Η Κόκα Κόλα – Ελλάς απολύει 500 εργαζόμενους στην Ιρλανδία! Απεργούν και ζητούν τη συμπαράσταση μας!

«Τα προϊόντα μας, το γεωγραφικό μας εύρος, το πάθος μας στην αγορά και το μακροπρόθεσμο όραμά μας, ενισχύουν τη δέσμευση μας για βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη με κοινωνική υπευθυνότητα».

Με αυτό το μότο παρουσιάζει το εαυτό της η Coca Cola Hellenic (Κόκα Κόλα – Ελλάς) στο site της στο ίντερνετ. Ταυτόχρονα η εταιρεία περηφανεύεται ότι λειτουργεί σε 28 χώρες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η πολυεθνική της Κόκα Κόλα, με άλλα λόγια, έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στην Ελλάδα και η γνωστή σε όλους μας Κόκα Κόλα 3Ε απλά αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας. Η Coca Cola Ελλάς, έτσι, απασχολεί 47.500 σε όλη την Ευρώπη, και μία από τις χώρες στις οποίες έχει παράρτημα είναι η Ιρλανδία.

Στην Ιρλανδία λοιπόν το μότο της εταιρείας παίρνει την τελευταία περίοδο σάρκα και οστά κυρίως ως προς την περιβόητη «βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη με κοινωνική υπευθυνότητα». Για την Coca Cola «βιώσιμη ανάπτυξη» σημαίνει περικοπή των λειτουργικών εξόδων. Πώς θα το κάνει αυτό; Δίνοντας εργασίες που μέχρι τώρα γίνονταν από την ίδια την εταιρεία σε εξωτερικές εταιρίες – υπεργολάβους. Και στη συνέχεια έρχεται η «κοινωνική υπευθυνότητα», αφού η εταιρεία αποφάσισε να δώσει στους εργαζόμενούς της την δυνατότητα είτε να απολυθούν είτε να δουλέψουν για τον εργολάβο? με μια «μικρή» μείωση του μισθού τους κατά 60-70%!! (Βλ. δίπλα το κάλεσμα του ιρλανδού συνδικαλιστή της Coca Cola Τέρι Ράιαν). Είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνική υπευθυνότητα της εταιρείας τσακίζει κόκαλα …

Απέναντι στα σχέδια αυτά της εταιρείας οι 500 εργαζόμενοι της Coca Cola στην Ιρλανδία βρίσκονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα σε απεργία διαρκείας. Ο αγώνας τους χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας. Όχι μόνο γιατί η μητρική εταιρεία είναι κοινή και η έδρα της είναι εδώ, στην Ελλάδα, αλλά και γιατί αν οι αλλαγές αυτές περάσουν σε μία χώρα τότε θα λειτουργήσει – όπως σωστά αναφέρουν οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι στο κάλεσμά τους – σαν μοντέλο και αλλού.

Μία σειρά σωματεία και εργατικά κέντρα στην Ελλάδα ήδη έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της Coca Cola στην Ιρλανδία. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα σωματεία τους να στηρίξουν τον αγώνα αυτό με όποιο τρόπο μπορούν.

Μήνυμα των εργαζομένων της Coca Cola στην Ιρλανδία στους συναδέλφους μας της Coca Cola στην Ελλάδα:

Τα 500 μέλη του συνδικάτου SIPTU που εργάζονται στην Κόκα Κόλα, εδώ στην Ιρλανδία, έχουμε κατέλθει σε απεργία διαρκείας.

Υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας και τις συνθήκες εργασίας. Η διοίκηση της εταιρείας έχει σαν στόχο της να μην δουλεύουμε πια σαν εργαζόμενοι της COCA COLA αλλά να μεταφερθούμε σε εταιρία – υπεργολάβο με μείωση μισθού της τάξης του 60 -70% και με πολύ χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

Αν αυτό περάσει εδώ στην Ιρλανδία θα αποτελέσει μοντέλο για όλους τους εργαζόμενους της Coca Cola διεθνώς.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Θα εκτιμούσαμε οποιαδήποτε στήριξη και συμπαράσταση θα μπορούσατε να δώσετε στον αγώνα μας<br/>

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς<br/>

Οι συνάδελφοι σας στην Coca Cola στην Ιρλανδία<br/>

για το σωματείο των εργαζομένων, Terry Ryan<br/>

τηλ: 00353867351993 email: [email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής