Η Καταλονία στο δρόμο της Σκωτίας

Πλησίασαν τα δύο εκατομμύρια οι διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης στις 11 Σεπτέμβρη, ημέρα εθνικής γιορτής για την αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας. Το κεντρικό αίτημα τους ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος, στα πρότυπα αυτού της Σκωτίας, προκειμένου να ψηφίσουν για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η διαδήλωση της 11ης Σεπτέμβρη, έχει τα τελευταία χρόνια γίνει παράδοση για τους Καταλανούς που διεκδικούν την απόσχιση από την Ισπανία, ωστόσο φέτος πήγαν ένα βήμα παραπέρα: επιμένουν ότι θα προχωρήσουν και οι ίδιοι σε δημοψήφισμα (μάλιστα μετά την περσινή, εξίσου επιτυχημένη διαδήλωση, η τοπική κυβέρνηση όρισε ως ημερομηνία την 9η Νοέμβρη) παρά το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης πάνω στο θέμα.

Οι ομοιότητες με τη Σκωτία όμως δε σταματάνε εδώ. Οι Καταλανοί, όπως και οι Σκωτσέζοι, δεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους απλά σαν μια «δικαίωση» των εθνικών τους αισθημάτων, αλλά και σαν μια διέξοδο από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα αιτήματα αυτά των λαών, υπέρ της αυτοδιάθεσής τους, πρέπει να υποστηριχτούν από την Αριστερά, με βάση τις αρχές του μαρξισμού και ειδικά τα κείμενα του Λένιν για την αυτοδιάθεση των εθνών και εθνοτήτων. Όμως η ανεξαρτησία από μόνη της δεν φτάνει. Δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που γεννά η κρίση του καπιταλισμού.

Γι’ αυτό, η υπεράσπιση του αιτήματος για ανεξαρτησία οφείλει να συνοδεύεται από την πάλη για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Τα δύο δεν είναι καθόλου αντιθετικά ή αλληλοαναιρούμενα, κάθε άλλο, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα