Η ΕΛΒΟ πάλι στο σημείο μηδέν! Χρειάζεται άμεσα κινητοποίηση όλων μας!

Προκήρυξη που μοιράζεται αυτές τις μέρες από το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ.

Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη γίνονται εκλογές για το Σωματείο εργαζομένων και το Ξεκίνημα στηρίζει την παράταξη «Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ» στην οποία συμμετέχει ο σ. Χάρης Ζέρβας

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην υπόθεση της ΕΛΒΟ βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Ο εκκαθαριστής δεν έχει φύγει, το εργοστάσιο συνεχίζει να υπολειτουργεί, το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό, το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης ή του κλεισίματος παραμένει ανοιχτό, τα χρήματα τελειώνουν και αρχίζει να υπάρχει ξανά η απειλή να μην πληρώνονται οι μισθοί…

Η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει το δημόσιο χαρακτήρα στην ΕΛΒΟ και θα προχωρήσει σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Υπουργοί και παράγοντες ήρθαν και έφυγαν αλλά ουσιαστική αλλαγή δεν υπήρξε καμία. Το ίδιο ακριβώς βέβαια γίνεται και σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τις ιδέες της Αριστεράς και γίνεται ένα με το παλιό πολιτικό σύστημα. Υπέγραψε Μνημόνιο, εφαρμόζει λιτότητα και καταστολή, ενώ είναι πια ο καλύτερος «φίλος» των δανειστών.

Πολύ λίγα μπορεί να περιμένει κανείς από μια τέτοια κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεσα να κινητοποιηθούμε ως εργαζόμενοι για να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα μας.

Οι δυνατότητες είναι μεγάλες!

Η ΕΛΒΟ έχει πολλά να προσφέρει στην κοινωνία. Για να γίνει αυτό πρέπει:

 • Να ξεκινήσει άμεσα λογιστικός έλεγχος στις προηγούμενες διοικήσεις για να φανεί ποιος ευθύνεται για αυτά τα χρέη. Να ανοίξουν τα βιβλία και να φανεί τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αν βρεθεί ότι ο Μυτιληναίος είχε ανάμιξη σε κατασπατάληση της περιουσίας της ΕΛΒΟ πρέπει να γίνει άμεσα κατάσχεση αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων.
 • Να φύγει άμεσα ο εκκαθαριστής που το μόνο που θέλει είναι να εκποιηθεί η επιχείρηση.
 • Να δοθεί εντολή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να κάνουν συμβάσεις με την ΕΛΒΟ για τα οχήματα τους. Έτσι και το εργοστάσιο θα έχει δουλειά και το δημόσιο θα βγει κερδισμένο. Αυτό αφορά απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα, λεωφορεία κλπ και πρέπει να περιλαμβάνει και την επισκευή τους.
 • Να οριστεί άμεσα νέα διοίκηση για να μπορέσει η εταιρία να λειτουργήσει κανονικά. Για να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση και η διαφθορά του παρελθόντος πρέπει να υπάρξει αποφασιστική συμμετοχή άμεσα εκπροσώπων των εργαζομένων, που να εκλέγονται από τη βάση, στη διοίκηση. Πρέπει να υπάρξει επίσης συμμετοχή των αντίστοιχων κοινωνικών φορέων που θα έχουν σχέση με την παραγωγή της ΕΛΒΟ (εργαζόμενοι ΕΚΑΒ για τα ασθενοφόρα, οδηγοί των Δήμων για τα απορριμματοφόρα, κλπ) ώστε να υπάρχει σύνδεση με αυτούς που χρησιμοποιούν τα οχήματα και να παράγεται το καλύτερο δυνατό προϊόν.
 • Να δοθεί η δυνατότητα στο εργοστάσιο να παράξει και εμπορικά οχήματα
 • Να ακυρώσει το ελληνικό κράτος τις σκανδαλώδεις και πολυέξοδες συμβάσεις με τα πολυεθνικά λόμπι της στρατιωτικής βιομηχανίας και να αναλάβει η ΕΛΒΟ να καλύψει τις όποιες ανάγκες σε τέτοια οχήματα

Πως;

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται άμεσα να βγει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με βασικά στοιχεία:

 • Να εγκαταλειφθεί η «γραμμή» της υποχωρητικότητας και της πολιτικής των διαδρόμων. Αν θέλουμε να νικήσουμε πρέπει να βγούμε μαχητικά!
 • Άμεσα να ενημερώσουμε την κοινωνία της Θεσ/νίκης (με εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά, πανό σε αερογέφυρες, φυλλάδια, αφίσες μαζικά σε όλη την πόλη, κλπ) για το πόσο σημαντικό είναι το εργοστάσιο, τι δυνατότητες έχει, κλπ. Το μήνυμα πρέπει να πάει παντού, στην κυβέρνηση, στον εκκαθαριστή, κλπ: δεν θα πέσουμε χωρίς μάχη!
 • Να κάνουμε περιοδεία σε όλα τα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής και να ζητήσουμε συμπαράσταση και συντονισμένους αγώνες .Να οργανώσουμε συναντήσεις με όλα τα κινήματα και τα μαχητικά σωματεία και να προτείνουμε κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων
 • Να υπάρχει τακτική ενημέρωση των εργαζομένων με ανακοινώσεις και συνελεύσεις για την οργάνωση όλων αυτών. Το Σωματείο δεν είναι κάποιοι που τους ψηφίζουμε να κάνουν ότι θέλουν – οφείλουν να ενημερώνουν για κάθε βήμα και να αποφασίζουμε όλοι μαζί για το τι είναι καλύτερο για τον αγώνα
 • Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, να μπούμε ξανά στο δρόμο της κατάληψης του εργοστασίου σε συνδυασμό με πορείες στο κέντρο της πόλης.

Πρέπει τώρα να αλλάξουμε τα πράγματα

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η ηγεσία του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ «δεν μπορεί» και δεν θέλει να τα κάνει όλα αυτά.

Είναι δεμένη στην λογική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που στέλνει εξώδικα σε εργαζόμενους απλά και μόνο γιατί της έκαναν κριτική ενώ δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει τους αγώνες για τα δικαιώματα μας.

Γι’ αυτό χρειάζεται να αλλάξει η κατάσταση. Στις εκλογές πρέπει να ενισχυθεί η «Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ» για να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο Σωματείο και να χαράξουμε μια νέα αγωνιστική πορεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα