Η επόμενη μέρα των εκλογών – Η επίθεση συνεχίζεται

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Παρά την μεγάλη πτώση της ΝΔ, κατά 400 χιλιάδες σχεδόν ψήφους και παρά την οριακή πλειοψηφία των 2 βουλευτών, οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν πως η κυβέρνηση αυτή θα ακολουθήσει για μια ακόμη φορά το δρόμο της επίθεσης στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Και θα το κάνει άμεσα, όπως έχει εξάλλου η ίδια δηλώσει.

Οι άξονες της επίθεσης με αφορμή και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού για το 2008 θα είναι:

– Συνέχιση της λιτότητας

– Αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, κλπ) την ίδια στιγμή που μειώνει την άμεση που αφορά κύρια τα πλούσια στρώματα και τις επιχειρήσεις

– Προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων ( ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕ κτλ)

– Εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

– Άνοιγμα του ασφαλιστικού

– Ένταση της καταστολής

Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί. Με την επίκληση των διεθνών οικονομικών πιέσεων (ΕΕ, ΟΟΣΑ κτλ) και της αστάθειας που προκαλούν οι τριγμοί στη διεθνή οικονομία και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Με την αναφορά στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του τεράστιου δημόσιου χρέους. Με τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Γενικά με όλα όσα οι εργαζόμενοι ακούν – με παραλλαγές – εδώ και δεκαετίες, χωρίς ποτέ να δουν φως στην άκρη του τούνελ.

Μέσα σε 23 χρόνια οι ανειδίκευτοι εργάτες έχασαν το 20% του βασικού μισθού που έπαιρναν το 1984 και οι άνεργοι το 75% του επιδόματος της ανεργίας! Για φέτος τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 2 δις. επιπλέον φόρους ενώ οι επιχειρήσεις 100 εκατ. ευρώ λιγότερα ( τα στοιχεία είναι από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για το 2007). Αυτά όμως δεν τους είναι αρκετά. Θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη λιτότητα, κι ας αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων μέχρι και 50% το χρόνο.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και «παροχές» θα είτε θα μπουν στο συρτάρι είτε αν δοθούν με το ένα χέρι θα παρθούν πίσω με το άλλο (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα κτλ.).

Η «έγνοια» για τους πυρόπληκτους θα πνιγεί στις επόμενες πλημμύρες και στην παραχώρηση των καμένων φιλέτων στα τσιμέντα του κέρδους των εργολάβων και των πολυεθνικών του τουρισμού.

Μόνο το κίνημα των εργαζομένων, της νεολαίας, των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών μπορεί να τα σταματήσει όλα αυτά. Με την προετοιμασία καλά οργανωμένων και συντονισμένων αγώνων, καταλήψεων και απεργιών. Το ασφαλιστικό, η Παιδεία και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον (φωτιές, ελεύθεροι χώροι κ.α.) είναι άμεσα μέτωπα πάλης. Με πρωτοβουλίες από τα κάτω και παράλληλη πίεση σε τοπικούς φορείς, συνδικάτα και κόμματα της αριστεράς, με αξιοποίηση της μεγάλης ανόδου των ποσοστών της αριστεράς σ’ αυτές τις εκλογές που ενθαρρύνει τους αγώνες, μπορούμε να πούμε από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση: Ως εδώ !

7,079ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής