Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή και τα καθήκοντα της Αριστεράς

Της Χριστίνας Ζιάκα

Αυτή είναι η εποχή μας! Από την μια χαρά ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τον εξευτελισμό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και την εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι από την άλλη ανησυχία και ερωτηματικά για την επίσης εντυπωσιακή είσοδο της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στη Βουλή, που την επέλεξαν 441 χιλ. ψηφοφόροι – το 6,97%. Όχι συνειδητοί Ναζί, αλλά όσοι πίστεψαν πως με αυτή την επιλογή θα τιμωρήσουν και θα εκδικηθούν καλύτερα τους μέχρι σήμερα κυβερνώντες μας.

Ήταν αυτό το κριτήριο που επέτρεψε στην ΧΑ να αυξήσει τη δύναμή της κατά 2.000% (!!) από τις μόλις 19.636 ψήφους (0,29%) στις εκλογές του 2009. Να πάρει ψήφους όχι μόνο στις «γνωστές» γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας ή στις παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές (Κορινθία 11,7%, Λακωνία 10,1%, Άργος 9,9% κ.λ.π.), αλλά και στις εργατογειτονιές της Β’ Αθήνας, της Β’ Πειραιώς και της Αττικής (Ταύρος 8,8%, Καισαριανή 9,4%, Περιστέρι 8,4%, Δραπετσώνα 9,3%, Νίκαια 9,1%, Πέραμα 11,5%, Ασπρόπυργος 13%, Ελευσίνα 10,9% κλπ).

Να πάρει ψήφους ακόμα κι εκεί που η μνήμη της Ναζιστικής κατοχής είναι ανεξίτηλη λόγω των εκατοντάδων εκτελεσμένων. Στα Καλάβρυτα (635 ψφ. ή 6,44%), στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (602  ψφ. ή 6,09%), στους Λιγκιάδες στα Γιάννενα (2.021 ψφ. ή 4,12%), στο Δίστομο (79 ψφ. ή 3,48%).

«Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται»

Μεθυσμένος από τη νίκη ο Ν.Μιχαλολιάκος στην πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος αρχηγός της 21μελούς κοινοβουλευτικής τους ομάδας σκιαγράφησε ποιους σκοπεύουν να «τιμωρήσουν»…

«Αγωνιζόμαστε για μία μεγάλη Ελλάδα, για την ένωση με την Κύπρο, για την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου και για να ξαναφέρουμε στην πόλη τον νόμο και την τάξη…

»..Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας…

»…Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει 100.000 Χρυσαυγίτες. Και εάν κατεβάζαν τα τεθωρακισμένα, τότε να ξέρουν ότι θα είναι μαζί μας..".

»…Θα απαντήσουμε όπως πρέπει και θα είναι μία και καλή… στα αλητάκια που παριστάνουν τους επαγγελματίες αντιρατσιστές…».

Λίγο ως πολύ «κήρυξε τον πόλεμο» στο 93% της Ελληνικής κοινωνίας που δεν είναι μαζί τους καθώς και στους λαούς των γειτονικών χωρών!

Ακόμα «κήρυξε τον πόλεμο» και σε όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, γιατί λίγο μετά δεν υπάκουσαν στην εντολή «εγέρθητι» της φρουράς του όταν ο «φύρερ» μπήκε στην ειδική αίθουσα για να δώσει συνέντευξη τύπου! Να υποθέσουμε ότι στις μελλοντικές δημόσιες παρουσίες του «αρχηγού» Μιχαλολιάκου, θα επιβάλλουν στους παρόντες συγκεκριμένη συμπεριφορά, υποδοχή και να μην βάζουν ενοχλητικά ζητήματα;;; Τέτοια αντιγραφή του Α. Χίτλερ…!

Πως έφτασαν ως εδώ;

Σε μια προηγούμενη περίοδο το γεγονός πως η ΧΑ έλειπε από τα ΜΜΕ, πως τα στελέχη της δεν προέρχονταν από πολιτικά τζάκια και πως δεν είχε κανένα κοινοβουλευτικό παρελθόν, θα την κατέτασσαν στην «χαμένη ψήφο». Στην περίοδο όμως που διανύουμε τα τρία παραπάνω δεδομένα λειτούργησαν, στην πραγματικότητα, ελκυστικά. Το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο κατάρρευσε. Η καλή σχέση με τα ΜΜΕ δεν αποτέλεσε διαβατήριο ούτε για τους «ευνοούμενους» τους (π.χ. Μπακογιάννη) γιατί στις μέρες μας είναι πλήρως ταυτισμένα με την φιλο-μνημονιακή και αντεργατική στάση των ιδιοκτητών τους.

Έτσι η ψήφος στην Χ.Α. έγινε αντιληπτή ως μια αντι-καθεστωτική ψήφος.

Στην επιλογή όμως της Χ.Α. υπάρχουν κι άλλα στοιχεία για τη συνείδηση κάποιων στρωμάτων της κοινωνίας. Ένα απ’ αυτά είναι η βαθιά επιθυμία εκδίκησης. Πολλοί ψηφοφόροι της Χ.Α. έλεγαν πως τη διάλεξαν γιατί μπορεί να κάνει άνω-κάτω τη βουλή και να «τρομοκρατήσει» τα κατεστημένα κόμματα. Θεώρησαν δηλ. την ΧΑ ως το κόμμα «εκδικητής»…

Αλλά πλατιά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μετά το ιστορικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη, είναι πια κατανοητό πως η αληθινή «εκδίκηση» είναι η ανατροπή των κομμάτων του Μνημονίου και της Τρόικας από τα αριστερά!

Την ίδια ώρα για τα πιο μπερδεμένα και τα πιο απελπισμένα από την κρίση στρώματα, οι προτάσεις της ΧΑ για διωγμό όλων των μεταναστών ως μοναδικών υπεύθυνων για την κρίση, ηχούν ως λύσεις εύκολες και άμεσες. Αυτές οι προτάσεις είχαν ήδη «νομιμοποιηθεί» υιοθετούμενες από τα παραδοσιακά κόμματα. Κι έτσι πολύς κόσμος μπορεί να μην έβλεπε μεν την ΧΑ στα ΜΜΕ, αλλά βομβαρδιζόταν με το πλήρες πρόγραμμα της για το μεταναστευτικό δια στόματος Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Όμως αυτή η επιλογή των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, γύρισε τελικά μπούμερανγκ ενάντια τους. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Γαλλίας, που ο Σαρκοζί έβαλε στο κέντρο το μεταναστευτικό για να «κλέψει» ψήφους της Λεπέν και προκάλεσε το αντίστροφο!

Αυτά τα ίδια στρώματα όμως, όσοι ψήφισαν Χ.Α. στο Πέραμα, στην Ελευσίνα, στο Περιστέρι, πριν καταλήξουν σε αυτή την επιλογή, προφανώς είχαν εισπράξει από την Αριστερά αντί για απαντήσεις, απογοήτευση. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Η επόμενη μέρα

Η 7η Μαίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της αποκάλυψης και της αφύπνισης.

Αρχής γενομένης από το ποιοι είναι όσοι εκλέχθηκαν με την Χ.Α. Ας δούμε μερικούς.

Κασιδιάρης Ηλίας, συγγενής και το «δεξί χέρι» του αρχηγού Μιχαλολιάκου. Τελευταίο του κατόρθωμα, η συνδρομή που παρείχε σε 5 δράστες που στις 24 Οκτωβρίου του 2007 ξυλοκόπησαν, λήστεψαν και μαχαίρωσαν καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πάρκινγκ της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Η δίκη εκκρεμεί για τις 6 Ιουνίου.

Ζαρούλια Ελένη, η κυρία αρχηγού, εισοδηματίας και συν-ιδιοκτήτης ξενοδοχείου-οίκου ανοχής στην πλ. Αττικής.

Γερμενής Γεώργιος, ή αλλιώς ο «Καιάδας», μέλος σατανιστικού συγκροτήματος black metal με την ονομασία Naer Mataron, με τατουάζ την πεντάλφα.

Αλλά η ουσιαστική αποκάλυψη θα προκύπτει κάθε φορά που η Χ.Α. θα πρέπει πια να τοποθετείται και μέσα και έξω από την βουλή για κάθε νομοσχέδιο, για κάθε νέα επίθεση στα δικαιώματα, για κάθε κίνημα ή να προβάλλει η ίδια τις προτάσεις της. Σε όλα αυτά η μάσκα της δήθεν αντι-καθεστωτικής και αντι-μνημονιακής δύναμης θα δίνει τη θέση της στην «αληθινή» ΧΑ. Μ’ αυτή την έννοια η διατήρηση της ανόδου της δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε αναπότρεπτη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως την πορεία της δεν θα την ανακόψουν ούτε οι μεγαλο-εκδότες, μεγαλο-καναναλάρχες που τώρα θυμήθηκαν το «μαύρο» παρελθόν της. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το αστικό κατεστημένο. Αυτοί με τις πολιτικές τους άλλωστε «γέννησαν» και «έθρεψαν» το φαινόμενο ΧΑ. Και δεν θα διστάσουν να την χρησιμοποιήσουν στις πιο κρίσιμες ώρες της ταξικής πάλης που θα ‘ρθουν.

Τα καθήκοντα του κινήματος και της Αριστεράς

Το δρόμο μπορούν να τους κλείσουν από κοινού το αντιρατσιστικό κίνημα, τα μαχητικά σωματεία, οι οργανώσεις νεολαίας, οι συνελεύσεις στις γειτονιές, αλλά και κάθε δημοκρατικός πολίτης.  Πως:

– Ενημερώνουμε  τη γειτονιά, το σχολείο, τον εργασιακό μας χώρο, για τον κίνδυνο της Χ.Α. Οργανώνουμε πλατιά αντιφασιστική εκστρατεία διαρκείας. Δεν φτάνει ούτε μια πορεία, ούτε σποραδικές και άμαζες αντιφασιστικές δράσεις.

– Αποκαλύπτουμε ποιοι είναι οι 21 βουλευτές της και πως θα χρησιμοποιήσουν την βουλευτική ασυλία για να καλύψουν τα αίσχη τους, να νομιμοποιήσουν τις αποκρουστικές ιδέες τους και να χτίσουν τις διασυνδέσεις τους με κρατικούς μηχανισμούς (αστυνομία, στρατός, μυστικές υπηρεσίες).

Ενόψει των νέων εκλογών –που φαίνονται αναπόφευκτες– βάζουμε στόχο να μην τα καταφέρουν ξανά. Απευθυνόμαστε σε όσους ξεγέλασαν για να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική. Όμως για να πείσουμε σχεδόν 1/2 εκ. ανθρώπους που τους ψήφισαν να τους εγκαταλείψουν, πάνω απ’ όλα χρειάζεται να τους δοθούν τολμηρές σοσιαλιστικές απαντήσεις.

– Καλούμε τα  εργατικά συνδικάτα και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ανακηρύξουν τους εργασιακούς τους χώρους ως «απαγορευμένες περιοχές» για την ΧΑ. Ιδιαίτερα οι  δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εκπαιδευτικών της Καλλιθέας και να ξεκινήσουν στα σχολεία αντιφασιστική διαφώτιση. Οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι χρειάζεται να ξεκινήσουν τη δική τους εκστρατεία ενημέρωσης για το τι είναι η ΧΑ.

– Ιδιαίτερα στους χώρους νεολαίας οργανώνουμε πλατιά αντιφασιστική αφύπνιση και το χτίσιμο αντιφασιστικών πυρήνων.

– Το άνοιγμα νέων γραφείων και η εξάπλωση της Χ.Α. σε νέες περιοχές πρέπει να απαντιέται μαζικά από το τοπικό κίνημα και την Αριστερά.

– Όλες τους οι θέσεις πρέπει να απαντιούνται μια προς μια πολιτικά για να αποκαλύπτεται το αδιέξοδο και οι τραγωδίες τις οποίες προετοιμάζουν.

– Το θέμα της εκστρατείας ενάντια στους νεοναζί πρέπει να μπει ψηλά στις προτεραιότητες της Αριστεράς, που θα είναι και το πρώτο θύμα τους. Πρώτα και κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σήμερα την μαζικότερη δύναμη της Αριστεράς χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που να χτίζουν την κοινή δράση της Αριστεράς.

Η αξία της κοινής δράσης της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ενάντια στην ΧΑ, παραμένει απαράμιλλη. Το ίδιο και η ανάγκη για μαζικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενάντια στον κίνδυνο. Ιδιαίτερα στις εργατο-γειτονιές που αναφέραμε και πιο πάνω, όπου η Αριστερά συγκεντρώνει από τα καλύτερα πανελλαδικά της ποσοστά (π.χ. Νίκαια ή Περιστέρι πάνω από 40%).

Άλλος δρόμος για να μπλοκαριστεί ο δρόμος των φασιστών δεν υπάρχει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα