Η Δούρου «επενδύει»: φτιάχνει τα γήπεδα του Μελισσανίδη και του Αλαφούζου!

 

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής που έχει στην κατοχή του το ThePressProject έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα στον Δεκέμβριο, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη. Στη σελίδα 14 του αναλυτικού προϋπολογισμού εξόδων ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν: Η επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ για την Κατασκευή γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας και λίγο πιο κάτω, τα 7 εκατ. ευρώ για την Αναβάθμιση γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πρόκειται για τις δύο πιο μεγάλες ”επενδύσεις” που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής μέσα στο 2016 και καλύπτουν το 10% των συνολικών προβλεπόμενων επενδύσεων (278 εκατ.) της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας με 5 εκατ. κατοίκους και το 30% περίπου των επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

(Από το ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη στο ΤhePressProject, 4/12)

Ασφαλώς σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη η γαλαντόμος στάση της Περιφέρειας απέναντι σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Το απόγειο της ξεφτίλας για τη Ρένα Δούρου ήταν όταν ο Μελισσανίδης μετά τη συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβρη δήλωσε ότι θα ονομάσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «Δούρου ΑΡΕΝΑ».

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Μελισσανίδη να αποθεώνει μια περιφερειάρχη της «Αριστεράς», φανατική οπαδό του Ολυμπιακού και συνδαιτυμόνα του Β. Μαρινάκη σε ψαροταβέρνα του Πειραιά  λίγο μετά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Πειραιά και αντίπαλο του Μαρινάκη στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014;

Προφανώς η κατανόησή του ότι δεν είχε απέναντί του την «Αριστερά» αλλά έναν «δικό» του άνθρωπο.

Ακολουθώντας το Σγουρό…

Η Ρένα Δούρου σε προσωπικό επίπεδο αποτελεί την επιτομή εννοιών όπως αμοραλισμός  και αριβισμός σε ένα κόμμα που έχει μετατρέψει την πολιτική κωλοτούμπα σε επιστήμη. Πάντα στην ηγετική ομάδα της τάσης «Πλατφόρμα 2010» μαζί με Μπαλάφα, Παπαδημούλη, (και Κουβέλη, μέχρι τη διάσπαση του ΣΥΝ) δηλαδή ότι πιο δεξιού στοιχείου διέθετε ιστορικά ο πάλαι ποτέ Συνασπισμός και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε τις εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ενάντια στο Σγουρό του ΠΑΣΟΚ και από τότε έχει βαλθεί να εφαρμόσει με την μεγαλύτερη συνέπεια το πρόγραμμα του Σγουρού.

Το 2014 δήλωναν πως δεν μπορούσαν – από νομικής σκοπιάς….

Στο θέμα των γηπέδων της ΑΕΚ και του ΠΑΟ στον περυσινό προϋπολογισμό για το 2015 η Δούρου και ο Χ. Καραμάνος, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωναν ότι δεν είχαν νομικά περιθώρια ανατροπής του προϋπολογισμού Σγουρού γι’ αυτό περιέλαβαν τα προβλεπόμενα κονδύλια των 27 εκατομμυρίων ευρώ για τα δύο γήπεδα, όπως και το 90% συνολικά του προϋπολογισμού Σγουρού.

Τότε άφηναν να εννοηθεί ότι αυτό θα άλλαζε στην πορεία.

Ο Χ. Καραμάνος τότε δήλωνε στο TPP:

«Η πάγια θέση της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι: Η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες και το δημόσιο συμφέρον. Επίσης όλα θα περάσουν από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες».

Ενώ η Ρένα Δούρου μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» έλεγε σχετικά με το γήπεδο:

«Ο απερχόμενος περιφερειάρχης (σημ: εννοεί τον Γ. Σγουρό)  το Νοέμβριο παρουσιάστηκε πως είναι έτοιμος. Και για μια ακόμα φορά, βλέπουμε τους φιλάθλους, ως δεξαμενές άρδευσης ψηφοφόρων. Κανένας λόγος για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κανένας λόγος για το δικαίωμα του παιδιού σας, να παίξει σ’ ένα ασφαλές γήπεδο ή σ’ ένα δημόσιο χώρο. Ο λόγος που δεν ξανακούσαμε γι αυτό το γήπεδο από τον απερχόμενο περιφερειάρχη, είναι πως τα λεφτά από τα κοινοτικά κονδύλια, δεν μπορείς να τα δίνεις σε ημέτερους»…

Το 2015 υπηρετούν το «περιβάλλον» και το «δημόσιο συμφέρον»…

Από τότε κύλισε πολύ νερό στον Κηφισό και στον Ιλισό. Σήμερα, ένα χρόνο μετά οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται να  δηλώσουν ξανά και επίσημα τα σχετικά ποσά στον νέο εντελώς δικό τους προϋπολογισμό (χωρίς κανένα νομικό περιορισμό). Και πάντα πασπαλισμένα με το σεβασμό στις περιβαλλοντικές μελέτες, το δημόσιο συμφέρον κοκ.

Όμως ποιο δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να δώσεις 20 εκατομμύρια σε μια ιδιωτική εταιρεία –εν προκειμένω την ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ– για να κάνει γήπεδο;

Μελισσανίδης, Αλαφούζος: «καν’ το όπως ο Κόκκαλης»

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το νέο γήπεδο δεν θα είναι της ΑΕΚ αλλά της εταιρείας του Μελισσανίδη ο οποίος από την τσέπη του δεν θέλει να βάλει φράγκο για το νέο γήπεδο.

Ονειρεύεται να πάρει τζάμπα το γήπεδο, μαζί με μεγάλο κομμάτι του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και μισοτιμής μια ολόκληρη τριγύρω περιοχή που φτάνει ως τον Περισσό και τις πρώην εγκαταστάσεις της Columbia, για να φτιάξει το δικό του «Μελισσανιδιστάν» μετά την απόκτηση του κρατικού ΟΠΑΠ.

Ο δε επιχειρηματίας Αλαφούζος θέλει να ανακαινίσει με κρατικά λεφτά το εντελώς ακατάλληλο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, που εφάπτεται σε αντικαρκινικά νοσοκομεία, μαιευτήρια, σχολεία κοκ.

Όλα αυτά θα γίνουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού τόσο στην Νέα Φιλαδέλφεια όσο και στην Λ. Αλεξάνδρας. Στη Νέα Φιλαδέλφεια  ο Μελισσανίδης έχει ήδη εξορίσει από τα σχέδιά του την ερασιτεχνική ΑΕΚ και τα  τμήματά της.

Χρησιμοποιεί έναν εσμό υπαλλήλων του και φασιστοειδών που τους ντύνει σαν «οπαδούς της ΑΕΚ» για να εκμεταλλευτεί την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων της ΑΕΚ για την ομάδα τους και να επιβάλλει τον νόμο του Παλέρμο σε όποιον διαφωνεί με τα σχέδιά του στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην πραγματικότητα θέλει να επικρατήσει η λογική που λέει «κάντο όπως ο Κόκκαλης» αλλιώς γήπεδο και τίτλους δεν θα δούμε ποτέ.

Ένα σύντομο ανέκδοτο: «δημόσια διαβούλευση»

Όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση που επικαλούνται οι Δούρου, Καραμάνος, Κυπριανίδου κλπ, πρόκειται για σύντομο ανέκδοτο.

Στην Νέα Φιλαδέλφεια ο Δήμος  έχει διαφωνήσει με τα σχέδια Μελισσανίδη και έχει αφεθεί μόνος του ώστε αργά ή γρήγορα να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Στην ομάδα εργασίας για το γήπεδο της ΑΕΚ που έχει συσταθεί υπό τον ΥΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη, ασχολούνται με το κυκλοφοριακό, τις θέσεις πάρκινγκ και την υπογειοποίηση των γύρω δρόμων ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2016 τα έργα.

Η Αριστερά: μακριά απ’ το αλισβερίσι

Η Αριστερά και το κίνημα πρέπει να κρατήσουν μια εντελώς ανεξάρτητη πολιτική στάση από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Δούρου και μεγαλοεπιχειρηματιών. Καταρχήν μέσα στην ίδια την Περιφέρεια Αττικής πρέπει να διαμορφωθεί ένα μέτωπο αριστερών περιφερειακών συμβούλων ενάντια στις προτάσεις Δούρου-Καραμάνου κ.α.

Σε αυτό είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστεί η στάση των στελεχών της ΛΑΕ σε όλα αυτά.

Δεν γίνεται οι Γ. Γαβρίλης και Κ. Θανοπούλου να παραμένουν αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της «Δύναμης Ζωής» της Δούρου. Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν και να διαχωρίσουν δημόσια τη θέση τους ώστε μαζί με τους ήδη ανεξαρτητοποιημένους περιφερειακούς συμβούλους της ΛΑΕ, να προτείνουν στους συμβούλους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σχηματίσουν Επιτροπή Αγώνα που να καλεί για τη δημιουργία κινήματος ενάντια στην πρόσδεση της Περιφέρειας Αττικής στα επιχειρηματικά σχέδια.

Τεκμηριωμένες προτάσεις στην τοπική κοινωνία και τους οπαδούς

Ένα τέτοιο κίνημα χρειάζεται να απευθυνθεί τεκμηριωμένα και με σχέδιο στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής ώστε να αποκαλυφτεί ότι η Νέα Φιλαδέλφεια θα υποβαθμιστεί συνολικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αλωθούν από τις πολυεθνικές και τις επιχειρήσεις Μελισσανίδη, μεγάλο μέρος του Άλσους θα καταστραφεί, κοκ.

Επίσης να δοθεί στους οπαδούς της ΑΕΚ μια ολοκληρωμένη θέση-μελέτη για το γήπεδο που να λέει: ναι σε γήπεδο που δεν αγγίζει το Άλσος, στα όρια του παλιού γηπέδου της ΑΕΚ με δημόσιους πόρους το οποίο να ανήκει στο κράτος, τον δήμο, τους κοινωνικούς φορείς και την ερασιτεχνική ΑΕΚ (αφού ξαναγίνει ερασιτεχνική και όχι παράρτημα του Μελισσανίδη).

Ανάλογη πρόταση πρέπει να γίνει στους οπαδούς του ΠΑΟ με στόχο οι πραγματικοί φίλαθλοι αυτών των ομάδων να ενταχθούν στο κίνημα και να μην λειτουργούν ως στρατοί των επιχειρηματιών.

Η εμπειρία του πρόσφατου διαοπαδικού κινήματος ενάντια στην επιβολή της κάρτας φιλάθλου στα γήπεδα δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να σπάσουν τα στεγανά ανάμεσα στους οπαδούς. Το θέμα των γηπέδων και των επιχειρηματικών συμφερόντων μπορεί να είναι μια ακόμα ευκαιρία που να ενισχύσει όσους αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό και τον θέλουν υγιή, μαζικό και δίκαιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα