«Η πόλη αλλιώς» – Συκιές: Να καταργηθεί το εισιτήριο στις φυλακές Επταπυργίου

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης Συκεών»

Η Πόλη Αλλιώς καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να επιβάλει εισιτήριο εισόδου (6 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 3 ευρώ για τους χειμερινούς), στο μνημείο της Ιστορίας, στις φυλακές Επταπυργίου.

Το Γεντί Κουλέ δεν είναι θέατρο για να λειτουργεί με όρους ανταποδοτικότητας. Είναι κομμάτι της Ιστορίας αυτής της πόλης, μιας και λειτουργούσε για αιώνες σαν φυλακή για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους, από το Οθωμανικό και Ελληνικό κράτος.

Ο χώρος αυτός είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων, αντιπάλων κάθε εποχής (Βενιζέλος, Μεταξάς, Ναζιστική κατοχή, μετεμφυλιακό κράτος, Καραμανλής, Χούντα) που γεύτηκαν τον «σωφρονισμό» στα ανήλια μπουντρούμια αυτού του κολαστήριου. Ανάμεσά τους ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Νίκος Ζαχαριάδης και πολλοί άλλοι.

Εκατοντάδες αγωνιστές της Ειρήνης και της Δημοκρατίας εκτελέστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως ο Νίκος Νικηφορίδης και η Κούλα Ελευθεριάδου με πιο φρικαλέα στιγμή την μαζική δολοφονία των πενήντα κομμουνιστών της Στενής Αυτοάμυνας.

Απαιτούμε

  • Την κατάργηση εισιτηρίου, την γενναία χρηματοδότηση, τόσο του περίκλειστου χώρου του Επταπυργίου, όσο και του λοιπού Βυζαντινού τείχους.
  • Την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του μνημείου (προαύλιο, γραφεία, κελιά αλλά και τις «τρύπες» της απομόνωσης).
  • Το άνοιγμα των αρχείων και των φακέλων που μεταφέρθηκαν και σαπίζουν στις φυλακές Διαβατών.

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας σε παρέμβαση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του Γεντί Κουλέ, το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής