Η Πόλη Ανάποδα: Η Θεσσαλονίκη θέλει ν’ ανασάνει! – Διαδήλωση 17/10

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης  «Η πόλη ανάποδα»  (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σε διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ρύπανση και χαράτσια για τους πολλούς
Εξασφαλισμένα κέρδη για λίγους και εκλεκτούς

 Η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο θα δαπανηθούν πάνω από 3 δις (ποσό που πάντα μπορεί να αυξηθεί) για την κατασκευή τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και εργοστασίων καύσης. Επιπλέον νομιμοποιείται η καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν 2 ΜΕΑ και το ΤΙΤΑΝ θα μπορεί να καίει σκουπίδια και μάλιστα να επιδοτείται γι αυτό, όπως και στο Βόλο. 

Από την άλλη, ελάχιστα χρήματα προβλέπονται για έργα σε τοπικό επίπεδο, δηλ. για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κλπ., που αν γίνονταν και κέρδη στις τοπικές κοινωνίας θα έδιναν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούσαν, αλλά, κυρίως, θα προστάτευαν ουσιαστικά και το περιβάλλον. 

 Δήμοι, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ είναι στην ουσία συνένοχοι αφού αποδέχονται αυτή την πολιτική. Χρόνια τώρα ξοδεύουν εκατομμύρια από τα λεφτά των δημοτών σε αχρείαστα έργα βιτρίνας, σε δαπανηρές μελέτες, σε προμήθειες περιττού εξοπλισμού οχημάτων και μηχανημάτων, ενώ θα μπορούσαν να επενδύσουν σε υποδομές και έργα  διαχείρισης απορριμμάτων, σε προσλήψεις προσωπικού, να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους, να ενημερώσουν τους δημότες  για σωστή και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. 

 Οι Δήμοι αδιαφορούν επίσης για το υπερβολικό κόστος αυτών των επιλογών που θα επωμιστούν οι ίδιοι οι δημότες με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των δημοτικών τελών, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που θα του παραχωρηθεί όλος ο τομέας της διαχείρισης,  με ρήτρες μάλιστα που θα δεσμεύουν τους Δήμους για 30 χρόνια.  Αδιαφορούν ακόμη για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από τα τοξικά αέρια και υπολείμματα της καύσης. Την ίδια αδιαφορία δείχνουν, ως προς τις αιτίες και την απόδοση ευθυνών, και για τις πρόσφατες αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα ιδιωτικά εργοστάσια ανακύκλωσης με τα οποία συνεργάζονται.

 Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια κυβέρνησης και Δήμων που υποκριτικά, στο όνομα της «πράσινης» ή «ολοκληρωμένης» διαχείρισης, σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοια έργα, (ακόμη και ενάντια στις οδηγίες  της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι δεν θα τα χρηματοδοτεί), με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων.

 Ζητάμε ανατροπή αυτού του πολιτικού σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τοπικών έργων, μικρής και μεσαίας κλίμακας, με διαφορετική αντίληψη και προτεραιότητες: μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, επανάχρηση, διαλογή στην πηγή με ξεχωριστά ρεύματα, κομποστοποίηση, τοπικές μονάδες επεξεργασίας. Και όλα αυτά πάντα μακριά από τα ιδιωτικά συμφέροντα, με δημόσιες επενδύσεις και με τη συμμετοχή των πολιτών και των εργαζομένων στην όλη διαδικασία στην οποία θα έχουν δυνατότητα ελέγχου.

 Ως «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» συμμετέχουμε στην «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της καύσης απορριμμάτων» και επιδιώκουμε τον συντονισμό με άλλες συλλογικότητες πολιτών από τον Δήμο Παύλου Μελά, τον Εύοσμο, τον Λαγκαδά, την Άσσηρο κ.α., που καιρό τώρα έχουν αναδείξει το πρόβλημα και καλούμε, διεκδικώντας τα παραπάνω αιτήματα, στη συγκέντρωση και πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. 

(Η εκδήλωση στο Facebook)

7,129ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής