Η πρόταση της ΚΟΕ για τις Ευρωεκλογές: Στο παρά 5…

5 εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε, η ΚΟΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου σχήματος για τις ευρωεκλογές. Απευθύνθηκε σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και στους «Ενεργούς Πολίτες» του Μ.Γλέζου, στο ΔΗΚΚΙ κτλ. Η πρόταση της ΚΟΕ για τη δημιουργία μιας «αριστερής λίστας» για τις ευρωεκλογές δεν βρήκε ανταπόκριση. Ήταν αναμενόμενο.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ αρνήθηκε την πρόταση της ΚΟΕ για την δημιουργία μιας «αριστερής λίστας» για τις ευρωεκλογές, για 2 βασικούς λόγους.

Μια πρόταση για κοινή κάθοδο σε εκλογές, 5 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών δεν είναι μια σοβαρή πρόταση. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να συζητηθεί ένα κοινό πρόγραμμα των συνιστωσών που θα αποτελέσουν ένα συμμαχικό σχήμα, ούτε υπάρχει χρόνος για εκστρατεία, που να κάνει το σχήμα και τις θέσεις του γνωστές στην κοινωνία. Αλλά ακόμη κι’ αν θεωρήσουμε ότι αυτά τα προβλήματα ξεπερνιόνταν – πράγμα απίθανο – εκτιμάμε ότι η ίδια η κοινωνία δεν θα αντιμετώπιζε σοβαρά ένα σχήμα που εμφανίζεται στο παρά πέντε των εκλογών. Θα το αντιμετώπιζε σαν ένα σχήμα ευκαιριακό, που έχει ως στόχο απλά να μαζέψει τους ψήφους που θα φεύγανε από το ΣΥΡΙΖΑ με την κατάρρευσή του.

Δεύτερο, η «αριστερή λίστα» δεν θα ήταν ένας αντικαπιταλιστικός εκλογικός συνδυασμός. Αυτό φαίνεται καθαρά κατ’ αρχήν από την πρόταση της ΚΟΕ για συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στο συνδυασμό, ενώ όπως αναφέρθηκε είχαν γίνει επαφές και με την Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση του Χαραλαμπίδη. Κατά δεύτερον φαίνεται από το πρόγραμμα που πρότεινε η ΚΟΕ ως βάση για αυτή την νέα εκλογική συμμαχία. Δεν ήταν ένα πρόγραμμα σοσιαλιστικό, με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο. Ήταν ένα πρόγραμμα πιο αριστερό μεν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε κάτι ποιοτικά διαφορετικό να προσθέσει, ούτε έδινε κάποια μαχητική και ταξική προοπτική. Διαπνεόταν και από μια λογική που παραπέμπει στην δημιουργία μιας παναριστεράς που να ξεκινάει από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ και να συμπεριλαμβάνει και τις 38 διαφορετικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και τους «αντιιμπεριαλιστές πατριώτες» τύπου ΔΗΚΚΙ και Χαραλαμπίδη, πράγμα εξωπραγματικό και ανέφικτο.

Στην πρόταση της ΚΟΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι όταν πέρυσι τον Ιούνη το ΞΕΚΙΝΗΜΑ έκανε πρόταση για κοινή κάθοδο της αντικαπιταλιστικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στις Ευρωεκλογές, η ΚΟΕ προτίμησε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή στην «Πρωτοβουλία για την συσπείρωση της αριστεράς» όπου τον βασικό τόνο τον έδιναν οι απόψεις και το πρόγραμμα του ΣΥΝ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα