Φοιτητικό κίνημα: Η ΚΝΕ στο πλευρό της ΔΑΠ για να σταματήσουν οι καταλήψεις!

Του Νίκου Κανελλή

Την περασμένη βδομάδα ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε σημαντικά (από περισσότερες από 300 σε περίπου 160). Αμέσως οι μεγαλοδημοσιογράφοι, τα κανάλια και τα κυβερνητικά στελέχη πανηγύρισαν την κάμψη του φοιτητικού κινήματος και προεξόφλησαν το θάνατό του, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις όπου να ναι τελειώνουν. 

Αυτή η υποχώρηση των καταλήψεων δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της ΔΑΠ, που κατέβασε τα γνωστά «τρενάκια» παρέα με τραμπούκους για να ανοίξει σχολές (πχ ΤΕΙ Αθήνας).

Ήταν αποτέλεσμα και της στάσης της ΚΝΕ η οποία παρά τις «επαναστατικές κορώνες» έδειξε ότι για άλλη μια φορά βρίσκεται με την πλευρά του συστήματος.

Την περασμένη βδομάδα: "Καταλήψεις ως την Παρασκευή… συνελεύσεις στην εξεταστική"

Στα πλαίσια της προηγούμενης εβδομάδας1, η ΚΝΕ (θέλει να ονομάζεται «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών») πρότεινε καταλήψεις στις σχολές ως την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη και νέες συνελεύσεις μέσα στην εξεταστική.
Ουσιαστικά δηλαδή πρότεινε να σταματήσουν οι καταλήψεις και να ξεκινήσει η εξεταστική!

Στο Πάντειο μάλιστα η ΚΝΕ βοήθησε της ΔΑΠ να σταματήσει την κατάληψη!
Στη συνέλευση που έγινε στις 20 Σεπτέμβρη το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης (συνέχιση της κατάληψης) πήρε 320 ψήφους, το πλαίσιο της ΚΝΕ (κατάληψη ως την Παρασκευή 23/09) πήρε 110 ψήφους και το πλαίσιο της ΔΑΠ (ανοιχτή σχολή) πήρε 420 ψήφους!
Με δυο λόγια αν κατέβαινε ένα κοινό αριστερό πλαίσιο για συνέχιση του αγώνα το Πάντειο δεν θα είχε ανοίξει με πλαίσιο της ΔΑΠ.

Τώρα: "καταλήψεις σε.. εστιατόρια και διοικητικές υπηρεσίες"

Στα πλαίσια που κατεβάζει στις συνελεύσεις αυτών των ημερών, η ΚΝΕ προτείνει το οριστικό κλείσιμο των καταλήψεων. Καταλαβαίνει ότι αυτό ισοδυναμεί με ξεπούλημα του αγώνα και δεν τολμά να πει καθαρά να σταματήσει το κίνημα… Για αυτό προτείνει «καταλήψεις σε εστιατόρια» και «οικονομικές διοικητικές υπηρεσίες»,  προτείνει ακόμη διάφορες συγκεντρώσεις και πορείες.

Όμως αυτά είναι το περιτύλιγμα.
Επί της ουσίας η ΚΝΕ προτείνει να σταματήσουν οι καταλήψεις και να αρχίσει η εξεταστική!
Δηλαδή η ηγεσία της ΚΝΕ λέει στους φοιτητές ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατρέψουν τον νόμο και ότι πρέπει να δεχτούν την ήττα. Και αυτό, τη στιγμή που η κοινωνία ολόκληρη βρίσκεται σε νέα φάση αναβρασμού και κινητικότητας.  Τη στιγμή που σε όλη την εκπαίδευση υπάρχει έντονη κινητικότητα (απεργίες εκπαιδευτικών, πρώτες μαθητικές καταλήψεις), την ώρα που διάφοροι κλάδοι κατεβαίνουν σε απεργίες (συγκοινωνίες, ψυχική υγεία κα) και ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω».

Αντί η ΚΝΕ να πει στους φοιτητές «συντονίστε τις δικές σας κινητοποιήσεις με όλες τις άλλες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης» τους λέει «σταματήστε τον αγώνα και πάτε για εξετάσεις». Καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να κάνει!2

____________________________________

1.    Βλέπε www.spoudastes.gr
2.    Βλέπε https://xekinima.org/arthra/view/article/-dd2760966f/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα