Η ομοφυλοφιλική-λεσβιακή κοινότητα διαμαρτύρεται για δηλώσεις Τσίπρα

Δελτίο Τύπου της «Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας» – ΟΛΚΕ
  

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

 
Αθήνα 16.01.2015

Η ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας εκφράζει την δυσαρέσκειά της και καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την παιδοθεσία (υιοθεσία) από ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα στην ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξή του στο Twitter στις 14/01 σε ερώτησή του αν θα επιτραπεί η παιδοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ο κύριος Τσίπρας απάντησε πως

«είναι ένα δύσκολο θέμα, είναι ένα δύσκολο θέμα όπου υπάρχουνε πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις και στην επιστημονική κοινότητα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω ότι στις προγραμματικές μας δηλώσεις δε θα το συμπεριλάβουμε αυτό, θα διεξάγουμε, θα προχωρήσουμε το διάλογο, προτού καταλήξουμε σε οριστική θέση».
(https://www.youtube.com/watch?v=rmh-gQ4QtAY&feature=youtu.be#t=12m32s)

Ως ΟΛΚΕ αποδοκιμάζουμε την αβάσιμη επιχειρηματολογία του κυρίου Τσίπρα κι αυτό γιατί στην επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις όπως ισχυρίστηκε. Οι μελέτες για την αξία της λεσβιακής και γκέι γονεϊκότητας συγκλίνουν πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι το ίδιο πιθανό όπως τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονέων να ευημερήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ήδη από τον Ιούλιο του 2004 ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολόγων επανεπιβεβαίωσε την αντίθεσή του στη διάκριση στην παιδοθεσία με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, που είχε πρωτοδηλωθεί το 1976, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα της γονεϊκότητας σχετίζεται με το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων: λεσβίες και γκέι γονείς είναι το ίδιο πιθανό όπως οι ετεροφυλόφιλοι γονείς να παρέχουν υποστηρικτικό και υγιές περιβάλλον στα παιδιά τους».

Υπενθυμίζουμε επίσης πως η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Παιδοθεσία, που άνοιξε για υπογραφή στις 27 Νοεμβρίου 2008, ορίζει στο άρθρο 7 πως «τα κράτη είναι ελεύθερα να επεκτείνουν το πεδίο της Σύμβασης σε ζευγάρια του ιδίου φύλου τα οποία έχουν συνάψει γάμο μεταξύ τους ή τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μαζί. Είναι επίσης ελεύθερα να επεκτείνουν το πεδίο της Σύμβασης αυτής σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου και ζευγάρια του ιδίου φύλου τα οποία ζουν μαζί σε μια σταθερή σχέση». 

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν το μόνο που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές, για να επιτρέψει την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι η πολιτική βούληση για άρση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Καλούμε τον κύριο Τσίπρα αλλά και τον/την κάθε πολιτικό να λάβει υπόψιν τις πραγματικές θέσεις της επιστημονικής κοινότητας και να εξαλείψει από τον λόγο του την αμφιβολία που συστηματοποιεί τις διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία.

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα