Πρωτοβουλία των 1000
30.04.2013
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Η Κυπριακή Βουλή συνεδριάζει την Τρίτη 30/4 με κεντρικό ζήτημα την αποδοχή ή όχι του μνημονίου. Απόφαση η οποία θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της Κύπρου.
Υπό αυτό το πρίσμα η χτεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες που έχει ως προηγούμενη κυβέρνηση, για να φτάσει η Κύπρος σε αυτό το σημείο, σήμερα κάνει το βήμα να αναλάβει μια πρωτοβουλία η οποία ξεφεύγει από τα κατεστημένα και λέει όχι στις απαιτήσεις της Τρόικα. Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν ότι ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκεί σε οποιαδήποτε θετική προοπτική εντός του μνημονιακού ζυγού.
Προτείνει έτσι ένα εναλλακτικό δρόμο εξόδου από την κρίση, αναγνωρίζοντας ότι αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη, και γι’ αυτό η κυπριακή κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα απ’ αυτή την εξέλιξη. Την ίδια στιγμή προχωρεί στη συγκρότηση ομάδων ειδικών που θα ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στην οικονομία και την προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους.
Είναι επίσης σωστό το αίτημα του ΑΚΕΛ για δημοψήφισμα. Από τη στιγμή που η κυπριακή βουλή, υπηρετώντας τα συμφέροντα της κυπριακής άρχουσας τάξης, οδεύει προς ψήφιση του Μνημονίου, το δημοψήφισμα είναι βασικός τρόπος να εκδηλωθεί η αντιμνημονιακή διάθεση του κυπριακού λαού, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν πάντα στα δημοψηφίσματα.
Η πρόταση για δημοψήφισμα με θέμα την έξοδο από το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα για να ανοίξει, πλατιά ο διάλογος σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, και μπορεί να συμβάλει στην πιο ενεργή εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα όχι απλώς για την αποδοχή ή όχι του μνημονίου, αλλά για δημιουργήσει και τους όρους για μια άλλη προοπτική στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι άλλη από τη μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και την άμεση στάση πληρωμών, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στηριγμένη σε δημόσιες επενδύσεις και τον δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου, διαχείρισης και διαφάνειας.
Οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει δρόμος ανάπτυξης στηριγμένης στο μέχρι σήμερα οικονομικό μοντέλο, δηλαδή στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και πολυεθνικό, πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Αριστερά στη χώρα μας. Η Αριστερά στην Ελλάδα θα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της και το γάντι απέναντι στην Τρόικα και τη «δικτατορία» της ΕΕ. Πρέπει να προτείνει την μέσα από αγώνες ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης και να προετοιμάσει το λαό για την αυριανή μέρα, της εξόδου από τα δεσμά του μνημονίου. Η «κυβέρνηση της Αριστεράς» είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο αλλά όχι βεβαιότητα. Για να προκύψει, χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και καθαρότητα. Θα χρειαστεί πλάι της έναν προετοιμασμένο και αποφασισμένο λαό – ικανό και έτοιμο να απαντήσει όλες τις επιθέσεις και τους εκβιασμούς.