Η εκδήλωση της Π-1000 στην Πετρούπολη

Της Χριστίνας Ζιάκα  και του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Είμαστε της άποψης ότι όταν παλεύουμε για κάτι, σαν Αριστερά ή σαν κινήματα, και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, όσο και αν μας ενοχλεί, πρέπει να το λέμε, ανοιχτά και δημόσια. Με παρόμοιο τρόπο, όταν έχουμε μια επιτυχία πρέπει να μιλάμε γι’ αυτήν συγκεκριμένα χωρίς μεγαλοστομίες και έπαρση. Με αυτό τον τρόπο η Αριστερά μπορεί να είναι αξιόπιστη – κάτι που  απαιτεί από μας το κίνημα και η κοινωνία.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η εκδήλωση που οργανώσαμε στην Πετρούπολη, σαν τοπική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας των 1.000» (Π–1000) δεν ήταν επιτυχημένη. Τα 20 άτομα που συμμετείχαν ήταν μικρός αριθμός με βάση τις ανάγκες των στιγμών αλλά και με βάση τις πρόσφατες μαζικότερες εκδηλώσεις της Π-1000 και στην Πετρούπολη (Δεκέμβρης 2013) και αλλού. Η ευθύνη γι’ αυτό ασφαλώς βαρύνει καταρχήν εμάς τους οργανωτές.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Για τι δήμους παλεύουμε; Η Αριστερά και οι δημοτικές εκλογές» και ομιλητές ήταν ο Πάνος Κουτσιανάς από το Αριστερό Σχήμα Ιλίου και ο Νέαρχος Νιαρχάκος από την Ανυπότακτη Πετρούπολη.

Και τα δύο αυτά σχήματα είναι ενωτικά αριστερά σχήματα. Η Ανυπότακτη Πετρούπολη περιλαμβάνει ως βασικό κορμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επίσης το ΕΕΚ, την ΚΕΔ, την Παρέμβαση, το Ξεκίνημα και ανέντακτο κόσμο. Το Αριστερό Σχήμα Ιλίου περιλαμβάνει κόσμο από το ΣΥΡΙΖΑ, κόσμο με καταγωγή από το ΚΚΕ, το ΕΕΚ, την ΑΡΑΣ, το ΣΧΕΔΙΟ Β’, το «κίνημα δεν πληρώνω», ανέντακτο κόσμο και στηρίζεται ενεργητικά από το Ξεκίνημα.  

Η επιλογή των ομιλητών ασφαλώς δεν ήταν τυχαία. Η Π-1000 έχει δηλώσει την υποστήριξή της και στα δύο αυτά σχήματα. Δυστυχώς όμως βάρυνε η απουσία ομιλητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτυπώνεται ένα επαρκώς ενωτικό πάνελ αλλά και αντιπροσωπευτικό της μαζικής συνείδησης στην κοινωνία. Αυτή δεν ήταν μια επιλογή της τοπικής Π-1000. Αντίθετα, επιδιώχθηκε η εκπροσώπηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δυστυχώς τελικά δεν έγινε κατορθωτή. Παρ’ ότι με πολύ κόσμο της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τις καλύτερες σχέσεις και συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις κι αγώνες, κατανοούμε πως η συμμετοχή των δύο παραπάνω ομιλητών, σε συνθήκες μεγάλης εκλογικής πόλωσης, δεν βοηθούσε ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν μαζικότερα και οι ίδιοι.

Η δυνατότητα να αλλάξει τελευταία στιγμή ο χαρακτήρας, το θέμα, ή το πάνελ της εκδήλωσης ήταν από ελάχιστη ως μηδενική. Έτσι η εκδήλωση της τοπικής Π-1000 δεν μπόρεσε αυτή την φορά να λειτουργήσει ελκυστικά συνενώνοντας στο πάνελ αλλά και στο ακροατήριο τάσεις και ρεύματα από όλη την Αριστερά, δηλ. το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, το ΣΧΕΔΙΟ Β’ και ανέντακτο κόσμο.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε με απορία την αντιφατική στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετρούπολης. Ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος της Ανυπότακτης Πετρούπολης –προερχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ– ήταν κεντρικός ομιλητής, οι σύντρόφοι και οι συντρόφισσες του απουσίαζαν από την εκδήλωση.

Σαν μέλη του «Ξ» και συμμετέχοντας στην Π-1000, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για την επιτυχία των παραπάνω δημοτικών σχημάτων στην Πετρούπολη και στο Ίλιον. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για την συνεργασία της Αριστεράς και για το χτίσιμο ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου στη βάση ενός προγράμματος σύγκρουσης με το κατεστημένο και το καπιταλιστικό σύστημα. Ξέρουμε ότι στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπάρχει διαφωνία με αυτή την άποψη. Όμως στις βάσεις τους υπάρχει προβληματισμός και διεργασίες.

Εμείς θα συνεχίσουμε, παρ’ όλες τις αδυναμίες οι οποίες εμφανίζονται στην πορεία. Αντλούμε συμπεράσματα, εμπλουτίζουμε την εμπειρία μας και κρίνουμε την συνέπεια και τη σταθερότητα των διαφόρων συμμαχιών που κάνουμε στο μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα