβαση» που δημιουργήθηκε από τους διαγραφέντες της ΚΟΕ στις αρχές του χρόνου και που συμμετέχει στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και βέβαια το Ξεκίνημα. Από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την ενεργή συμμετοχή τους στην Πρωτοβουλία ανένταχτοι αγωνιστές όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας ενώ η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση σε πολλά αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία τόσων συντρόφων/σσων από τόσους πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους στη βάση ενός πλαισίου –τόσο πολιτικού όσο και καθηκόντων– τόσο προωθημένου είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο! Αυτό δημιουργεί ασφαλώς δυσκολίες και ερωτηματικά για τις προοπτικές της, αλλά αυτό που κυριαρχεί για όλους όσοι συμμετέχουν είναι η κοινή κατανόηση των μεγάλων, ιστορικών και κρίσιμων, καθηκόντων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Αριστερά.  

Το πρόγραμμα

Μερικά από τα βασικά σημεία του πολιτικού προγράμματος για το οποίο παλεύει η Πρωτοβουλία έχουν ως εξής (αντιγράφοντας από το ιδρυτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας):

 • Μη αναγνώριση του χρέους και άμεση παύση πληρωμών του.
 • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους.
 • Καταγγελία όλων των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων.
 • Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
 • Ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών για τις μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία εργαζόμενη  αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες.
 • Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο, άρση του τραπεζικού απόρρητου των μεγαλοκαταθετών, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
 • Εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας.
 • Πραγματική δημοκρατία, με τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
 • Συγκρότηση ενός προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα όπως το πιο πάνω μπορεί να σωθεί η ελληνική κοινωνία από την καταστροφή στην οποία μας οδηγούν η ντόπια άρχουσα τάξη, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Μόνο έτσι μπορούν να διασωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, το κοινωνικό κράτος, η δωρεάν Υγεία και Παιδεία, οι εργασιακές σχέσεις και τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Πρωτοβουλία και η υπόλοιπη Αριστερά

Θέτοντας ένα προωθημένο πολιτικό πλαίσιο όπως το πιο πάνω, η Πρωτοβουλία διαφοροποιείται από την πολιτική που εκφράζει η πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και θέτοντας το θέμα της συνεργασίας της Αριστεράς διαφοροποιείται από τον απομονωτισμό και σεκταρισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή όμως δεν το κάνει αυτό σε ανταγωνισμό με τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά επιχειρώντας να παρέμβει στην πολιτική συζήτηση και τις διεργασίες που αναπτύσσονται ήδη και διαπερνούν –με έντονο μάλιστα τρόπο– το σύνολο της Αριστεράς και να τις επηρεάσει. Το θέμα του «ενιαίου μετώπου», της συνεργασίας των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της «Πρωτοβουλίας των 1000».

Με την εμφάνισή της η Πρωτοβουλία έχει ήδη αποκτήσει αρκετούς φίλους αλλά και αντιπάλους. Αντιπάλους και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ και αλλού. Σ’ αυτούς τους συντρόφους θα απευθύναμε ένα κάλεσμα: να δουν την Πρωτοβουλία με ανοιχτό μάτι. Να αφήσουν ελεύθερη την έκφραση και την ανταλλαγή ιδεών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Πρωτοβουλίας, μέσα στις γραμμές της Αριστεράς, να αφήσουν τον κόσμο της Αριστεράς να κρίνει και να επιλέξει.

Χρειάζεται εμπιστοσύνη στην ικανότητα κρίσης των μελών και στελεχών της Αριστεράς αλλά και, ακόμα περισσότερο και πάνω απ’ όλα, στο μέσο εργαζόμενο, τον οποίο τελικά εκπροσωπεί και για τον οποίο αγωνίζεται η Αριστερά. Εμπιστοσύνη στο ταξικό κριτήριο των λαϊκών στρωμάτων εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης κρίσης. Αυτό πρέπει να αποτελεί βασική αξία για την Αριστερά. Χωρίς αυτό, η Αριστερά έχει χάσει τον πόλεμο προτού καν καταφέρει να δώσει την πρώτη της μάχη. Μέσα απ’ αυτή την οπτική γωνία, η Πρωτοβουλία θα έπρεπε να καλωσοριστεί από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Χρειάζεται, πέρα από τις ιδέες, συγκρότηση και δράση

Έχοντας κάνει την εμφάνιση(3) της, η Πρωτοβουλία δεν επιδιώκει να περιορίσει την παρέμβασή της στο επίπεδο των ιδεών. Οι συζητήσεις μέσα από site, blog και άλλα κοινωνικά μέσα, όσο πολύτιμες και απαραίτητες και να είναι, έχουν σαφή όρια: δεν εμπλέκουν λαϊκά στρώματα αλλά περιορίζονται σε στελέχη της Αριστεράς που έχουν τη δυνατότητα, το χρόνο κλπ.

Η Πρωτοβουλία χρειάζεται την αναζωογονητική σχέση και δύναμη με τα κινήματα. Γι’ αυτό έχει σημασία να τεθεί ο στόχος της συγκρότησης ομάδων, φίλων ή υποστηρικτών της Πρωτοβουλίας, κάτι που μπορεί να πάρει τη μορφή τοπικών επιτροπών οι οποίες και να έχουν λόγο στο τι λέει και τι κάνει η Πρωτοβουλίហκαι που να παίρνουν πρωτοβουλίες δράσης στους χώρους τους, είτε είναι το τοπικό επίπεδο, ο εργασιακός τους χώρος ή ο φορέας της Αριστεράς στον οποίο ανήκουν (όσοι ανήκουν).

Το «Ξ» συμμετέχει ενεργά στην Πρωτοβουλία ακριβώς γιατί πιστεύει πως η μόνη λύση βρίσκεται σε μια αριστερή πολιτική διεξόδου από την κρίση, σε μια προοπτική σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου, ντόπιου και πολυεθνικού, και στην προοπτική της σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Η τωρινή κρίση, είναι μια κρίση διεθνής κι όχι εθνική και έχει την απαρχή της στην κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2007. Είναι μια κρίση που έχει ακόμα μπροστά της πολύ, πάρα πολύ δρόμο…

Ο καπιταλισμός οδηγεί ολόκληρες κοινωνίες στη βαρβαρότητα, κοινωνίες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι ανήκαν στον «ανεπτυγμένο» κόσμο. Η σοσιαλιστική προοπτική είναι η μοναδική, πρακτική, ρεαλιστική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία, ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και τελικά το σύνολο της Ευρώπης και του κόσμου.

Η Αριστερά που συμμερίζεται αυτές τις αντιλήψεις οφείλει να συναντηθεί, να συνεννοηθεί και να συντονίσει την πάλη της, πέρα από «κομματικά τείχη».  Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει το εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα να κοιτάξουν με αισιοδοξία το μέλλον και να μπουν με ψηλό ηθικό και αυτοπεποίθηση στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Τα μέλη του «Ξ» έχουν ήδη θέσει την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο της Πρωτοβουλίας και συζητάνε τρόπους συγκρότησης και επέκτασής της. Τo ίδιο καλούμε να κάνουν και όλοι οι φίλοι και αναγνώστες του site και της εφημερίδας μας.

______________________________________________

1  Δείτε το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας εδώ και το site της στη διεύθυνση  www.protovoulia-metopo.gr
2  Το πλήρες κείμενο εδώ
3  Το αρχικό σχέδιο της Πρωτοβουλίας ήταν να εξαγγείλει τη δημιουργία της μέσα από μια συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, όμως αυτό δεν έγινε δυνατό λόγω του απεργιακού κύματος της βδομάδας 5 – 9 Νοέμβρη. Η συνέντευξη τύπου θα γίνει σε επόμενη ημερομηνία ανάλογα με την πορεία του απεργιακού κύματος.

Related Files

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής