Η γαλλική νεολαία μπόρεσε. Εμείς γιατί όχι;

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Αυτό είναι το μήνυμα που βγήκε από τις μαζικές πορείες της περασμένης Πέμπτης και τις ΓΣ αυτής της βδομάδας. Σημαντικές σχολές που είχαν σταματήσει ή δεν είχαν καν ξεκινήσει κατάληψη μπήκαν στην μάχη (π.χ. Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.α.)

Αυτό το μήνυμα βγήκε και από το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ διαψεύδοντας όλες τις ελπίδες της κυβέρνησης και της αντιδραστικής μερίδας των πανεπιστημιακών και των πρυτάνεων για ανατροπή των συσχετισμών και επικράτηση των πανεπιστημιακών που ήθελαν να σταματήσει ο αγώνας.

Τελικά το συνέδριο πήρε συντριπτική θέση ενάντια στο νόμο πλαίσιο, στήριξε τη συνέχιση της απεργίας και έδωσε 61% στις παρατάξεις που στηρίζουν την απεργία διαρκείας.

Δεν περνά, δεν εφαρμόζεται!

Ούτε η καταστολή, ούτε οι «φουσκωτοί» της ΔΑΠ, ούτε τα ψέματα των ΜΜΕ, ούτε οι πυροβολισμοί στον αέρα μπόρεσαν να κάμψουν το κίνημα.

Και βέβαια δεν θα μας κάμψει η αλαζονεία της κυβέρνησης και της Μαριέτας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει μόνη της ένα νόμο όπως μόνη της θα ψηφίσει και την συνταγματική αναθεώρηση και την ίδια ώρα τολμάει να αποκαλεί το κίνημα «μειοψηφία».

Όμως μειοψηφία είναι η πολιτική της. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, σπουδαστών, καθηγητών, συγκλήτων – είναι ενάντια στο νέο νόμο.

Και η συνέχιση του αγώνα μας μπορεί να αποδείξει ότι κανένας νόμος δεν περνά. Κι ότι ακόμα και να περάσει από τη βουλή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς να είναι αντίθετοι.

Συμπεράσματα απ’ τη Γαλλία

Η εμπειρία της Γαλλίας είναι πολύ σημαντική για το δικό μας κίνημα.

Το κίνημα της περασμένης άνοιξης ενάντια στο νόμο για την Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης (CPE) ξεκίνησε μετά την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση.

Όμως μετά από 3μηνο αγώνα με καταλήψεις, πορείες, απεργίες κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση να τον αποσύρει.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα. Με το κίνημα στο δρόμο και τις σχολές κλειστές κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Από τους πιο σημαντικούς μοχλούς πίεσης της γαλλικής νεολαίας είναι ότι υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (που είναι εξίσου ‘κακές’ με τις δικές μας) να καλέσουν γενικές απεργίες. Ήταν οι διαδηλώσεις των 3 εκ, εργαζομένων μαζί με τη νεολαία, που ανάγκασαν την κυβέρνηση του Βιλπέν να τα πάρει όλα πίσω!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνέχιση και επέκταση των καταλήψεων

Να λειτουργήσει επιτέλους, σοβαρά, το Πανελλαδικό Συντονιστικό καθώς είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα. Να λειτουργήσει Συντονιστικό Αθήνας που μέχρι τώρα δεν υπάρχει!!

Η σύσκεψη του πανελλαδικού συντονιστικού να μην συμπιεστεί μετά τη λήξη της πορείας. Αν χρειάζεται να συνεχιστεί ή να γίνει την Παρασκευή ώστε να δοθεί χρόνος για να καταλήξει σε αποφάσεις κοινά αποδεκτές και σε συνεννόηση με την ΠΟΣΔΕΠ. Σωστή λειτουργία του Συντονιστικού απαιτεί, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, εκλεγμένους αντιπροσώπους, με δημοκρατικές διαδικασίες, από τις ΓΣ.

Εκστρατεία σε εργατικούς χώρους, σωματεία, γειτονιές και οργάνωση συσκέψεων με συνδικάτα ώστε να ενταθεί η πίεση σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚ για κήρυξη γενικής απεργίας. Καθημερινές κινητοποιήσεις για ενημέρωση του κόσμου

Περιφρούρηση των κεντρικών πορειών ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις που δίνουν πόντους στην κυβέρνηση, στρέφουν την κοινωνία ενάντιά μας και αβαντάρουν την αστυνομική βία.

Η συναυλία της Δευτέρας 12/3 στο Σύνταγμα και η επόμενη κεντρική πορεία να γίνουν αντικείμενο μαζικής εκστρατείας

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Οι φοιτητικές εκλογές, μετά τη λήξη του αγώνα μας, πρέπει να αποτελέσουν προέκταση του κινήματος. Πρέπει να εκφράσουν αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις σχολές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ανατροπή της ΔΑΠ από την πρώτη θέση. Και ο μόνος πρακτικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να λειτουργήσουμε στις εκλογές με τον τρόπο που λειτουργούμε στο κίνημα: Όπως παρ΄ όλες τις διαφορές μας, κατεβάσαμε κοινά πλαίσια, διοργανώσαμε κοινές πορείες και καταλήψεις, έτσι πρέπει και στις εκλογές, όλες οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και οι ανένταχτοι αγωνιστές, να κατέβουν σ΄ ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Μια τέτοια εκλογική συνεργασία μπορεί να κάνει τη ΔΑΠ μειοψηφία όπως την έκανε μειοψηφία στις ΓΣ.

Το ζήτημα της κοινής καθόδου της αριστεράς έχει ήδη μπει από όλες σχεδόν τις αριστερές παρατάξεις που συμμετείχαν στο μπλοκ των καταλήψεων. Οι μόνες που διαφωνούν –μέχρι στιγμής- είναι η ΠΚΣ (αναμενόμενο) και οι συνιστώσες των ΕΑΑΚ που όμως δεν έχουν συζητήσει συλλογικά τη θέση τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα