Η πρόσκρουση με το όχημα της ανισότητας των φύλων

Βάνα Θεοδωροπούλου, 4ο έτος στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Μια πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (ΗΠΑ) έδειξε, πως μια γυναίκα που φοράει ζώνη ασφαλείας είναι 73% πιθανότερο να τραυματιστεί σοβαρά σε μετωπική σύγκρουση, συγκριτικά με έναν άνδρα. Επίσης, ερευνητές από την Σουηδία υποστηρίζουν ότι μια γυναίκα είναι πιο ευάλωτη σε κακώσεις σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, λόγω της φυσικής δομής των οστών της.

Τα παραπάνω συμβαίνουν λόγω του σχεδιασμού των αυτοκινήτων που βασίζεται στα αποτελέσματα των «crash test», στα οποία χρησιμοποιούνται κούκλες στις προδιαγραφές της ανδρικής φιγούρας. Ο οργανισμός Euro NCAP υποστήριξε ότι ο λόγος που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη κούκλα είναι γιατί αυτή «κάλυπτε το 49% του πληθυσμού της Ευρώπης και το 76% των θανάτων σε τροχαία».

Τι μας δείχνει πραγματικά η έρευνα;

Είναι πραγματικά απαράδεκτο, ότι για την κατασκευή μιας κούκλας για τις δοκιμές πρόσκρουσης, λαμβάνονται υπόψιν μόνο οι ανδρικές σωματικές προδιαγραφές και παραμελούνται εντελώς οι γυναικείες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όπως υποστηρίζει η ίδια έρευνα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποια μόνιμη βλάβη. Αφού, λοιπόν, είναι τόσο επικίνδυνα τα τροχαία ατυχήματα για τις γυναίκες, γιατί οι κούκλες πρόσκρουσης κατασκευάζονται μόνο σύμφωνα με τα ανδρικά χαρακτηριστικά; Είναι εξοργιστικό πως ακόμη και σε πολύ βασικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της ασφάλειας στο δρόμο, παρατηρούνται ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων και διαχωρισμός, τη στιγμή που βασική προτεραιότητα οφείλει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε τρόπο και μέσο.

Έρευνα στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη σημασία για αλλαγή σχεδιασμού

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δεδομένα που συλλέγει κάθε χρόνο η κρατική υπηρεσία οδικής ασφάλειας NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) στις ΗΠΑ, οι γυναίκες τραυματίζονται πιο συχνά στα τροχαία ατυχήματα από ότι οι άνδρες, γεγονός που δηλώνει από μόνο του πόσο σημαντικό είναι να τεθεί ως προτεραιότητα και η γυναικεία ασφάλεια στον δρόμο. Δεδομένου, δηλαδή, ότι κάθε χρόνο τραυματίζονται σε τροχαία περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, πρέπει να ληφθούν και ανάλογα μέτρα προστασίας τους.

Οι κούκλες προσομοίωσης, λοιπόν, στα «crash tests» πρέπει να προσομοιάζουν και τις γυναίκες οδηγούς, πρέπει να εμφανίζουν και τα γυναικεία χαρακτηριστικά, πρέπει να κατασκευάζονται και αποκλειστικά για γυναίκες. Δεν είναι θέμα απλά «αντίδρασης», είναι θέμα ασφάλειας! Και είναι χρέος όλων μας να φροντίζουμε γι’ αυτή, είτε αφορά το ανδρικό, είτε το γυναικείο φύλο. Κανένας έμφυλος διαχωρισμός, διάκριση ή ανισότητα δε θα έπρεπε να χωράει στην κοινωνία μας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα υγείας και ασφάλειας.

Να παλέψουμε για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών παντού

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας των φύλων που συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα στην κοινωνία και δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Δείχνει το πώς το σημερινό σύστημα είναι δομημένο με βάση τα αντρικά πρότυπα. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να παλέψουμε για ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια αλλά και για μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί που τόσο βολεύουν το σύστημα, μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου και η ασφάλεια θα είναι κατεκτημένο δικαίωμα για όλους.

  • #Θεματικές
  • ΙΧ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα