Η κυριακάτικη αργία σε κίνδυνο

Του Δημήτρη Νάτσιου

Μέσα στην κρίση που ακουμπάει ήδη και την ελληνική οικονομία και την εξέγερση των νέων για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, ήρθε η κυβέρνηση να δείξει για μία ακόμα φορά τον σκληρό ταξικό της προσανατολισμό. Άνοιξε ένα θέμα (κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας) μέσα από την υποτιθέμενα μοναδική Κυριακή 28 Δεκέμβρη, όπου τα καταστήματα θα έμεναν ανοιχτά σε βάρος της νομοθεσίας που απαγορεύει κάτι τέτοιο. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα μαγαζιά είναι υποκριτικό καθώς τα έχει εξοντώσει με φόρους, δημοτικά τέλη κτλ ενώ ευνοεί προκλητικά τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου που επεκτείνονται διαρκώς σε βάρος των μικρών.

Το ζήτημα αυτό βέβαια δεν άνοιξε μόλις στα τέλη Δεκέμβρη όπως θέλει να μας το παρουσιάσει η αστική τάξη και τα 2 κόμματα της. Ήδη από το 2005 ο ΣΕΛΠΕ (ένωση ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ) ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ 8 Κυριακές το χρόνο!

Επειδή όμως είναι ένα ζήτημα που η εργατική τάξη δεν θα αφήσει να πλανάται στην ατμόσφαιρα και θα δώσει μάχη ενάντια σε όποιον το επιβουλεύεται, χρειάζεται κάποιος να κάνει τον “λαγό” για να μετρηθούν οι αντιδράσεις. Τέτοιο ρόλο πάει να παίξει ο “Πανίκας” Ψωμιάδης, ξακουστός Νομάρχης-υπερασπιστής Ζορό της Θεσσαλονίκης, βάζοντας το ζήτημα να άνοιγαν τα καταστήματα και την πρώτη Κυριακή του 2009 λόγω οικονομικής κρίσης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δίπολο επιχειρημάτων. Περισσότερες μέρες ανοιχτά μαγαζιά για να τζιράρουν όλοι οι (χτυπημένοι σε μεγάλη πλειοψηφία) μικρο καταστηματάρχες αλλά και να τζιράρουν λίγο παραπάνω όσων τα μαγαζιά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Εδώ βέβαια αποκρύπτεται τεχνηέντως η βάση του προβλήματος. Δηλαδή η έλλειψη οικονομικής δύναμης από τον αγοραστή και όχι η έλλειψη ωρών για να διαθέσει το εισόδημα του.

Επιπλέον το άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή ευνοεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές που έχουν τη δυνατότητα των πολλών υπαλλήλων και όχι τα μικρομάγαζα που δουλεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους ή 1-2 το πολύ υπάλληλοι, καθώς θα υποχρεωθούν είτε να εξοντωθούν για να αντέξουν τον ανταγωνισμό είτε να κλείσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα