Η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» για την Παιδεία Θα την αφήσουμε;

Γιάννος Νικολάου, ΡΩΓΜΗ στους Πολιτικούς Μηχανικούς Π.Θ.

«Η παιδεία χρειάζεται το ‘σοκ’ των ιδιωτικών ΑΕΙ»

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, έρχεται να συμπληρώσει τα παραπάνω και ότι «όποιο ΑΕΙ δεν συνάψει 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα μέχρι 31 Μάη, θα κοπεί η χρηματοδότηση από Σεπτέμβρη» και αντίστοιχα για τα συγγράμματα, δηλαδή ότι «όποιο ΑΕΙ δεν εφαρμόσει το γράμμα του νόμου περί συγγραμμάτων, το υπουργείο δεν θα στείλει λεφτά για την αγορά τους» κλπ.

Όλα για τα ιδιωτικά συμφέροντα

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι καθόλου δεν νοιάζονται για τη δημοκρατική διοίκηση των ΑΕΙ γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εφαρμόσουνε το νόμο και να «ανοίξουν» το δρόμο για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εκτίμησαν ότι τις αντιδράσεις των φοιτητών δεν θα τις καταλάβει η κοινωνία και θα απομονωθούν, οπότε το έδαφος θα είναι στρωμένο για ένα νέο γύρο επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρικό άξονα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της:

– αναγνώριση ιδιωτικών ΑΕΙ (ΚΕΣ κλπ) χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος αλλά με τη «διασταλτική ερμηνεία του» 

– 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα που προβλέπουν χρηματοδότηση από τρίτες πηγές (βλ. ιδιώτες)

– φοιτητικά δάνεια αντί για φοιτητική μέριμνα

– διαγραφές φοιτητών, αλυσίδες μαθημάτων και παραπέρα ιδιωτικοποίηση

Αιτία πολέμου!

Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φοιτητικό κίνημα αλλά και το κίνημα της εκπαίδευσης γενικότερα, αυτές τις δηλώσεις. Αυτές οι διατάξεις του νέου νόμου-πλαίσιο ήταν η αιτία που 2 χρόνια τώρα οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις, βγαίνουν στους δρόμους και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να κλείνει τα αυτιά της, να επιμένει ότι θα συνεχίσει και μάλιστα θα αναγνωρίσει τα ιδιωτικά ΑΕΙ μέσα στο καλοκαίρι, όταν κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει.

Νέο γύρο θέλει; Θα τον έχει!

Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε μαζικά φοιτητές, καθηγητές και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα πρέπει να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα απ’ τα λάθη του παρελθόντος, έτσι ώστε όχι μόνο να τα αποφύγουμε, αλλά και να καταφέρουμε να νικήσουμε!

Επιτακτική ανάγκη: συνεργασία της Αριστεράς

Απέναντι σε αυτή τη μάχη οι αριστερές δυνάμεις έχουν ευθύνη να δώσουν από κοινού τη μάχη. Κοινός στόχος όλων είναι να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης. Η ΠΚΣ, η πιο μαζική αριστερή δύναμη, έχει ευθύνη να μην κάθεται και να δέχεται συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό αλλά να συνεργαστεί με τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ σε ένα κοινό πρόγραμμα αιτημάτων και δράσης που να συσπειρώσει τους φοιτητές. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει ενωτικά να προταθεί στις Γενικές Συνελεύσεις για να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

Προτάσεις Δράσης:

– Να γίνει μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στις σχολές για το νόμο – πλαίσιο και τις συνέπειες των ιδιωτικών πανεπιστημίων

– 2 εβδομάδες μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη να γίνει ο 1ος γύρος Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους

– Οι ΓΣ να αποφασίσουν μονοήμερες/διήμερες καταλήψεις και συλλαλητήρια ανά πόλη 

– Σε όποιο ΑΕΙ κατεβαίνει προς ψήφιση στη Σύγκλητο, το 4ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και άλλες διατάξεις του Νόμου – Πλαίσιο, οι σύλλογοι να προχωρούν αυτόματα σε 2ήμερες ή 3ήμερες καταλήψεις για να αποτρέψουν την υιοθέτησή τους

– Στο βαθμό που το κίνημα αναπτύσσεται, να καλεστεί στα τέλη Οκτώβρη/αρχές Νοέμβρη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα καθώς και πανελλαδικό συντονιστικό φοιτητικών συλλόγων για να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας

– Να συντονιστούμε με την ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί καθηγητές) που ήδη έχει εξαγγείλει νέο γύρο απεργιών όπως και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα