Η εργασιακή γαλέρα της Teleperformance

Η Teleperformance είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες call center και παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Apple, η Microsoft, το Facebook, το Netflix κ.ά. Το ελληνικό παράρτημα απασχολεί περίπου 13.000 υπαλλήλους, ενώ η εταιρεία παγκοσμίως απασχολεί σχεδόν 500.000 υπαλλήλους.

Το 2022 κατέγραψε τζίρο 453 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, με το ελληνικό της παράρτημα να είναι από τα πιο κερδοφόρα στον κλάδο.

Παρά τα βραβεία που έχει λάβει για το εργασιακό της περιβάλλον, οι εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της εταιρείας. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων ενάντια σε  απολύσεις, στις κακές συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την επισφαλή εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς η εταιρεία ακολουθεί την τακτική των 3μηνων, 6μηνων ή ετήσιων ατομικών συμβάσεων, μέσω τρίτων εταιρειών. 

Συνδικαλιστικές απολύσεις στα Χανιά

Στο παράρτημα Χανίων, η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων εργαζομένων που συμμετέχουν στο Σωματείο Εργαζομένων στην Teleperformance (ΣΕΤΕΠ). Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Γιώργος Κρασσαδάκης, μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. και της εφορευτικής επιτροπής βρέθηκαν στο στόχαστρο, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί τη λήξη των συμβάσεων ως πρόσχημα για την απομάκρυνσή τους. 

Στην ουσία, πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις που στόχο έχουν να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων, αποτρέποντάς τους από τη συμμετοχή σε συνδικαλιστικές δράσεις.  

Συνθήκες εργασίας

Την ίδια στιγμή, η παραγωγικότητα αξιολογείται μέσω δεκάδων δεικτών, με αυστηρές απαιτήσεις για τον αριθμό των κλήσεων που πρέπει να διαχειριστούν. Η απουσία λόγω ασθένειας θεωρείται αντιπαραγωγική και μπορεί να επηρεάσει την ανανέωση της σύμβασης. 

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, με τις κλήσεις τους να καταγράφονται και να αξιολογούνται, ενώ λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για να πάει κάποιος στην τουαλέτα πρέπει να ζητήσει άδεια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ανάλογα με τη σημασία του πρότζεκτ μπορεί να απαγορευθεί σε κάποιον έως και τρεις – τέσσερις ώρες να πάει τουαλέτα.

Οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν στάσιμοι από το 2010, παρά την αυξανόμενη ακρίβεια. Αυτό έχει οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους μετανάστες εργαζομένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσθετες χρεώσεις για στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι μετανάστες εργαζόμενοι  συχνά μένουν σε καταλύματα που παρέχει η εταιρεία, τα οποία όμως βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και είναι ακατάλληλα για μόνιμη διαμονή. Επιπλέον, επιβαρύνονται με υψηλές χρεώσεις ρεύματος, οι οποίες αφαιρούνται αυτόματα από τους μισθούς τους. Σε περίπτωση απόλυσης ή μη ανανέωσης της σύμβασής τους, υποχρεώνονται να αποχωρήσουν άμεσα από τα καταλύματα, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.  

Βίζα ειδικού σκοπού

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι το καθεστώς της βίζας ειδικού σκοπού που εφαρμόζεται για εργαζομένους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η βίζα επιτρέπει την εργασία σε μια περιορισμένη λίστα εταιρειών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Σε περίπτωση που η σύμβαση ενός εργαζομένου λήξει και δεν ανανεωθεί, ο εργαζόμενος πρέπει να βρει εργασία σε άλλη εταιρεία του ίδιου κλάδου, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απέλασης. 

Έτσι, δημιουργείται ένα καθεστώς ομηρίας, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ή να συμμετάσχουν σε συνδικαλιστικές δράσεις, υπό τον φόβο της απόλυσης και της επακόλουθης απέλασης.  

Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι μέσα από το ΣΕΤΕΠ δίνουν τον αγώνα για:

  • Συλλογικές συμβάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ασφάλεια στην εργασία τους.
  • Αυξήσεις μισθών, ώστε να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος ζωής.
  • Κατάργηση της βίζας ειδικού σκοπού, καθώς αυτό το καθεστώς στερεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρά τις πιέσεις και τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι της Teleperformance δίνουν ένα σημαντικό αγώνα. Ενδεικτικό της μαχητικότητας είναι ότι μέσα σ’ ένα χρόνο λειτουργίας του ΣΕΤΕΠ έχουν πραγματοποιηθεί 11 απεργίες στην εταιρεία με πιο πρόσφατες την απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Δεκέμβρη και την 4ωρη στάση εργασία στις 17 Γενάρη. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα, όχι μόνο προς την εταιρεία αλλά και προς το ευρύτερο εργατικό κίνημα. 

Η υπόθεση της Teleperformance είναι ενδεικτική μιας γενικότερης τάσης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των πολυεθνικών εταιρειών, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι και οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Η μάχη που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι κρίσιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων στην Ελλάδα, που διεκδικούν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα