Η ΚΟΕ για το θέμα της εναλλαγής

Σχόλιο από το Ξεκίνημα

Το θέμα της εναλλαγής του συντονιστή έχει ταλαιπωρήσει την κεντρική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο λίγα άλλα θέματα, οδηγώντας κατ’ επανάληψη σε οξύτατες αντιπαραθέσεις. Την αιτία των αντιπαραθέσεων αυτών το «Ξ» την έχει αναπτύξει αρκετές φορές σε άρθρα του. Ήταν η άρνηση του συντονιστή, εκπρόσωπου της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι να μετακινηθεί από τη θέση του συντονιστή, με την υποστήριξη της ΚΕΔΑ, της ΔΕΑ και του «ανένταχτου» Δήμου Τσακνιά και με την ανοχή του ΣΥΝ. Κι αυτό παρότι τα υπόλοιπα μέλη της κ. γραμματείας (σύνολο μελών 17) ζητούσαν (η μεγάλη πλειοψηφία εμφατικά κι επίμονα) να προχωρήσει η εναλλαγή με βάση τις αποφάσεις τις οποίες η ίδια η γραμματεία είχε ομόφωνα καταθέσει στην πανελλαδική συνάντηση του Μάρτη του 2008 και οι οποίες είχαν επίσης ομόφωνα γίνει αποδεκτές. Μερικές μέρες πριν την τελευταία πανελλαδική συνάντηση, 10-12 Απρίλη 2009, η γραμματεία κατέληξε σ’ ένα «συμβιβασμό» σύμφωνα με τον οποίο θα προχωρούσε η εναλλαγή και τον Ρ. Ρινάλντι θα αντικαθιστούσε ο Γ. Θεωνάς της ΚΕΔΑ. Το «Ξ» έλειπε από τη συγκεκριμένη συνάντηση της γραμματείας και ενημερώθηκε για την απόφαση μετά. Περιττό να πούμε πως θεωρούμε την εναλλαγή αυτού του είδους κοροϊδία αφού εναλλάσσονται στη θέση του συντονιστή άτομα της ίδιας, βασικής συντονιστικής ομάδας που την προηγούμενη περίοδο «έλυνε κι έδενε».

Όμως το θέμα του παρόντος σημειώματος δεν είναι αυτό. Είναι το πώς η ίδια η ΚΟΕ αντιμετωπίζει το θέμα της εναλλαγής.

Αντιγράφουμε κατά λέξη και στο σύνολό του, σχόλιο από την εφημερίδα «Αριστερά», της ΚΟΕ, τεύχος 264, 03/04/2009, στη στήλη «Αυθαιρέτως» και με τίτλο «Ο ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ».

«Ένα από τα πολλά προβλήματα του Ι.Β. Στάλιν ήταν ότι πάντα ”μπέρδευε” τη γραμματική. Δεν ξεχώριζε την ενεργητική από την παθητική φωνή, και αυτό εμφανιζόταν πολλές φορές με το πώς έκλινε το παρακάτω ρήμα:

”εναλλάσσω, εναλλάσσεσαι, εναλλάσσεται, εναλλάσσουμε, εναλλάσσεστε, εναλλάσσονται”.

Δόξα όμως στους πάσης φύσεως ανανεωτές, κρυπτο-ΠΑΣΟΚους, ευρωκομμουνιστές κ.ά., που μας βοήθησαν στην ανακάλυψη του τραγικού για την ανθρωπότητα λάθους».

Είναι πραγματικά δύσκολο να σχολιάσει κανείς ένα κείμενο με τέτοιο περιεχόμενο. Ένα θέμα το οποίο ταλαιπώρησε την κ. γραμματεία κι επομένως το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολύ, και για το οποίο βασικότατη ευθύνη πέφτει στους ώμους της ΚΟΕ, η ΚΟΕ το χλευάζει. Κοροϊδεύει προκλητικά τους υποστηριχτές της εναλλαγής, την ίδια ώρα που είχε υποστηρίξει και ψηφίσει την εναλλαγή (με αλφαβητική σειρά των Συνιστωσών) μετά από πρόταση του Μανώλη Γλέζου. Όταν ο δικός της εκπρόσωπος ανέλαβε τον συντονισμό έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις ομόφωνες αποφάσεις.

Κυνικά μάλιστα χρησιμοποιεί το όνομα του Ιωσήφ Στάλιν επιχειρώντας να γελοιοποιήσει την σχετική συζήτηση. Αυτό όμως είναι αποκαλυπτικό για την ίδια. Χρησιμοποιεί το όνομα του ανθρώπου που έχει περάσει στην ιστορία σαν ο εκτελεστής των αντιπάλων του μέσα στο ίδιο του το κόμμα (το κόμμα των Μπολσεβίκων) για να απαντήσει στους αντιπάλους της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχόλια περιττεύουν…

Κι ακόμα καταφεύγει στην πάγια τακτική των σταλινικών: τη λασπολογία. Μπορεί η ΚΟΕ να μας εξηγήσει ποιοι είναι οι «κρυπτο-ΠΑΣΟΚοι»; Μπορεί να εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πραγματικότητα είναι ΠΑΣΟΚοι και γιατί είναι εκεί; Αν εννοεί το «Ξ» το οποίο πριν από… δεκαετίες συγκρούστηκε σκληρά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διαγράφηκε, γιατί δεν το λέει; Και ποια είναι ακριβώς αυτή η σχέση των «κρυπτο-ΠΑΣΟΚων» με τους ανανεωτικούς του ΣΥΝ και τους ευρωκομμουνιστές στην οποία αναφέρεται; Μπορεί να τεκμηριώσει πολιτικά αυτές όλες τις «καταγγελίες»;

Μάλλον όχι. Γιατί απ’ ότι φαίνεται ζητάμε πολλά. Η ευθύτητα, η καθαρότητα, η ειλικρίνεια και η πολιτική αντιπαράθεση αντί της λασπολογίας, είναι πολλά για να τα ζητά κανείς από τους θαυμαστές του Στάλιν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα