Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν, οι ιμπεριαλιστές και το τέρας του Φρανκενστάιν

Άρθρο του Τόνι Σονούα, από το site της CWI, socialistworld.net

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως στην διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης που οργάνωσε σε μια έπαυλη στην Αμποταμπάντ, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, ο αμερικάνικός στρατός σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημείο στο οποίο έλαβε χώρα η δολοφονία είναι πολύ κοντά στην Στρατιωτική Ακαδημία του Πακιστάν, μια εξαιρετικά πλούσια περιοχή στην οποία κυρίως κατοικούν συνταξιούχοι αξιωματικοί του στρατού. Αυτό δείχνει πως τμήματα του κρατικού μηχανισμού του Πακιστάν γύρω από μυστικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα συνταξιούχους αξιωματικούς, είχαν αναπτύξει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Αυτή η επιχείρηση αποτελεί άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της εξωτερικής πολιτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επιλέγει την στοχευμένη δολοφονία των αντιπάλων του. Αυτή η στρατηγική έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη του πρώην επικεφαλής των αμερικάνικων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και νυν επικεφαλής της CIA, στρατηγού Πετρέους (Patreus), που την ονόμασε «πολιτική καταδίωξης». Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν, ακολούθησε τις πρόσφατες απόπειρες για δολοφονία του Καντάφι στην Λιβύη. Οι επικεφαλής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού φαντάζονται πως με την δολοφονία συγκεκριμένων ατόμων θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η πολιτική τους.

Τρομοκρατικές μέθοδοι και μαζικό κίνημα

Αν και ο Μπιν Λάντεν είχε επανειλημμένα καταγγείλει τόσο τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο όσο και τον Μπεν Άλι στην Τυνησία και καλούσε για την ανατροπή τους, οι εξελίξεις απέδειξαν πως μόνο το μαζικό κίνημα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές προς όφελος των καταπιεσμένων και όχι οι μέθοδοι της τρομοκρατίας. Η χρήση αυτών των μεθόδων αποτελεί μια «στρατηγική ήττας» – δεν μπορεί να προσφέρει καμία διέξοδο στην πάλη ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα που επιβάλλει στην περιοχή ο ιμπεριαλισμός. Οι μαρξιστές και οι σοσιαλιστές δεν προσφέρουν κανενός είδους υποστήριξη στην ιδεολογία του Μπιν Λάντεν ή της Αλ Κάιντα, ούτε βέβαια στις βάρβαρες μεθόδους τους.

Φρανκενστάιν

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα τέρας τύπου Φρανκενστάιν, που ο ίδιος δημιούργησε, κύρια μέσα από την υποστήριξη που έδωσε σε αυτές τις ομάδες κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ενάντια στους Σοβιετικούς την δεκαετία του ’80. Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα, καθώς και παρόμοιες ομάδες, ενισχύθηκαν λόγω της στήριξης που προσέφεραν οι ιμπεριαλιστές σε διεφθαρμένα καθεστώτα, σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο Μπιν Λάντεν χρησιμοποίησε μεθόδους μαζικής τρομοκρατίας, που προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων απλών εργαζομένων και κατέστρεψαν την ζωή ακόμα περισσότερων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στην ουσία χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους κρατικής τρομοκρατίας και έχουν προχωρήσει σε εγκλήματα παρόμοια και χειρότερα μ’ αυτά για τα οποία κατηγορούν τον Μπιν Λάντεν.  Ο βομβαρδισμός του Αφγανιστάν, του Ιράκ και άλλων χωρών, προκάλεσαν τη μαζική εξόντωση αθώων, αμάχων αλλά και απλών φαντάρων, και άνοιξαν έναν ατελείωτο κύκλο βίας, με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους και τους φτωχούς που πληρώνουν το τίμημα.

Ένδειξη αδυναμίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει παρελθόν στις πολιτικές δολοφονίες. Για παράδειγμα, προσπάθησε πολλές φορές να δολοφονήσει τον Κάστρο μετά την κουβανική επανάσταση. Ωστόσο, η χρήση τέτοιων μεθόδων τώρα, αντανακλά περισσότερο την αδυναμία παρά την ισχύ του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που βρίσκεται σε υποχώρηση σαν παγκόσμια υπερδύναμη. Φυσικά, οι μηχανισμοί προπαγάνδας των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν αυτές τις δολοφονίες σαν ένδειξη επιτυχίας και δύναμης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η παρέμβαση όμως των ΗΠΑ έχει περιοριστεί σε επιχειρήσεις «γρήγορων λύσεων» με σκοπό την απομάκρυνση των αντιπάλων, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσουν καμία λύση στις κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ομπάμα και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός οργάνωσαν την επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν στον απόηχο των επαναστατικών κινημάτων που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο σε μια προσπάθεια να επαναεπιβεβαιώσουν την αμερικάνικη επιρροή στην περιοχή και να κάνουν επίδειξη δύναμης. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αυτή η δολοφονία αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του Ομπάμα και για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από την βαθιά κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει την χώρα.

Πακιστάν

Η πακιστανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως δεν συμμετείχε στρατιωτικά στην επιχείρηση, αλλά δήλωσε πως βοήθησε με πληροφορίες τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα όμως, είναι φανερό πως τμήματα του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν χρηματοδοτούσαν και συνεργάζονταν με τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν. Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν, αντί να ενισχύσει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στο Πακιστάν και τις υπόλοιπες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, θα ενισχύσει τα αντι-αμερικάνικα αισθήματα του πληθυσμού.

Ειδικότερα, θα ενισχύσει την αντίθεση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που δικαιολογήθηκε από τους ιμπεριαλιστές σαν απαραίτητος προκειμένου να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν φαίνεται να μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, που έχουν αισθητά αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11Ης Σεπτέμβρη, στις ΗΠΑ, ο Μπιν Λάντεν είχε – σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις – την αποδοχή του 40 – 50% του πληθυσμού στο Πακιστάν. Ωστόσο, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν σε κατοικημένες περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν και οι αδιάκριτες δολοφονίες απλών ανθρώπων, οδήγησαν σε μια ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο Πακιστάν, μόλις 4-5% του πληθυσμού εξακολουθούσαν να βλέπουν θετικά την δράση του Μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν. Εντούτοις, είναι πιθανό σε ορισμένες άλλες μουσουλμανικές χώρες, οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα να ενισχυθούν την επόμενη περίοδο.

Πόσο μεγάλο πλήγμα για την Αλ Κάιντα;

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν θα αποτελέσει ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα, αν και το πιο πιθανό είναι να μην επηρεάσει την στρατιωτική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων της. Το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ένα βραχυπρόθεσμο σοκ, αλλά αναμφίβολα σε κάποιο στάδιο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν με κάποια επίθεση σε αμερικάνικο στόχο.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ και διεθνώς σαν έναν όπλο προπαγάνδας, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανίσει καμία από τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην εμφάνιση δυνάμεων όπως αυτές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Ο μόνος δρόμος

Στο Πακιστάν και σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου, η δολοφονία αυτή θα υπονομεύσει περαιτέρω την θέση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, της φεουδαρχίας και του καπιταλισμού εγγυάται την συνέχιση της ύπαρξης ομάδων σαν την Αλ Κάιντα, που θα τις «γεννάει» διαρκώς ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Ο τρόμος που σκορπίζουν στους απλούς ανθρώπους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τη μια και οι αντιδραστικές δυνάμεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, από την άλλη, μπορεί να εξαλειφθεί μόνο μέσα από την πάλη των εργαζόμενων και των φτωχών για μια σοσιαλιστική κοινωνία – την μόνη που μπορεί να δώσει ένα τέρμα στην σφαγή των αθώων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα