Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εναλλαγής συντονιστή

Στην κεντρική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε το θέμα της εναλλαγής του συντονιστή, σύμφωνα με παλιότερες αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο.

Σε σύσκεψή της στις 10 Νοέμβρη η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε το θέμα της εναλλαγής του συντονιστή. Το θέμα εκκρεμεί από καιρό. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ισχύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ο συντονιστής εναλλάσσεται σε όλα τα όργανα (γραμματείες) σε όλα τα επίπεδα. Πιο παλιά απόφαση της Κεντρικής Γραμματείας όριζε εναλλαγή του συντονιστή κάθε τρίμηνο. Με βάση απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάρτη (2008) κάθε γραμματεία αποφασίζει η ίδια τον χρόνο της εναλλαγής συντονιστή.

Σε αντίθεση με άλλες νομαρχιακές γραμματείες, πχ της Θεσ/νίκης, στην οποία η εναλλαγή διενεργείται κάθε 3 μήνες, στην κεντρική γραμματεία, στην Αθήνα ο Ρούντι Ρινάλντι, της ΚΟΕ, παραμένει συντονιστής από τα τέλη του 2007 – κλείνει με άλλα λόγια ένα χρόνο.

Σαν αποτέλεσμα το θέμα του τι γίνεται με τον συντονιστή της κεντρικής γραμματείας απασχολεί όλο και περισσότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι για παράδειγμα, η αντιπροσωπεία της Θεσ/νίκης έθεσε εμφατικά το ζήτημα στην τελευταία πανελλαδική διευρυμένη κεντρική γραμματεία (Οκτώβρης 2008, στη ΓΣΕΕ). Το ίδιο έκαναν και οι Ενεργοί Πολίτες (του Μανώλη Γλέζου).

Από τις αρχές Σεπτέμβρη η Εύη Καρακώστα, των Ενεργών Πολιτών, θέτει εμφατικά το ζήτημα (σχεδόν σε κάθε σύσκεψη της Κεντρικής Γραμματείας) και ζητά ειδική συζήτηση για το γιατί δεν προχωρά η εναλλαγή και στην Αθήνα. Μετά από αρκετή καθυστέρηση το θέμα συζητήθηκε στην σύσκεψη της γραμματείας τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη.

Όμως η σύσκεψη δεν κατέληξε. Μια μειοψηφία των συνιστωσών επέμενε μαχητικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει εναλλαγή, είτε παίρνοντας θέση ενάντια στην εναλλαγή καθ’ εαυτή, είτε ζητώντας να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Οι συνιστώσες αυτές ήταν 3: η ΚΟΕ, η ΔΕΑ και η ΚΕΔΑ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνιστωσών (7) τάχθηκε καθαρά υπέρ της εναλλαγής: «Ενεργοί Πολίτες», ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ, «Κόκκινο», «Ρόζα», «Οικοσοσιαλιστές» και «Ξεκίνημα».

Ο ΣΥΝ επιχείρησε μια ενδιάμεση θέση, ελπίζοντας σε κάποιο συμβιβασμό, ζητώντας να μην υπάρξει εναλλαγή τώρα αλλά σε επόμενη φάση.

Από τους ανένταχτους μόνο ο Δ. Τσακνιάς πήρε θέση ενάντια στην εναλλαγή. Ιδιαίτερα αιχμηρές τοποθετήσεις υπέρ της εναλλαγής έγιναν από τη Μαρία Φραγκιαδάκη και τον Άλκη Ρήγο.

Το «Ξ» δεν θέλει να επιχειρήσει περιγραφή των θέσεων και επιχειρημάτων των συνιστωσών που αρνήθηκαν να αποδεχτούν την εναλλαγή του συντονιστή. Αν το επιχειρήσουμε υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούμε για παραποίηση… Θεωρούμε όμως πως αποτελεί δικό τους καθήκον, αν θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσουν οι ίδιοι/ες τις απόψεις τους.

Στη συνέχεια, το «Ξ» παρουσιάζει τις δικές του απόψεις για το θέμα.

Τι λέει το Ξεκίνημα για το θέμα της εναλλαγής

– Η εναλλαγή συντονιστή είναι μια απόλυτα σωστή απόφαση όταν πρόκειται για ομοσπονδιακά σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός συνιστωσών. Η εναλλαγή είναι ένα από τα στοιχεία που βοηθάει στο να γίνει η ισοτιμία ανάμεσα στις συνιστώσες, την οποία υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πράξη κι όχι μόνο λόγια.

– Το θέμα αυτό, από ένα τυπικό ζήτημα, μπορεί να γίνει ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας όταν αυτοί οι οποίοι έχουν τα καθήκοντα συντονισμού αρνούνται να μετακινηθούν από τη θέση τους! Αυτό συμβαίνει σήμερα, καθώς οι συνιστώσες και τα άτομα που αρνούνται την εναλλαγή παίζουν ταυτόχρονα καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό της γραμματείας!

– Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με την εναλλαγή σαν τέτοια, από τη στιγμή που η πανελλαδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτη, με παρουσία χιλιάδων ατόμων (πέρασαν 3500 σύμφωνα με στοιχεία της γραμματείας) πήρε αυτή την απόφαση, η συζήτηση σταματάει και εφαρμόζεται η απόφαση! Διαφορετικά οδηγούμαστε σε καταστάσεις απόλυτης αυθαιρεσίας από τον καθένα!

– Είναι γεγονός πως η πανελλαδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν εφαρμόζονται – ή δεν έγινε δυνατό να εφαρμοστούν. Αυτό όμως δεν μπορεί να δικαιολογεί την άρνηση της γραμματείας να εφαρμόσει τις αποφάσεις που αφορούν την ίδια!

– Μια απόφαση της γραμματείας η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ ήταν η απόφαση για αντικατάσταση του συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χατζησωκράτη, από τον Γιάννη Θεωνά (ΚΕΔΑ). Ο Χατζησωκράτης αρνήθηκε να παραιτηθεί και ο ΣΥΝ ανέχτηκε τη στάση του. Η στάση αυτή του ΣΥΝ πρέπει να καταγγελθεί. Όμως, από την άλλη, δεν μπορεί αυτή η στάση του ΣΥΝ να αποτελεί άλλοθι για να μην προχωρήσει η εναλλαγή του συντονιστή στην κεντρική γραμματεία. Αντίθετα! Θα έπρεπε να είναι ένας παραπάνω λόγος να δώσει η κεντρική γραμματεία το παράδειγμα, και στη συνέχεια να ασκήσει ακόμα πιο έντονες πιέσεις για να υπάρξει εναλλαγή σε όλα τα επίπεδα και για να εφαρμόζονται όλες οι αποφάσεις!

– Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματείας οφείλουν να γίνονται στη βάση καθορισμένων κανονισμών λειτουργίας, οι οποίοι να τηρούνται με αυστηρότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν οι ισότιμες σχέσεις και η δημοκρατία ανάμεσα στις συνιστώσες. Αυτό δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα – χωρίς εσωτερική δημοκρατία και ισοτιμία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν χώρος κοινών και συλλογικών δράσεων.

Το θέμα της δημοκρατίας είναι κορυφαίας σημασίας – πάντα ήταν και ακόμη περισσότερο σήμερα. Ιδιαίτερα μετά τις αρνητικές εμπειρίες από τα σταλινικά καθεστώτα και κόμματα οι σοβαροί αριστεροί αγωνιστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμία έκπτωση στα ζητήματα δημοκρατίας. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν έλλειμμα δημοκρατίας, απλά και δικαιολογημένα γυρνούν την πλάτη.

– Οι σύντροφοι της ΚΟΕ, ΔΕΑ και ΚΕΔΑ, έχουν υποχρέωση, εδώ και τώρα, να σεβαστούν την (ομόφωνη) απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης του περασμένου Μάρτη. Οι σύντροφοι του ΣΥΝ έχουν υποχρέωση να πάρουν καθαρή θέση πάνω στο ζήτημα και να μην επιχειρούν να παρουσιάσουν συμβιβαστικές προτάσεις. Σ’ αντίθετη περίπτωση έχουμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα παραβίασης της δημοκρατίας και της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας, για να εξυπηρετηθούν σκοποί που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ.

– Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός στο θέμα του αν θα υπάρξει άμεσα, εναλλαγή ή όχι. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει αφορά το πώς θα προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή της – αφορά τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της απόφασης. Τέτοιες λεπτομέρειες αφορούν το αν η εναλλαγή θα είναι με αλφαβητική σειρά, αν ο συντονιστής θα είναι ένας ή αν θα υπάρχει συντονιστική ομάδα κλπ. Αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν πολύ εύκολα, όταν υπάρχει καλή διάθεση. Για το «Ξ» το θέμα της σειράς είναι δευτερεύον – οποιαδήποτε σειρά είναι αποδεκτή, φτάνει να διασφαλίζει τη δυνατότητα κάθε μίας συνιστώσας να συμμετέχει στον συντονισμό.

– Σημειώνοντας όλα τα πιο πάνω το «Ξ» δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση πως εξαντλεί το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ή τα προβλήματα της λειτουργίας της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφαρμογή της εναλλαγής του συντονιστή. Κάθε άλλο! Και με εναλλασσόμενο τον συντονιστή ασφαλώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στο επίπεδο της λειτουργίας της γραμματείας. Αυτά είναι μεγάλα κεφάλαια, για τα οποία έχουμε ήδη γράψει πολλά και στα οποία θα επανέλθουμε. Αλλά, για μια ακόμη φορά, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα – κι όταν προκύπτει το συγκεκριμένο θέμα της εναλλαγής, απαιτείται σαφής και συγκεκριμένη θέση.

Ξεκίνημα, 19 Νοέμβρη 2008

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα