Νέα μπροσούρα από το «Ξ» για την άνοδο και την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλοφορεί η νέα μπροσούρα του «Ξ», με τίτλο «Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ: το τέλος ενός κύκλου, η αρχή ενός νέου», η οποία επιχειρεί να συνοψίσει τα συμπεράσματα από την υποταγή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές και τη μνημονιακή του μετάλλαξη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά προδίδει τα οράματα και τους αγώνες των εργατικών και λαϊκών μαζών – και σε ελληνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η μάχη για την Αριστερά που θα σταθεί στο ύψος της, που θα σταθεί με συνέπεια στις αρχές και τα οράματα της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, συνεχίζεται.
Από τις ήττες προκύπτουν πάντα πολύτιμα συμπεράσματα. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια σοβαρή ήττα για την ελληνική κοινωνία και το μαζικό κίνημα που προκαλεί απογοήτευση και σύγχυση. Το πιο σημαντικό καθήκον μετά την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων. Γιατί μεταλλάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέτυχαν να καλύψουν το κενό, γιατί η ΛΑΕ και οι άλλες διασπάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν καν να αντιπροσωπευθούν στη βουλή; Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα έχουν κρίσιμη σημασία, καθώς καθορίζουν τις δυνατότητες όσων θέλουν να ανατρέψουν τα μνημόνια και να αλλάξουν την κοινωνία να τα καταφέρουν.
Ακολουθεί ένας σύντομος πρόλογος στην έκδοση και στη συνέχεια τα κείμενα. Το πρώτο κείμενο (σε δύο) μέρη γράφτηκε τον Ιούλη του 15, αμέσως μετά το ξεπούλημα του Τσίπρα, μία βδομάδα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Το δεύτερο γράφτηκε στα τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη (σε 5 ξεχωριστά άρθρα στο site του «Ξ») σύντομα μετά τις εκλογές της 20/9/15.
andros-jpg
Του Αντρέα Παγιάτσου

Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ: το τέλος ενός κύκλου, η αρχή ενός νέου


Πρόλογος

Στις 25 Γενάρη οι Έλληνες εργαζόμενοι, νεολαίοι, άνεργοι, αγρότες, φτωχοί ανέβασαν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να απαλλαγούν από τα Μνημόνια, την Τρόικα και τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κ.λπ.) που τα υπηρετούσαν πιστά. Έξι περίπου μήνες μετά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον ελληνικό λαό και υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα που θα καταργούσε τα μνημόνια «με ένα νόμο», που θα επέβαλλε στις «αγορές» τους δικούς του «ρυθμούς» και που θα μετασχημάτιζε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Α. Τσίπρα, έγινε με τέτοια ταχύτητα που προκάλεσε πραγματικό σοκ ειδικά σε τεράστια τμήματα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέτοιας έκτασης και τέτοιας ταχύτητας μετάλλαξη είχε να γνωρίσειη ιστορία του εργατικού και αριστερού κινήματος, σε διεθνές επίπεδο, από το 1914 όταν τα Σοσιαλδημοκρατικά, αριστερά εκείνη την εποχή, κόμματα, ξέχασαν τις διακηρύξεις τους ενάντια στον επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο και τον υποστήριξαν όταν οι άρχουσες τάξεις των χωρών τους τον ξεκίνησαν.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει προσδοκίες όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη βδομάδα της μεγάλης μάχης του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη διοργανώθηκαν συνολικά 250 διαδηλώσεις σε ισάριθμες πόλεις, σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην πάλη των ελληνικών λαϊκών στρωμάτων.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ήττα ιστορικών διαστάσεων για το ελληνικό εργατικό κίνημα. Και έρχεται σαν το επιστέγασμα μιας σειράς σημαντικών ηττών στο συνδικαλιστικό και κοινωνικόεπίπεδο που σημειώθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων, από το 2010 δηλαδή και μετά.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής. Η βασική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, δεν μπόρεσε να περάσει το 3% για την είσοδο στη Βουλή. Το σύνολο των ποσοστών της Αριστεράς (δηλαδή ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ήταν κάτω από το 10%.

Η ήττα αυτή είχε αναπόφευκτα διεθνή αντίκτυπο. Οι αυταπάτες στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον Α. Τσίπρα τον οποίο μεγάλα τμήματα της Αριστεράς διεθνώς θεωρούσαν «χαρισματικό» και «μεγαλοφυή» κατέρρευσαν μέσα σε ώρες. Αυτό όμως συνοδεύτηκε και από απογοήτευση και ηττοπάθεια. Σε σημαντικά τμήματα του κόσμου της Αριστεράς διεθνώς κυριάρχησαν αντιλήψεις του είδους «δεν μπορούμε να νικήσουμε, ο εχθρός είναι πανίσχυρος».

Η πραγματικότητα είναι πως υποταγή του Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προβλέψιμη. Το Ξεκίνημα προειδοποιούσε εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα στους μήνες πριν και μετά το Γενάρη του ‘15, για το τι επεφύλασσε στο κίνημα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα απ’ αυτή την ήττα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προετοιμαστεί το ελληνικό εργατικό κίνημα για τους μελλοντικούς αγώνες που αναπόφευκτα θα έρθουν. Κατανοώντας τη βαθιά απογοήτευση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται τεράστια τμήματα της μέχρι πριν μερικούς μήνες οργανωμένης βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να παραμεριστεί η απογοήτευση για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Στην προσπάθεια αυτή επιχειρούμε να συμβάλουμε με τη μπροσούρα αυτή που αποτελείται βασικά από δύο εκτενή άρθρα που δημοσιεύτηκαν μετά την υποταγή της ηγετικής ομάδας.

Το πέρασμα του Α. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αντίπαλο στρατόπεδο κλείνει έναν σημαντικό κύκλο για την Αριστερά. Όμως δεν κλείνει τον κύκλο της Αριστεράς συνολικά, ούτε τον κύκλο του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το εργατικό κίνημα θα κλείσει τις πληγές του και θα «επιστρέψει» ξανά στους αγώνες – ο κύριος Τσίπρας όχι! Η Αριστερά θα μπορέσει να προχωρήσει με βάση τα αρνητικά συμπεράσματα από την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου μερικά από τα πιο μεγάλα γεγονότα στην ιστορία του κινήματος διεθνώς, στηρίχτηκαν στα συμπεράσματα από τις ήττες που είχαν προηγηθεί! Το πιο μεγάλο από αυτά τα γεγονότα ήταν η Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 η οποία μπόρεσε να νικήσει στηριγμένη πάνω στα συμπεράσματα από την ήττα της επανάστασης του 1905!

Διαβάστε παρακάτω τα κείμενα, όπως δημοσιεύτηκαν αρχικά:

Συμπεράσματα, προοπτικές, καθήκοντα – μέρος α’
Συμπεράσματα, προοπτικές, καθήκοντα – μέρος β’
Η Αριστερά και η 20η Σεπτέμβρη – Το τέλος ενός μεγάλου κύκλου
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά που μιλά στο όνομα του Μαρξ
20η Σεπτέμβρη: η αριθμητική του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Λαϊκή Ενότητα» – η σκληρή πραγματικότητα των εκλογών της 20/9 
Το τέλος ενός κύκλου, η αρχή ενός νέου: η Αριστερά για την οποία παλεύουμε

Για να δείτε ολόκληρη την έκδοση σε pdf, κάντε κλικ εδώ ή στην παρακάτω εικόνα

brochure SYRIZA_Jan 2016_φ-1

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα