Της Αθηνάς Καρυάτη, Ρωγμή – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης
Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και στο όνομα της ανόδου της ποιότητας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, σχεδιάζονται νομοσχέδια για την αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αξιολόγηση των ΑΕΙ σύμφωνα με τα κριτήρια της Ε.Ε. έχει ήδη γίνει και αρχίζουν να παρατηρούνται τα πρώτα αποτελέσματά της μέσα από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.
Με βάση αυτό το περσινό ακαδημαϊκό έτος κατέθεσαν τα προγράμματα σπουδών τους τα περισσότερα από τα προπτυχιακά τμήματα της χώρας και αξιολογήθηκαν με βάση τους πόσους φοιτητές έχει ανά μάθημα, πόσο χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί κάθε τμήμα και κυρίως την χρηματοδότηση ή αλλιώς την βιωσιμότητα του προγράμματος, με βασικό επιχείρημα την οικονομική βοήθεια τμημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται ενίσχυση.
Τα προγράμματά τους κατέθεσαν και όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.), τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη και δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για τα ήδη μειονεκτούντα τμήματα, όπως αυτά των ανθρωπιστικών σπουδών.
Συγκεκριμένα στα ποσά που αναφέρονται για κάθε τμήμα, είναι αρκετά αυξημένα στα ήδη ευνοημένα τμήματα, που αποσπούν το μεγαλύτερο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για παράδειγμα τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας και Χωροταξίας, όπου κάποια από τα εργαστήριά τους χρηματοδοτούνται ήδη από εταιρείες όπως η ΠΕΖΩ και η Ολυμπιάδα 2004, απέσπασαν την καλύτερη βαθμολογία και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση (333.900 και 279.000 ευρώ αντίστοιχα).
Αντίθετα τμήματα που έχουν αρκετές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό (π.χ. Κτηνιατρική) ή άλλα που δεν είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα από εταιρείες, η χρηματοδότησή τους ήταν πολύ μικρότερη (142.700 και 95.000 ευρώ αντίστοιχα).
Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με τον όλο και πιο μειωμένο κρατικό προϋπολογισμό (συγκεκριμένα στο τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης το περσινό ακαδημαϊκό έτος δόθηκαν 9.000.000 δρχ.) ή την ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης τμημάτων Διεύρυνσης (ΕΠΕΑΕΚ Ι) που το 75% της χρηματοδότησής τους γίνεται από την Ε.Ε. και είναι μέχρι το 2006, σκιαγραφούν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα τμήματα αυτά και μπορούν να δείξουν από τώρα την πορεία που θα έχουν και τους στόχους της μελλοντικής αξιολόγησης που σχεδιάζει το ΥΠΕΠΘ.
Στο Π.Θ. έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη τα πρώτα προβλήματα, όπως αδυναμία πρόσληψης προσωπικού, μειωμένες παροχές για τους φοιτητές σε συγγράμματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές σε κάποιο φωτοτυπείο…