Νίκος Μποσινάκος
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης
Η φετινή σχολική χρονιά είναι τραγική για την Ειδική Αγωγή στα σχολεία της χώρας. Χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία παραμένουν ανικανοποίητα. Εκατοντάδες θέσεις εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ένταξης παραμένουν κενές. Χιλιάδες παιδιά με ανάγκη για ειδική στήριξη παραμένουν αβοήθητα κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.
Και ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει 4.500 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή , αλλά …του χρόνου (μετά τις εκλογές δηλαδή), φέτος κανείς αρμόδιος (ούτε καν το Γραφείο του Υπουργού κ. Γαβρόγλου) δεν είναι σε θέση να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καλυφθούν έστω και με αναπληρωτές όπως κάθε χρόνο τα κενά.
Στην περιοχή της Γ’ Αθήνας, μια έτσι και αλλιώς υποβαθμισμένη και στο θέμα της εκπαίδευσης περιοχή, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Παραμένουν σήμερα σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 20 κενές θέσεις Τμημάτων Ένταξης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Δηλαδή τουλάχιστον 100 μαθητές παραμένουν χωρίς τον εκπαιδευτικό που χρειάζονται. Επιπλέον, πάνω από 300 αιτήματα (σε σύνολο περίπου 500) για παράλληλη στήριξη παραμένουν ανικανοποίητα. Επισημαίνουμε, για τους τυχόν κακόπιστους, ότι τα αιτήματα αυτά δεν είναι «καπρίτσιο» υπερευαίσθητων γονιών και δεν βασίζονται σε «πλασματικές διαγνώσεις». Αφορούν μαθητές με αυτισμό, ΔΕΠΥ, προβλήματα όρασης, ακοής και άλλες μαθησιακές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, γίνονται κατόπιν αναλυτικής εξέτασής από τα ΚΕΔΔΥ (αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας), τα οποία προφανώς λειτουργούν με επιστημονικά κριτήρια, και χωρίς να …λαμβάνουν υπόψη τους την «επιθυμητή» συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στο …πρωτογενές υπερπλεόνασμα.
Και στην Πετρούπολη
Ειδικότερα, στην Πετρούπολη, από την αρχή της εφαρμογής του θεσμού της Ειδικής Αγωγής στην προσχολική εκπαίδευση, λειτουργεί Τμήμα Ένταξης στο 4ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης. Το συγκεκριμένο Τμήμα αποτελεί (μαζί με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ιλίου, στο οποίο φοιτούν νήπια με σοβαρότερα προβλήματα) το μοναδικό για τα νήπια που φοιτούν σε 30 Νηπιαγωγεία του Ιλίου και 18 της Πετρούπολης. Η δυναμικότητα του είναι …5 νήπια!
Και ενώ θα περίμενε κανείς, την πρώτη κιόλας ημέρα να έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με συνέπεια κυρίως τα παιδιά που φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης να στερούνται της πολύτιμης για αυτά ειδικής στήριξης κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και οι υπόλοιπές Νηπιαγωγοί να επιβαρύνονται με επιπλέον καθήκοντα, τα οποία απαιτούν εξειδίκευση και ειδική γνώση.
Εντολή υπουργού
Σε απανωτές επικοινωνίες του Συλλόγου Γονέων με το Υπουργείο, ειπώθηκε ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν κατά την …β’ φάση για την οποία αναμένεται… «εντολή Υπουργού».
Σε κανένα ευνομούμενο Κράτος, δεν θα πρέπει να αναμένουμε εντολή Υπουργού για τα αυτονόητα. Το να έχουν τα παιδιά την ειδική στήριξη που απαιτείται από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, δεν θα έπρεπε να είναι θέμα γραφειοκρατικών διαδικασιών, έλλειψης πιστώσεων και …εντολών Υπουργού.
Δυστυχώς, οι προτεραιότητες στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα είναι οι εξοπλισμοί, το χρέος προς τους δανειστές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δυστυχώς, η παιδεία και πολύ περισσότερο η Ειδική Αγωγή δεν συμβάλλουν στην κατά τους κυβερνώντες «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας. Άρα, δεν χρηματοδοτούνται. Το πολύ-πολύ να χρησιμεύσουν ως «προεκλογική υπόσχεση» για το πόπολο…
Κανένα παιδί χωρίς στήριξη!
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς ΑμεΑ θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναδείξουν το ζήτημα και να πιέσουν με μαχητικό τρόπο την Κυβέρνηση, ώστε:
- Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα Τμήματα Ένταξης των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων σε όλη την Ελλάδα και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη.
- Να προσληφθεί επιτέλους μόνιμό ειδικευμένο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των συγκεκριμένων Τμημάτων.
- Να θεσμοθετηθούν περισσότερα Τμήματα Ένταξης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για στήριξη όλων των παιδιών.
Κανένα παιδί χωρίς την στήριξη που του χρειάζεται!
Κανένα σχολείο χωρίς τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους!