Η φτώχεια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οι γυναίκες φορείς του!

74056_1637247644781_5281486_n
Της Μαριάννας Τσακίρη

 

 

Για πρώτη φορά, φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα σε 300.000 Περουβιανές και Περουβιανούς να μιλήσουν για ότι αναγκάστηκαν να υποστούν 20 χρόνια πριν, από τον τότε πρόεδρο της χώρας τους Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, στα πλαίσια του «προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού» που τότε εφαρμοζόταν.

1491383795128_perou_steiroseis-H793

Συγκεκριμένα, την περίοδο 1996 έως και 2000, στο Περού στειρώθηκαν, συνήθως χωρίς τη θέληση τους, 272.000 γυναίκες και 21.000 άντρες ως μέτρο ενάντια στη φτώχεια! Τα θύματα ήταν μέλη φτωχών αγροτικών οικογενειών που δε μιλούσαν Ισπανικά αλλά μια τοπική διάλεκτο και τα οποία υπέγραψαν ένα χαρτί για τη στείρωση τους το οποίο δεν καταλάβαιναν. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες οτι θύματα στείρωσης έπεσαν οικογένειες που κατείχαν εκτάσεις για να απαλλοτριωθούν αυτές μετά, γυναίκες πάνω στην γέννα ή μετά την εγκυμοσύνη από γιατρούς που ποτέ δε τις ρώτησαν ενώ πολλοί άντρες κατήγγειλαν οτι απειλήθηκαν από τις αρχές να στειρωθούν οι ίδιοι και οι γυναίκες τους αλλιώς δε θα λάμβαναν φαγητό ή βοήθεια.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα βήμα να μιλήσουν. Πρόκειται για την εκστρατεία “Quipu” που έχει ως στόχο να κάνει γνωστή την ιστορία αυτών των ανθρώπων παγκοσμίως. Ήδη, 150 άτομα έχουν μιλήσει και ο αριθμός αυξάνεται.

Όχι μόνο στο Περού

Δυστυχώς, οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο Περού δεν είναι ένα εφιαλτικό απομεινάρι του παρελθόντος. Με τα χρόνια, όλο και κάποια είδηση ξεπηδάει που αφορά την στείρωση ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών, φτωχών γυναικών κάτω απο άθλιες συνθήκες.

Ήταν στην Σλοβακία του 2011 , που ο τότε υπουργός εργασίας του συντηρητικού κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη προωθούσε νομοσχέδιο για δωρεάν στείρωση, σε φτωχούς (στην πλειονότητα τους στην Σλοβακία είναι Ρομά) με χρηματική επιβράβευση σε όσους το έκαναν. Φυσικά το παραπάνω προτάθηκε σαν βοήθεια στους φτωχούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανατροφή πολλών παιδιών.

Ήταν το Νοέμβριο του ‘14 όταν στην Ινδία, τη χώρα με την περισσότερες στειρώσεις παγκοσμίως, 15 γυναίκες πέθαναν και δεκάδες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο μετά απο στειρώσεις στις οποίες υποβλήθηκαν σε μια κλινική στο κρατίδιο Τσατίργκαρ. Άθλιες συνθήκες υγιεινής, γιατροί που πετσόκοβαν δεκάδες γυναίκες τη μέρα γιατί λάμβαναν οικονομικές ανταμοιβές, ένα κράτος που δαπανεί παραπάνω από τα ¾ του προϋπολογισμού για τον οικογενειακό προγραμματισμό σε στειρώσεις συμπληρώνουν αυτή την αποτροπιαστική εικόνα.

Η φτώχεια είναι ο εχθρός

Το μοτίβο είναι ξεκάθαρο και σταθερό. Φτωχός πληθυσμός, κυρίως φτωχές γυναίκες, αμόρφωτες, χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα. Το σώμα τους δεν τους ανήκει και η εκάστοτε κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επέμβει σε αυτό, να ασφαλίσει τη “μηχανή αναπαραγωγής” αφού πλέον δε τη χρειάζεται. Σαν αντάλλαγμα λίγα δολάρια μοιάζουν αρκετά για μια ζωή και ένα σώμα που κακοποιήθηκε.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως αν μιλάμε για καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να μιλήσουμε για τον καπιταλισμό, πρέπει να μιλήσουμε για το σύστημα που κάνει τους ανθρώπους φτωχούς και τους θέλει χειραγωγήσιμους. Αν μιλάμε για την «ανάγκη μείωσης του πληθυσμού» πρέπει να διευκρινίσουμε οτι δεν είναι καθόλου απαραίτητη, καθώς παράγονται πολλά περισσότερα προϊόντα από αυτά που καταναλώνονται. Το πρόβλημα (για το σύστημα) είναι ότι αν αυτά μοιράζονταν ισότιμα σε όλους κάποιοι δε θα πλούτιζαν. Αν μιλάμε για αντισύλληψη θα πρέπει να μιλήσουμε για προφυλακτικά και για άλλες μεθόδους, θα πρέπει να μιλήσουμε για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και προφύλαξη και όχι για νυστέρι ή εκτρώσεις.

Αλλά την πραγματικότητα δεν μιλάμε για τίποτα από όλα αυτά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προφάσεις είτε διαφόρων επίδοξων συνεχιστών της ευγονικής, είτε συντηρητικών κυβερνήσεων και εκκλησιαστικών παραγόντων. Το μόνο που θέλουν όλοι αυτοί είναι να «καθαρίσουν» το σύστημα από τους φτωχούς που οι ίδιοι ή τα αφεντικά τους δημιουργούνε. Το μόνο που θέλουν είναι γυναίκες υποδεέστερες, μηχανές αναπαραγωγής ή μη, χωρίς δικαιώματα και επιθυμίες.

Και όλοι αυτοί είναι απέναντί μας.

 

 

 

Πηγες:
http://www.iefimerida.gr/news/15938/πρότεινουν-τη-στείρωση-των-ρομά-επειδή-κάνουν-πολλά-παιδιά
http://www.klik.gr/gr/el/stories/stin-india-steironoun-mazika-tis-gunaikes-gia-logous-oikogeneiakou-programmatismou/

 


Σχετικά άρθρα

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής