Η Παλαιστίνη πολιτικοποιεί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες σ’ όλο τον κόσμο!

Οι μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις προσπάθειες του κατεστημένου να τις «κουκουλώσει» ή να τις «βαφτίσει» διαδηλώσεις στήριξης στην τρομοκρατική δράση της Χαμάς. Είναι εντυπωσιακό πως παρά το γεγονός ότι οι «Δυτικές» κυβερνήσεις και τα καθεστωτικά ΜΜΕ ξοδεύουν τεράστιες ποσότητες χρόνου και ενέργειας στην προπαγάνδα υπέρ του κράτους του Ισραήλ, οι κοινωνίες μαζικά στέκονται ενάντια στον πόλεμο και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή, οι δράσεις αλληλεγγύης αρχίζουν να απλώνονται και στις κερκίδες των γηπέδων. Οπαδοί σε όλο τον πλανήτη παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του παλαιστινιακού λαού, σηκώνοντας πανό αλληλεγγύης και σημαίες της Παλαιστίνης, παρά τις προσπάθειες που κάνουν διοικήσεις ομάδων και η UEFA να φιμώσουν τις φωνές αλληλέγγυων οπαδών.

«Λευτεριά στη Παλαιστίνη» στα ελληνικά γήπεδα

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο νέος κύκλος αιματοχυσίας, πολλοί οπαδοί ελληνικών ομάδων έδειξαν τα γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Στις 12 Οκτώβρη (5 μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς και το ξεκίνημα του πολέμου) στον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπάγερν Μονάχου, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού σήκωσαν πανό που έγραφε «Freedom to Palestine» (Ελευθερία στην Παλαιστίνη). Μια βδομάδα αργότερα, στις 20 Οκτώβρη, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν την ισραηλινή ομάδα Μακάμπι ΤΕΛ Αβίβ με παλαιστινιακές σημαίες, παρά τα σκληρά μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία.

ΠΑΟ Μακάμπι

Στις 14 Οκτώβρη, στον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στο Περιστέρι και τον Παναθηναϊκό, οι οπαδοί του Περιστερίου, σήκωσαν πανό στήριξης στον παλαιστινιακό λαό και παλαιστινιακές σημαίες ενώ ταυτόχρονα φώναζαν το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Οι διαιτητές πήγαν στη γραμματεία και ζήτησαν να γίνουν συστάσεις και απείλησαν ότι θα εκκενώσουν τις κερκίδες του γηπέδου.

Στις 13 Οκτώβρη οι οπαδοί της Αναγέννησης Καρδίτσας στον αγώνα με τον Αιολικό Μυτιλήνης ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν χαρακτηριστικά «Τη λέγαν Παλαιστίνη – Παλαιστίνη τη λένε ακόμα», ενώ οι φίλαθλοι της ΑΕΛ στην Λάρισα στον αγώνα με τον Ηρακλή ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Freedom for Palestine» («Ελευθερία για την Παλαιστίνη»).

Αναγέννηση Καρδίτσας & ΑΕΛ

Στις 21 Οκτώβρη, στο Αγρίνιο οπαδοί του Παναιτωλικού ανάρτησαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης και μετά από απαίτηση του διαιτητή αλλά και εκκλήσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου, στηριζόμενοι στον κανονισμό για μη πολιτικού περιεχομένου μηνύματα στους αγωνιστικούς χώρους («No Politica»), τελικά το πανό κατέβηκε. Στις 30 Οκτώβρη, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου στον αγώνα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Παναιτωλικός
ΑΕΚ

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη στα γήπεδα όλου του κόσμου

Αντίστοιχες δράσεις αλληλεγγύης σημειώθηκαν και σε μια σειρά γηπέδων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην Αγγλία, παρά τα αυστηρότατα μέτρα, στον αγώνα ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Έβερτον οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναξαν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Μ. Ανατολής.

Στην Ισπανία, οπαδοί της Ρεάλ Σοσιεδάδ κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μαγιόρκα, σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ οπαδοί της Οσασούνα στο αγώνα με τη Γρανάδα σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης.

Οσασούνα

Παράλληλα, σε μια σειρά γήπεδα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, οπαδοί έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σηκώνοντας παλαιστινιακές σημαίες, όπως στην Αυστραλία, το Μαρόκο, την Κολομβία και αλλού.

Αυστραλία
Κολομβία
Μαρόκο

Απαγορεύσεις και κυρώσεις στους οπαδούς της Σέλτικ

Η στάση των οπαδών της Σέλτικ έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα όχι μόνο για τον εντυπωσιακό τρόπο που στάθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση προσπαθεί να τους κάνει να σωπάσουν.

Η διοίκηση της ομάδας είχε ανακοινώσει ότι

«Πανό, σημαίες και σύμβολα σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, δε θα πρέπει να εκτίθενται στο Celtic Park [το γήπεδο της Σέλτικ] αυτή τη στιγμή».

Παρόλα αυτά, στις 25 Οκτώβρη, χιλιάδες οπαδοί της Σέλτικ έσπασαν στην πράξη της λογική του «No Politica» που ήθελε να επιβάλει η διοίκηση της ομάδας και ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του αγώνα Champions League με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η διοίκηση της Σέλτικ αλλά και η UEFA αντέδρασαν άμεσα με τη δεύτερη να απειλεί πως θα επιβάλει πρόστιμο στην ομάδα γι’ αυτή τη δράση των οπαδών.

Αμέσως μετά η διοίκηση της Σέλτικ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα εισιτήρια διαρκείας και απαγορεύει την είσοδο σε αγώνες εντός κι εκτός έδρας, σε 200 φιλάθλους της ομάδας που ταυτοποιήθηκαν από κάμερες ασφαλείας να κρατάνε παλαιστινιακές σημαίες.

Τόσο η στάση της διοίκησης της Σέλτικ, όσο και οι απειλές για πρόστιμα από την πλευρά της UEFA, φανερώνουν το μέγεθος της υποκρισίας. Απαγορεύουν τις παλαιστινιακές σημαίες ως πολιτικό σύμβολο, υποστηρίζοντας ότι το ποδόσφαιρό και γενικά ο αθλητισμός δεν πρέπει να αναμειγνύεται με την πολιτική. Πρόκειται για προκλητικά υποκριτική στάση αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δράσεις που είχε λάβει η ίδια η UEFA αλλά και μια σειρά διοικήσεων ομάδων που υποστήριξαν ανοιχτά την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία.

Την Τετάρτη 7 Νοέμβρη, στον αγώνα του Champions League ανάμεσα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Μπαρτσελόνα, οι φίλαθλοι σχημάτισαν τη σημαία της Ουκρανίας και της Γερμανίας. Το περασμένο Μάρτη, στα πλαίσια του αγώνα του Κυπέλου Αγγλίας οι παίχτες της Έβερτον και της Μπόρχαμ βγήκαν στο γήπεδο κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη στον αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ιωνικό, ο Τσιγκρίνσκι πανηγύρισε το γκολ της ομάδας του με την σημαία της Ουκρανίας.  Πρόκειται μόλις για μερικά μόνο παραδείγματα αφού τα αντίστοιχα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, που αποκαλύπτει την υποκρισία της UEFA και των διοικήσεων των ομάδων αφού, σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν επιβλήθηκε κάποια ποινή σε φιλάθλους και παίχτες.

Την ίδια στιγμή, οι κυρώσεις στους οπαδούς της Σέλτικ, είναι μέρος της γενικευμένης προσπάθειας που κάνει το κατεστημένο προκειμένου να δαιμονοποιηθεί και να ποινικοποιθεί το κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Κυρώσεις και επιπλήξεις σε ποδοσφαιριστές

Παράλληλα με την αλληλεγγύη που έχει ξεδιπλωθεί στις κερκίδες, ανοιχτή θέση παίρνουν και παίχτες σε προσωπικό επίπεδο  – με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται από τις διοικήσεις να αποσύρουν τη στήριξή τους, είτε οι διοικήσεις να λύνουν τα συμβόλαια των παιχτών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής της γερμανικής Μάιντς, Ανουάρ Ελ Γκάζι. Ο Ελ Γκάζι έκανε ανάρτηση στο Instagram, με την οποία τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης. Η διοίκηση της ομάδας αντέδρασε άμεσα με αποτέλεσμα να λύσει το συμβόλαιο του παίχτη.

Ταυτόχρονα, ποδοσφαιριστές όπως ο Γιουσούφ Καμπανταγί της Σάλκε και ο Μοχάμεντ Ελνένι της Άρσεναλ, αναγκάστηκαν να διαγράψουν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram αναρτήσεις που υποστήριζαν τον λαό της Παλαιστίνης.

Είναι προφανές ότι τόσο οι διοικήσεις των ομάδων όσο και η UEFA δεν σκοπεύουν να αφήσουν κανένα περιθώριο ελεύθερης έκφρασης στους αθλητές, εκτός και εάν οι απόψεις τους ταυτίζονται με τα συμφέροντα των προέδρων των ομάδων και συνολικά της άρχουσας τάξης.

Να σπάσει η λογική του «Νο politica»

Είναι αυτή η λογική του «No politica» που σε όποια περίπτωση κι αν εφαρμοστεί έχει σαν αποτέλεσμα να υπερασπίζεται οτιδήποτε αντιδραστικό και να εξυπηρετεί τα σχέδια των διοικήσεων των ομάδων.

Είναι δεδομένο ότι θα κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αποσυνδέσουν την πολιτική (όταν συγκρούεται με τα συμφέροντα της εκάστοτε άρχουσας τάξης) από το ποδόσφαιρο –και από τον αθλητισμό συνολικά– και θα συνεχίσουν να τρομοκρατούν οπαδούς και παίχτες με ποινές.

Περιστατικά όπως τα παραπάνω, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για την ανάγκη και τις δυνατότητες κοινής δράσης οπαδών και σωματείων αθλητών, κόντρα στις διοικήσεις, ώστε να πετάξουν μια και καλή την αντίληψη του «No politica» έξω από τα γήπεδα και να την αντικαταστήσουν με την έμπρακτη αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα