Η ΛΑΕ Ζωγράφου για την Περιφέρεια Αττικής

Δημοσιεύουμε ψήφισμα της Συνέλευσης Λαϊκής Ενότητας Ζωγράφου σχετικά με τις εξελίξεις στην Περιφέρεια Αττικής

Δηλώνουμε τη διαφωνία μας με την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής από συντρόφους και συντρόφισσες αντιπεριφερειάρχες που είναι μέλη της ΛΑΕ. Πέρσι ψηφίστηκε ο ήδη έτοιμος από το Σγουρό προϋπολογισμός με το επιχείρημα έλλειψης χρόνου (όμως η εξαγγελθείσα «αναμόρφωσή» του για το Γενάρη δεν έγινε ποτέ μες τη χρονιά).

Ο φετινός προϋπολογισμός όμως είναι αποκλειστικό έργο της σημερινής περιφερειακής αρχής και εκφράζει της πολιτικές στοχεύσεις της. Η διοίκηση Δούρου επιλέγει με σαφείς ιεραρχήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παραχωρεί 20 εκ. ευρώ στο Μελισσανίδη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ που καταπατά μέρος του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και παραχωρείται σκανδαλωδώς στην εταιρεία Μελισσανίδη και όχι στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Δίνει 7 εκ ευρώ στον Αλαφούζο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και  17,5 εκ. ευρώ  για το γήπεδο στη Ν. Σμύρνη. Προβλέπει εκ νέου τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Φυλή (όπως και αν επιχειρήσουν να τον ονομάσουν για παραπλάνηση). Ενώ παράλληλα τα χρήματα για κοινωνικές δαπάνες είναι μόλις  13 εκατομμύρια (που είναι αμφίβολο αν θα δοθούν και όλα όπως δεν δόθηκαν και το 2015 τα προϋπολογισθέντα για κοινωνική πολιτική). Η υπερψήφιση αυτού του προϋπολογισμού έχει ανοίξει δικαίως πλατιά συζήτηση στις Π.Ε. και έχουν δημοσιευτεί σχετικές αποφάσεις που καταθέτουν τη διαφωνία τους.

Οι Περιφέρειες όπως ορίζονται βάσει Καλλικράτη και ειδικά η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορούν να εξισώνονται με οποιοδήποτε Δήμο. Ειδικά η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει πάνω από το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει κρίσιμες αρμοδιότητες και διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια.  Οι περιφέρειες είναι επιτελικά κέντρα και βρίσκονται σε στενότερη σχέση με την κεντρική κρατική εξουσία, σαφώς πιο απομακρυσμένες από τα τοπικά κινήματα. Για την Περιφέρεια Αττικής εν προκειμένω αυτό ισχύει δυστυχώς και πολιτικά αφού δεν τήρησε την προεκλογική στάση συμπαράστασης σε θέματα που έχουν ανοίξει κινηματικές συλλογικότητες (κλείσιμο Φυλής, όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, Αστέρια Γλυφάδας). Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκανε τοπικό δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των τοπικών αεροδρομίων. Καμία αντίστοιχη πρακτική δεν έχει ληφθεί από τη διοίκηση Δούρου, η οποία παρά π.χ. τη διακηρυγμένη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν έχει κινητοποιήσει και δεν έχει συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία σωματείων και της ΛΑΕ μετεκλογικά στον Πειραιά (μαζική τοπική πορεία κλπ).

Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν: Στο τοπικό επίπεδο μπορούν και πρέπει να αρθρώνονται τοπικές κοινωνικές συμμαχίες με βάση τις αντιθέσεις που διαμορφώνονται πολιτικής, πολιτισμού και σε σχέση με τα τοπικά κινήματα που αναπτύσσονται. Οι συμμαχίες αυτές μπορούν και πρέπει να διαμορφώνονται μαζί με άλλες δυνάμεις, με κινηματικό, αριστερό, αντικαλλικρατικό  – αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό (εφόσον η παρούσα κυβέρνηση είναι μνημονιακή) στίγμα και προσανατολισμό. Πρέπει να παλεύουμε για την αναζωογόνηση των τοπικών κινημάτων και τη δημιουργία πλατιών αριστερών ριζοσπαστικών, αντισυνδιαχειριστικών σχημάτων με το παραπάνω στίγμα και σε διαρκή σχέση με τα τοπικά κινήματα. Αυτή η κατεύθυνση διαφέρει ριζικά από την κατεύθυνση «προγραμματικών» συμμαχιών με δυνάμεις που βρίσκονται πάντα προς τα δεξιά που εκπροσώπησε χρόνια π.χ. η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ και η ΔΗΜΑΡ αργότερα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η λογική συνάδει με λογικές «κεντροαριστεράς», απέχει παρασάγγας από τη διακηρυγμένη κατεύθυνση της Λαϊκής Ενότητας και αντικειμενικά θα πιεστεί από κινήσεις ανασύνθεσης του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Για αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με το μετωπικό εγχείρημά μας.

Η υπερψήφιση αυτού του προϋπολογισμού από μέλη της ΛΑΕ υπηρετώντας μία αμφίσημη πολιτική κατεύθυνση και ακόμα περισσότερο η υπερθεμάτισή τους πάνω στην ανάγκη υπερψήφισης αποτελούν σοβαρό ολίσθημα.  Δεν βγήκε ούτε καν κάποιο κείμενο ή τοποθέτηση σχετικής διαφοροποίησης όσων υπερψήφισαν που να καταγγέλλει την επιβολή από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. τέτοιων μνημονιακών προϋπολογισμών και ασφυκτικών πλαισίων στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας.  Αντιθέτως, υπήρξαν ατυχέστατες δηλώσεις περί ψήφου «και με τα δύο χέρια».

Εμείς ως Λαϊκή Ενότητα Ζωγράφου θέλοντας να ενδυναμώσουμε τη ριζοσπαστική κατεύθυνση και τη μετωπική φυσιογνωμία της με βάση τους αναγκαίους προγραμματικούς άξονες τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στην κίνησή της στους μαζικούς χώρους (εργατικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.), θεωρούμε θετικό βήμα ως προς αυτό την ανεξαρτητοποίηση μελών της ΛΑΕ από τη Δύναμη Ζωής. Απαιτείται τώρα η έναρξη συντεταγμένου διαλόγου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε νέα παράταξη η οποία θα εξετάσει όρους κινηματικής και πολιτικής συμπόρευσης και με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα